Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Close-up woonkamer met bank en ladekast in barok stijl

Goud gedecoreerde meubels, sierlijsten aan het plafond en veel spiegels. We associëren dit alles met de barok stijl. Als je de glamour en glorie van dit tijdperk wilt doen herleven of je huis een heel bijzondere flair wilt geven met barokke meubels, dan ben je hier op het juiste adres.

De barok stijl wordt gekenmerkt door pracht en praal en overdadige decoratie. Versailles is het toonbeeld van de barok stijl. Als je een vleugje Versailles in je eigen huis wilt integreren, zijn barokke meubels en designelementen absolute musthaves. Onze interieurspecialisten laten zien hoe je de barok stijl in huis haalt!

Wat betekent barok?

De barokperiode begon in Italië, waar het woord ‘barrocco’ oorspronkelijk ‘misvormde parel’ betekende. In de loop van de contrareformatie heeft de kerk schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars de opdracht gegeven om alle pracht en praal van het katholieke geloof te benadrukken om zo het geloof dichter bij de mens te brengen. Er werd dus wat drama toegevoegd aan Bijbelse verhalen. Zo ontstond de weelderige, levendige en rijke barokke kunst.

Close-up met bedbank en bed in barok stijl

Wat is typische barok stijl?

Of het nu gaat om schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, mode of make-up. Barok betekent opvallen, overdrijven, emoties opwekken, reacties uitlokken, versieren en genieten. Alles wordt met aandacht voor detail vormgegeven. Iedereen die ooit in Versailles is geweest, kent deze stijlkenmerken van het barokke tijdperk:

 • Hoge plafonds & sierlijsten
 • Goud
 • Veel licht
 • Prachtige kleuren
 • Gebogen en ronde vormen
 • Verfraaide en vergulde beelden en figuren
 • Rijk versierde vloerkleden en kostbare wandkleden
 • Spiegels

Spiegels zijn niet alleen een symbool van schoonheid, ze waren destijds ook erg duur en werden daardoor beschouwd als een absolute luxe. Bovendien maken ze een ruimte nog groter omdat ze het licht reflecteren. De barokke schilderkunst toont vaak verbluffend levensechte figuren in een houding van emotie of beweging. Deze schilderijen werden – uiteraard – met goudkleurige lijsten omlijst.

Koninklijke allure voor je huis

Als je je huis een beetje koninklijk allure wilt geven, zijn bovenstaande barok basics een must. Door het subtiel toe te passen kan de barok stijl ook heel mooi zijn in een modern interieur. Wil je echt de Versailles look in huis halen? Ga dan over de top en schroom niet om met veel goudkleurige accenten te werken. Hieronder leggen we uit hoe je de barokstijl toepast in een hedendaags interieur.

Hoe pas je de barok stijl toe in een hedendaags interieur?

 1. Stap

  Behang in warme kleuren zoals bordeauxrood en paars, vormt een belangrijke basis voor een barok interieur. Je hoeft niet gelijk het hele huis te behangen, slechts één muur kan al heel mooi zijn. Zet voor deze muur een barokke bank, een goudkleurige bijzettafel met een mooie kandelaar of vaas en jouw mini-Versailles is klaar!

 2. Stap

  Met barok design kleed je je woonkamer elegant en sierlijk aan. Denk aan zitbanken met fluwelen stoffering en met gebogen mahoniehouten poten. Style deze af met goudkleurige bijzettafels en een Perzisch vloerkleed.

 3. Stap

  Typische barokkleuren zijn crèmewit, vanillegeel, bordeauxrood, paars en smaragdgroen. Laat deze kleuren terugkomen in de gordijnen, vloerkleden en accessoires.

 4. Stap

  Prachtige glanzende objecten zoals kroonluchters, kristallen kandelaren en goudkleurige accessoires weerkaatsen het licht waardoor de ruimte een luxueuze gloed krijgt.

 5. Stap

  In een barok interieur zijn veel glanzende stoffen die de luxueuze look versterken. Denk bijvoorbeeld aan fluweel en zijde. Laat deze stoffen terugkomen in kussentjes, plaids, gordijnen en vloerkleden.

 6. Stap

  In de barok stijl speelt kunst een belangrijke rol. Een schilderij met een weelderig tafereel is absoluut onmisbaar in een barok interieur. Het liefst een goud omlijst schilderij zodat hij nog meer opvalt. Deze middeleeuwse taferelen kunnen zich ook afspelen op het behang of de gordijnstof.

Stylingstips voor de barok stijl

Wil je een vleugje Versailles in huis halen zonder dat het te kitscherig wordt? Dan moet je zorgen voor een homogeen totaalbeeld in jouw barokke interieur. Combineer daarom een barok behangetje met een effengekleurde bank. Beperk ook het aantal kleuren. Kies één hoofdkleur en laat deze overal subtiel terugkomen. De rest van de ruimte kleed je aan met neutrale kleuren die niet de overhand nemen. Door slechts een paar elementen te selecteren uit de barok stijl, creëer je je eigen unieke barok interieur. Ga bijvoorbeeld voor één grote spiegel of kies een barok bank als blikvanger van de moderne woonkamer. En ook wanneer je alleen voor een paar goudkleurige accenten gaat, vult de woonkamer zich vanzelf met barok flair.

Tip: het is ook heel mooi om barok design toe te passen in een monochroom interieurbeeld. Juist het contrast tussen de strakke, ingetogen monochrome stijl met de weelderige look van de barok stijl, zorgt voor spanning in je interieur.

Barokke meubels online kopen bij WestwingNow

Wil jij je huis een koninklijke make-over geven? Ga dan voor de barok stijl! Bij Westwing bieden we regelmatig barokke meubels en accessoires aan die je voor een zachte prijs online kunt kopen. Of het nu gaat om pompeuze kroonluchters of extravagant behang – laat je inspireren door de indrukwekkende barok stijl!