Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
grijze woonkamer met grijze bank en wit vloerkleed

Hoewel wit de absolute nummer één is als het gaat om kleuren voor de muren, is ook grijs een favoriet. Grijs is zeer neutraal en kan heel goed als basis dienen voor een interieur. Als hoofdkleur wordt de kleur misschien saai gevonden, maar aangezien het altijd wordt gecombineerd met andere kleuren kun je er werkelijk alle kanten mee op. Welke kanten? Dat lees je in dit artikel over de woonkamer in grijs. Grijs bestaat in allerlei verschillende tinten waardoor het eenvoudig gecombineerd en in allerlei stijlen toegepast kan worden. Ga je de woonkamer inrichten? Hier vind je veel woonkamer inspiratie en lees je alles over de woonkamer in grijs.

Verschillende tinten grijs in de woonkamer en het effect

Grijs is een populaire kleur voor woonkamers. De boeken en films 50 shades of grey (50 tinten grijs) hebben daar misschien wel aan bijgedragen. Er zijn veel soorten grijs en met grijs kun je alle kanten op. Welke tint je kiest hangt niet zo zeer af van je smaak of stijl, allereerst hangt het af van de hoeveelheid licht in de ruimte.

Komt er veel daglicht binnen? Kies dan gerust voor een donkere grijstint. Is de ruimte donkerder dan kun je beter voor een lichte tint grijs kiezen. Ook de grote of breedte van de ruimte speelt mee. In een kleine woonkamer kun je beter voor lichtgrijs zorgen, terwijl je in een grotere woonkamer ook prima voor donkergrijs kunt kiezen.

 • Grijsblauw is een grijstint die, zoals de naam al zegt, meer naar blauw neigt. Grijsblauw is prachtig in combinatie met hout, wit en donkerblauw of groen.
 • Warmgrijs is een kleur die meer lijkt op taupe. Er zit meer oranje door deze grijstint. Deze kleur grijs mixt prachtig met warme houttinten en aardetinten.
 • Lichtgrijs is ideaal als vervanger van wit. Het kan uitermate goed gebruikt worden in kleinere of smallere ruimtes. In klassieke of landelijke interieurs is lichtgrijs erg mooi en het kan goed gecombineerd worden met warme kleuren.
 • Houtskool grijs doet denken aan zwart en is stoer en krachtig. Dit type grijs staat prachtig in industriële interieurs.
 • Donkergrijs is een mooie neutrale kleur die in bijvoorbeeld Scandinavische interieurs voor contrast kan zorgen. Vaak wordt donkergrijs gecombineerd met wit of lichtgrijs.
 • Beton past dankzij zijn stoere uitstraling goed in industriële interieurs, maar als het glad gestukt is, past het ook mooi in moderne of klassieke interieurs.

Combinaties met grijs in de woonkamer

Grijs kan heel goed gecombineerd worden met andere kleuren. Sterker nog, grijs als basiskleur kiezen en voor de accenten een fellere kleur kiezen is eigenlijk de beste optie. Combineer grijs, of het nu om lichtgrijs of donkergrijs gaat, gerust met fel blauw, geel of oranje. Hieronder nog een paar combinaties met grijs.

 • Koper zorgt voor veel warmte.
 • Grijs met roze is chic en kan in zowel romantische als klassieke interieurs stijlvol zijn.
 • Geel is levendig en vrolijk.
 • Grijs met blauw is een bijzonder goede combinatie.
 • Pastelkleuren zorgen voor een zachte, warme look.
 • Grijs met andere tinten grijs? Ook dat kan erg mooi zijn. Tussen lichtgrijs en donkergrijs zitten ontzettend veel gradaties die stijlvol kunnen samenwerken.

Verschillende woonkamer stijlen gecombineerd met grijs

Grijs is dan wel een basiskleur, het is wel enorm veelzijdig en kan heel eenvoudig worden toegepast in allerlei woonstijlen. Hieronder lees je meer over verschillende woonstijlen in combinatie met de kleur grijs.

 1. Landelijke woonkamer

  In de landelijke woonkamer kan grijs heel goed worden toegepast. De landelijke stijl is licht en rustig en is gebaat bij basiskleuren. Een grijze muur, wat grijze meubels of decoratieve items; combineer grijs met een gerust hart in de landelijke woonkamer.
 2. Moderne woonkamer

  Grijs past perfect in moderne interieurs aangezien het een subtiele basistint is. Combineer het met designmeubels en details van licht hout of zwart voor een vleugje contrast in je design woonkamer.
 3. Industriële woonkamer

  Een industriële woonkamer is gebaat bij krachtige en stoere kleuren en materialen. Donkergrijs of houtskool grijs staat hier geweldig.
 4. Scandinavische woonkamer

  In een Scandinavische woonkamer staat grijs prachtig in combinatie met geometrische vormen, bijzondere kleuren als oudroze en okergeel en retro accessoires.

Zo pas je grijs toe in de woonkamer

Grijs kun je aan je woonkamer toevoegen door het verven van muren, maar je kunt dat uiteraard ook doen door meubels of accessoires in grijs te kiezen. Ook in de kinderhoek in de woonkamer is grijs een kleur die mooi staat. Zeker wanneer je het combineert met een accentkleur.

Muren

Met grijs hoef je niet heel voorzichtig te zijn. Zeker niet wanneer je kiest voor lichtgrijs. In combinatie met wit en licht hout blijft het geheel sowieso rustig. Kies voor verschillende complete muren in grijs óf ga voor een enkele muur of een gedeelte van een muur.

Inspiratie nodig voor verschillende grijstinten op de muur? Samen met Flexa schreven we eerder al een artikel over een grijze muur.

Vloer

Een grijze vloer kan prachtig zijn. Denk maar eens aan een gietvloer in lichtgrijs of een grijs geschilderde houten vloer.

Meubels

Grijze meubels zijn subtiel. Een stoffen, grijze bank, enkele fauteuils in grijs fluweel of een kast in grijs hout kunnen perfect met elkaar gecombineerd worden.

Accessoires, decoratie en lampen

Als je grijs op een subtielere manier wilt toevoegen aan je woonkamer, kun je heel goed kiezen voor decoratieve items. Een lampje op het dressoir, een paar waxinelichthouders en een mooie vaas op tafel zetten de toon.

Wanddecoratie

Met behulp van wanddecoratie kun je een vleugje grijs toevoegen aan je interieur. Een mooie grijze fotolijst, een grijze spiegel of een elegant kunstwerk in grijstonen zijn prachtig op een witte wand. Ook vormt een grijze wand een prachtige basis voor een muurcollage.

Raamdecoratie

Raamdecoratie wordt nog wel eens vergeten in het moodboard van je interieur. Toch is raamdecoratie erg belangrijk. Wil je de raamdecoratie rustig en subtiel maar wel functioneel houden? Kies dan voor raamdecoratie in grijs.

Tip: Combineer grijs met frisse, groene planten in de woonkamer. Hierdoor breng je de kleur tot leven.

Ben jij eruit en kies je voor een grijs interieur in de woonkamer? Pak je het groots aan of shop je alleen wat grijze vensterbank decoratie of accessoires? Je kunt grijs combineren met allerlei kleuren in de woonkamer en het geheel zo bont maken als jij wil.

Zoek je toch meer inspiratie voor het inrichten van je woonkamer in andere kleuren? Is groen of beige meer jouw ding? Bij Westwing weten we alles over het inrichten en stylen van je huis. Laat je inspireren!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een woonkamer in grijs.