Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Afkomstig uit de lofts in New York, waar oude fabrieksgebouwen werden omgetoverd tot woningen en appartementen, is de industriële stijl tegenwoordig wereldberoemd. De industriële stijl is stoer, krachtig en karakteristiek. Vaak doet de sfeer denken aan oude fabrieken dankzij het gebruik van verweerde, ruwe materialen en vormen. Daarnaast is het kleurgebruik meestal minimaal en zien we veel zwart, wit, bruin en grijs binnen de industriële stijl. Ontdek hier hoe je een industriële woonkamer kunt creëren die stoer maar ook sfeervol is!

Een gezellige industriële sfeer creëren

Wil je de woonkamer graag een stoere industriële look geven? Dat kan en is niet moeilijk. Het belangrijkste is namelijk: keep it simple! Het beste kun je als basis kiezen voor enkele grote items. Denk maar eens aan een grote hoekbank, een grote boekenkast of een robuuste grote eettafel.

Kies voor niet te veel decoratieve items, maar houd het puur en sober. Zichtbare balken, leidingen, onbewerkte wanden en ruwe details kun je het beste niet wegwerken. Die passen juist perfect bij de stijl. Als je dat mooi vindt, kun je ze ook schilderen in een tint als zwart, grijs of koper.

Industriële woonkamer: het begin

Als je kiest voor een industriële woonkamer, kun je het beste beginnen bij het begin; de muren. Deze een stoere noot geven kan door hier betonstuc op aan te brengen. Beton stuc is een decoratief effect waarmee je gewone wanden een betonlook kunt geven. Ook kun je ervoor kiezen bakstenen wanden zichtbaar te maken, óf voor behang met baksteen look te kiezen. Grijze verf kan ook een mooie basis zijn voor de wanden van jouw industriële woonkamer.

De vloer in een industrieel interieur

In een industriële woonkamer zijn vloeren van hout of beton prachtig en stoer. Ook de gietvloeren, die momenteel erg in trek zijn, zijn zeer geschikt voor een industrieel interieur.

Welke materialen in een industriële woonkamer?

Het materiaalgebruik is belangrijk voor de sfeer in een industriële woonkamer. De materialen die je het meest ziet binnen deze stijl zijn staal, metaal, beton en hout. Deze stoere materialen worden wel vrijwel altijd aangevuld met zachte materialen om voor warmte en huiselijkheid te zorgen.

Metaal en staal

Metaal en staal zijn harde materialen. Vooral met een verweerde, gebruikte look geven deze materialen een robuuste touch aan de industriële stijl. Denk maar eens aan bijzettafels, tafellampen en eettafels met een stalen onderstel. Ook de industriële hanglampen zijn erg populair.

Baksteen en beton

De ruwe materialen baksteen en beton zijn echte sfeermakers binnen industriële interieurs. Een muurtje van baksteen in de keuken geeft de ruimte karakter en een grove betonnen vloer zorgt voor die coole stijl die doet denken aan oude fabrieken.

Hout

Ook hout is een onmisbaar materiaal binnen de industriële woonkamer. Het is robuust en stoer, maar ook warm. Bovendien geeft het de ruimte een natuurlijk accent.

Industrieel wonen

Wil je een industriële woonkamer creëren, lees dan voorgaand hoofdstukje over de basis – muren en vloer – én het materiaalgebruik. Hiermee heb je de eerste stappen naar een industrieel interieur gezet. Nu kunnen we aan de slag gaan met de inrichting. Welke meubels en accessoires passen in een industrieel interieur?

Industriële meubels

Industriële meubels zijn stoer, robuust en lijken soms al een heel leven achter de rug te hebben. Kies je voor vintage of tweedehands, dan passen ze helemaal mooi bij een industrieel interieur. Kies je voor een versleten leren bank, dan is het geen enkel punt als deze nog wat verder verslijt. Dat past juist goed bij het industrieel wonen.

  • Een leren bank of fauteuil! Denk bijvoorbeeld aan een Chesterfield bank of stoel. Het leer leeft en geeft de ruimte karakter.
  • Tafels, salontafels en kasten met een stalen frame passen ook heel goed bij een industriële woonkamer. Denk maar eens aan een eettafel met zwart stalen frame en grof houten blad.
  • Eetkamerstoelen kunnen van metaal gemaakt zijn of een leren zitting hebben. Ook houten eetkamerstoelen zijn geschikt voor de industriële woonkamer.
  • Een bar met barkrukken is ook zeer geschikt voor een industriële woonkamer of keuken.

Industriële accessoires

De industriële woonkamer is dan wel stoer en robuust, dat betekent niet dat de ruimte sfeerloos is. Met de juiste accessoires maak je een industrieel interieur heel sfeervol. Ontdek de volgende industriële accessoires.

  • Industriële lampen zijn een sfeervolle aanvulling op een industrieel interieur. Een grote stalen hanglamp boven de eettafel en enkele wandlampen die nostalgie ademen zijn perfect.
  • Een vloerkleed zorgt voor warmte. Kies een exemplaar van grove wol of ga voor een vintage vloerkleed.
  • Heel leuk is het om voor nostalgische accessoires te kiezen. Bijvoorbeeld items die je hebt gevonden op vintage markten. Denk maar eens aan vintage wandplaten, een ouderwetse kist of een oude klok.

Gebruik deze kleuren in een industrieel interieur

In een industrieel interieur kun je het beste niet al te veel kleuren gebruiken. Zwart, wit, grijs en bruin vormen een mooie basis. Wel kun je heel goed kiezen voor een accentkleur. Denk maar eens aan een ruimte vol beton en grijs met daarin op verschillende plekken een toefje fel geel of rood.

Subtiel kleurpalet

Een donkergrijze betonnen vloer krijgt warmte door de combinatie met een grof houten tafel. Een vintage vloerkleed en een wollen plaid op de leren bank maak deze industriële woonkamer extra sfeervol. Ook kun je kiezen voor het gebruik van schoolbordverf. Verf bijvoorbeeld een deur van een kast met schoolbordverf zodat je hier iets leuks op kunt schrijven.

Industrieel wonen met kleuraccenten

Kies je voor een ingetogen basis in grijs, donkerbruin en wit, dan kun je best een toefje kleur toevoegen. Wij raden aan om dan voor één accentkleur te kiezen, die je op verschillende plekken kunt laten terugkomen. Ook kun je in een industrieel interieur kiezen voor groene planten. Deze zorgen voor leven en karakter in de ruimte.

Ben je klaar voor een industriële woonkamer? Kies je voor de ingetogen kleuren, de robuustheid en de authentieke stijl van een industrieel interieur? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om een industriële woonkamer compleet te maken.