Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Woonkamer met lange zitbank, gele kussens, gestreept vloerkleed en gouden bijzettafel en salontafel

De 70s zijn terug! Daarmee bedoelen we niet pluche, kitsch en ABBA, maar de tijdloos chique stijl uit de jaren 70. Warme kleuren, ronde vormen, prachtige patronen en retro charme sieren de hedendaagse woonkamers. In deze stijlgids laten we zien hoe je deze in het oog springende stijl in een harmonieus totaalbeeld kunt integreren. Dus waar wachten we nog op? Laten we beginnen met onze tijdreis naar de hippe jaren zeventig.

Wat was typisch voor de jaren ’70?

Wie de 70s zelf heeft meegemaakt, weet hoe kleurrijk en uitbundig dit decennium was. Voor iedereen die na de wilde jaren 70 geboren is, zetten we alles nog even op een rij over deze retro woonstijl.

In een jaren 70 interieur kijk je je ogen uit. Naast vorm en materiaal, was vooral het kleurgebruik opvallend. Van oranje en oker tot petrol, appelgroen en paars: alles was toegestaan. Futuristische meubels en lampen zijn kenmerkend voor de jaren ’70 stijl. De reden hiervoor vinden we in belangrijke gebeurtenissen die in de jaren zeventig plaatsvonden zoals de maanlanding, die sommige ontwerpers inspireerden tot het creëren van een ruimtelijk interieur.

Naast ladekasten en dressoirs van donker, glad hout, waren meubels, lampen en woonaccessoires van kunststof een populaire woontrend uit de jaren ’70. Kunststof meubels waren niet alleen populair vanwege de felle kleuren, ook door de lichtheid en onconventionele vormen. De legendarische ‘Panton Chair’ is tot op de dag van vandaag een echte designklassieker gebleven. Het vertegenwoordigt de popcultuur, die hoogtij vierde in de kleurrijke inrichting van de jaren 70.

Naast kunststof speelde ook textiel een belangrijke rol in het 70’s interieur. Met als hoogtepunt het typische Flokati-tapijt. Maar ook gordijnstoffen met patronen maakten in de 70s zijn entree.

Nog zo’n jaren 70 trend: de lavalamp! Ken jij ‘m nog?

Tip: als je een echt jaren ’70 gevoel in je woonkamer wilt creëren, kijk dan eens naar de loungemeubelserie ‘Togo’ van Ligne Roset. Deze designklassieker inspireert al sinds 1974.

70s stijl: wilde patronenmix

Het zijn niet alleen de kleuren die in het 70’s interieur voor veel ophef zorgen. Ook de patronen waren opvallend. Vooral populair in de jaren ’70 waren de behangen in felle kleuren en met psychedelische patronen en vormen. Zelfs in de badkamer zagen we grootste bloemmotieven terug.

Kleur is de plaats waar onze hersenen en het universum elkaar ontmoeten. Daarom lijkt het dramatisch voor echte schilders.


Paul Cézanne

Wie een interieur in de typische stijl van de 70s wil hebben, moet wel een beetje lef hebben. Het retro seventies behang wordt nog steeds gekenmerkt door drukke patronen. Onze tip: om ervoor te zorgen dat jouw 70s woonkamer niet te druk oogt, adviseren we om retro behang slechts subtiel toe te passen en te combineren met effen kleuren. Zo geef je jouw moderne interieur een nostalgisch tintje.

De wilde jaren 70: alles draait om kleur

Tegenwoordig is de term in de mode bekend onder de naam colour blocking. In de jaren ’70 was het combineren van verschillende contrasterende kleuren echter heel gebruikelijk. Hoe meer in het oog springend, hoe beter! Neutrale kleuren waren not done. In plaats daarvan zag je vooral veel felle kleuren zoals oranje, paars, rood, mosterdgeel, bruin of petrol. Ook in de behangpatronen kwamen deze kleuren terug.

De hippiebeweging uit de jaren zeventig heeft een duidelijke invloed gehad op de seventies stijl. Hippies verzetten zich tegen het ‘gewone’ en ‘conventionele’ door tegen de norm in te gaan. Dat zie je onder andere terug in de opvallende kleuren en patronen.

70s stijl: onze top-5

Meubels, verlichting, decoratieve elementen en textiel uit de jaren 70-stijl zijn hipper dan ooit! Wij maakten een top 5 van onze favoriete 70s interieuritems.

Top-5 voor een 70s interieur

 1. Felle kleuren

  Een jaren 70 interieur wordt gekenmerkt door felle kleuren. Let wel: beperk je tot twee opvallende kleuren en vul dit aan met meer neutrale tinten.

 2. Behangpatronen

  De behangpatronen van vandaag de dag hebben we te danken aan de jaren 70 waarin deze weelderige wanddecoratie zijn intrede deed. Van bloemetjesbehang tot retro behang met ronde cirkels – ze voelen zich allemaal thuis in een 70s huis.

 3. Kunststoffen meubels

  Van de kunststof kuipstoel tot de plastic lampenkap, we hebben ze allemaal te danken aan de jaren 70!

 4. Futuristische lampen

  Ronde ufo-vormige lampen zijn kenmerkend voor de jaren 70. Zeker boven de eettafel maakt zo’n retro lamp indruk.

 5. Bloemenprints

  Bloemenprints uit de jaren zeventig vertegenwoordigen de flower-power-beweging uit die tijd. Bloemenprints zijn dan ook een absolute musthave voor een 70s interieur!

En, ben je nu helemaal bezeten van de jaren zeventig? Bezoek dan Westwing en richt jouw huis in in 70s stijl in. Veel plezier ermee!