Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Close-up woning in Bauhaus-stijl met bijbehorende banner

Minimalistische vormen die overeenkomen met doordachte functionaliteit – zo kan de Bauhaus stijl zonder franje worden samengevat. De beweging die Walter Gropius in 1919 in Weimar oprichtte, produceerde later tijdloze designklassiekers die tot op de dag van vandaag zeer populair zijn. Laat je meenemen in de wereld van de Bauhaus stijl en ontdek alles wat je over Bauhaus wilt weten!

De oprichters van het Bauhaus

Wie heeft een beslissende rol gespeeld bij de vormgeving van het Bauhaus? En welke docenten behoorden tot de bekendste geesten van de moderne kunstacademie die de architectuur, kunst en design beïnvloedden? Aan het front van de oprichting van Bauhaus staat Walter Gropius. De architect richtte in 1919 in Weimar de Bauhaus-beweging op en was tot 1928 directeur.

Met deze innovatieve school wilde hij kunst, architectuur en vakmanschap optimaal combineren met onderwijs, praktijk en onderzoek. Met succes! De Zwitserse architect Hannes Meyer werd in 1928 de tweede directeur van het Bauhaus. Hij hervormde het onderwijs en de workshops. In 1930 werd hij echter op staande voet ontslagen door communistische activiteiten in stad Dessau. De vertegenwoordiger van de avant-garde architectuur, Ludwig Mies van der Rohe, was de derde directeur van 1930 tot 1933.

Begin jaren ’30 kwam het Bauhaus onder sterke politieke druk te staan en moest in 1933 zelfs zijn deuren sluiten. Samen met Walter Gropius is Van der Rohe waarschijnlijk een van de bekendste vertegenwoordigers van het Bauhaus. Hun bungalows in de stijl van het Bauhaus zijn tot op de dag van vandaag iconen en rolmodellen.

Naast de oprichters heeft het Bauhaus ook grote kunstenaars voortgebracht. Onder andere Wassily Kandinsky. De Russische schilder en graficus werd in 1922 aangesteld in het Bauhaus, waar hij les gaf tot de sluiting in Berlijn in 1933. De Duits-Amerikaanse schilder en graficus Lyonel Feininger gaf tot 1925 in Weimar les als specialist op het gebied van drukkerij.

Op de titelpagina van het Bauhausmanifest van 1919 staat zijn houtsnede “Kathedraal”. Ook verbonden aan het Bauhaus was Paul Klee, hij bekleedde de functie van hoofd van het atelier voor boekbinden, metaal- en glasschilderen. László Moholy-Nagy, een Hongaarse schilder en fotograaf, publiceerde samen met Walter Gropius de wereldberoemde Bauhaus-boeken.

De kenmerken van de Bauhaus stijl

Abbildung des Bauhaus Gebäudes

De volgende vraag die de een en ander wellicht stelt: Wat is het Bauhaus eigenlijk? Laat ons kort en bondig de Bauhaus-kenmerken benoemen: prachtig vormgegeven, praktisch en volledig eenduidig. Met de Bauhaus designklassiekers klinkt het idee van tijdloze, heldere en rechtlijnige ontwerpen nog steeds door tot op de dag van vandaag.

Een koud en ongemakkelijk gevoel is hier absoluut niet op zijn plaats, zelfs als je het misschien niet direct vermoedt. Want wat veel interieurfans niet per se weten: warme en wollige textiel behoren ook tot het repertoire en maakt een huis in de Bauhaus stijl uitnodigend en gezellig.

Apropos huis in de stijl van Bauhaus: platte daken, raamstroken, glas, rechte hoeken en boxarchitectuur, en dit alles in effen wit. De meesterhuizen in Dessau zijn het voorbeeld voor deze architectonische stijl.

Hoe kan ik een huis in Bauhaus stijl inrichten?

Om de perfecte Bauhaus stijl voor het interieur van je huis te vinden, moet je je een beetje vertrouwd maken met de klassiekers van Bauhaus.

  1. Feit 1

    De grote meesters creëerden meubels die eenvoudig, strak en dus tijdloos mooi zijn. Glas en metaal zetten hier steeds de toon.

  2. Feit 2

    Klassiek-moderne elementen worden vaak gecombineerd met natuurlijke materialen zoals hout – maar ook stenen, leisteen platen en leer worden in het interieur van Bauhaus gebruikt.

  3. Feit 3

    Als het gaat om interieurstukken geldt: het is gereduceerd tot zijn elementaire componenten en is zeer functioneel, zonder aan schoonheid in te leveren!

Dit zijn de kleuren van Bauhaus

Naast de grote functionaliteit scoort het Bauhaus ook met zijn kleuren. De beroemde kleurencirkel komt uit de pen van Johannes Itten, die als meester les gaf aan het Bauhaus. De Bauhaus-kunst concentreerde zich op een beperkt kleurenspectrum. Vooral de primaire kleuren rood, geel, blauw en zwart en wit werden vaak gebruikt.

In de Bauhaus stijl wordt in principe niet alleen gebruik gemaakt van kleurige elementen en kleurrijke decoratieve objecten; hele ruimtes zijn zelfs in kleur ontworpen en op elkaar afgestemd. Als alternatief voor muren in rood, blauw of geel kun je ook een sjabloon gebruiken om basisvormen zoals driehoeken, cirkels of vierkanten in kleur aan de muur brengen. Of kies gewoon een van de kleurrijke Bauhaus-behangen!

Bauhaus-lampen, tafels en stoelen

Als we denken aan meubels en woonobjecten in Bauhaus stijl, dan zijn de rechtlijnige ontwerpen en de klassieke slede stoelen aanwezig. Geen wonder! Met name sommige Bauhaus-lampen behoren tot de bekendste lampen van hun tijd. Onder hen is de “Wagenfeld WG24”, die wordt beschouwd als een icoon van industrieel design. Kenmerkend zijn de glazen kap, de glazen of metalen schacht en de ronde bodemplaat.

De “Kaiser Idell 6631” was ook een veelgevraagd statement-piece. Tot op de dag van vandaag wordt het model met de uitgebreide kap en de gebogen standaard beschouwd als een designklassieker. Als absolute must-have is de sledestoel het symbool van het Bauhaus-tijdperk geworden. Voor Bauhaus-tafels zijn de modellen met gebogen stalen buizen onmisbaar.

Bekijk onze exclusieve selectie bij WestwingNow voor je nieuwe meubelklassiekers in Bauhaus stijl. Laat je lievelingsstuk comfortabel bij je thuis bezorgen!

Of het nu gaat om kleine decoratieve elementen of de perfecte woning in Bauhaus stijl: Laat je inspireren door de designklassieker. Veel plezier bij het inrichten!