Blauwe bank in grijze woonkamer

Voorbeelden van kleuren in de woonkamer zijn legio. Met kleur kun je de sfeer bepalen in een ruimte. Het is een van de belangrijkste sfeermakers. Kleuren kunnen zelfs invloed hebben op onze gemoedstoestand. Hoe ontspannen of actief we zijn bijvoorbeeld. Bovendien kunnen kleuren de ruimte beïnvloeden. Ze kunnen deze bijvoorbeeld groter, hoger, lager of kleiner laten lijken. Eén ding is zeker; welke kleur je kiest voor je woonkamer is van groot belang! Maar dan volgt de vraag; welke kleur kies je nu? Die vraag is niet voor iedereen even gemakkelijk te beantwoorden. Gelukkig kunnen wij je op weg helpen met veel voorbeelden in dit artikel over kleuren in de woonkamer. Welke kleuren ga jij kiezen voor je woonkamer?

Hoe je je woonkamer inricht, welke meubels je kiest en welke decoratieve items je daarmee combineert zorgt er samen voor welke stijl en sfeer je woonkamer uitstraalt. Toch speelt kleur hier ook een belangrijke rol in. Kleur kan namelijk enorm veel invloed hebben. Ze zeggen niet voor niks dat blauw rustgevend en rood activerend is!

Woonkamer kleuren kiezen

Als je kleuren gaat kiezen voor de woonkamer, dan kun je het beste een moodboard maken voordat je begint met inrichten. Hierop kun je aangeven welke stijl je gaat toepassen. Dit kun je illustreren met voorbeelden. Ook kun je een kleurenpalet maken. Hiermee kun je goed testen hoe deze kleuren bij elkaar en in combinatie met de stijl, gekozen meubels en accessoires passen. Hier volgen nog een aantal tips!

 • Bekijk de kleur altijd in je eigen woning. Als je in een winkel of bouwmarkt staat, kan de kleur heel anders ogen.
 • Let er bij het kiezen van een kleur voor je muren op dat deze kleur gedurende de dag kan veranderen door hoe het licht op de muren valt. De kleur hangt vooral af van het soort licht. Kunstlicht heeft een hele andere werking dan daglicht bijvoorbeeld.
 • Verf eerst een klein stukje muur en bekijk eens een paar dagen wat het effect is op die plek.
 • Kies niet te snel voor een te felle kleur. Een erg felle kleur kan al snel overheersend zijn. Een accent kun je beter creëren door een meubel of accessoire in een felle kleur te kiezen.

Effect van kleur op de woonkamer

Als je een grote of kleine woonkamer gaat inrichten zal je andere keuzes (moeten) maken wat betreft kleuren. Een kleine woonkamer lijkt bijvoorbeeld groter wanneer je de muren en het plafond schildert in een lichte tint. Een grote woonkamer kun je veilig een donkerder tint geven.

Kleur in de woonkamer toepassen

Wil je graag een bepaalde kleur toepassen in je woonkamer? Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het groots aanpakken door de muren te schilderen. Maar je kunt ook subtieler te werk gaan door te kiezen voor accessoires, lampen en wanddecoratie in bepaalde kleuren. Op die manier kun je het interieur harmonieus afstemmen op de muren en details.

Ook kun je ervoor kiezen om een enkele accentmuur of een gedeelte van een muur een bepaalde kleur te geven.

Hieronder vind je meer voorbeelden van woonkamer kleuren.

Voorbeelden van woonkamers en bijpassende kleuren

Het is niet altijd eenvoudig om de meest passende kleuren te vinden voor jouw interieur in de woonkamer. Hier laten we je een aantal voorbeelden van kleuren in de woonkamer zien in combinatie met bepaalde thema’s of woonstijlen.

 1. Voor avonturiers

  Deze woonkamer past bij mensen die houden van een bruisende sfeer. Een combinatie van rustige groen tinten en zandkleuren vormen de basis. Planten mogen hier niet ontbreken en vaak wordt gekozen voor hout als materiaal voor meubels. Bijzondere souvenirs en vondsten krijgen een ereplek.
 2. Voor rustzoekers

  Deze woonkamer helpt jou om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Blauw staat centraal binnen deze look. Blauw heeft namelijk een rustgevende werking. Combineer die kleur met lichte tinten, zachte stoffen en veel comfort. Ook aardetinten hebben een rustgevende werking op de ruimte en zijn bewoners.
 3. Activerend en energiek

  Deze woonkamer is zeker niet geschikt voor mensen die van een subtiele stijl houden. Kies voor een zonnige geeltint voor de muren die voor een vrolijke basis zorgt. Die kleur kun je goed combineren met hout en zandtinten om ook voor de nodige rust te zorgen. Industriële decoratieve items maken dit interieur krachtig.
 4. Modern

  De moderne woonkamer is strak. Hier wordt gekozen voor design zonder al te veel poespas en details. Kies voor wit en zwart met één of enkele accentkleuren.
 5. Landelijk

  De landelijke woonkamer is gebaat bij veel lichte kleuren. De basis is vaak wit of gebroken wit en dat wordt gecombineerd met een lichte accentkleur. Houten meubels zien we hier ook veel.
 6. Scandinavisch

  De Scandinavische woonkamer is gek op natuurlijke en lichte kleuren. Wit, grijs, veel licht hout en pastelkleuren zetten hier de toon.
 7. Klassiek

  De klassieke woonkamer kan met verschillende kleurcombinaties ingericht worden. Vaak worden lichte en donkere tinten gecombineerd. Donker houten meubels geven klassieke interieurs karakter.
 8. Modern klassiek

  Deze stijl wordt gekenmerkt door luxe materialen en diepe, rijke kleuren. Denk aan velours in kleuren als donkerblauw en edelsteengroen.

Tips voor kleuren in de woonkamer

Een donker plafond kan een woonkamer lager doen lijken. Als jouw woonkamer zo hoog is dat het geheel ongezellig aanvoelt is dit een goede optie.

Wil je juist een ruimtelijk gevoel creëren in een kleinere woonkamer, dan kun je het beste de muren verven in dezelfde kleur als het plafond of zelfs het plafond iets lichter schilderen.

Het voordeel van wit in de woonkamer

Wit zal nooit vervelen. Veel mensen kiezen voor wit in de woonkamer. In elk geval voor de muren. Wij snappen wel waarom dat zo is; wit is een perfecte basiskleur. Het past bij elke stijl én bij elke andere kleur. Bovendien zorgt de kleur wit voor licht en laat het de ruimte grote lijken.

Ga jij je woonkamer een nieuwe kleur geven? Hopelijk heeft ons artikel met inspiratie en voorbeelden voor woonkamer kleuren je geholpen.

Nog geen lid? Meld je aan bij Westwing en mis geen enkel deal voor een geslaagde woonkamer.