Ontdek onze interieur sale -70%!

Een mengelmoes van allerlei stijlen? We horen de term ‘eclectisch‘ steeds vaker. Wat betekent het precies? En een eclectisch interieur, wat is dat nu eigenlijk? Waar moet je interieur aan voldoen om eclectisch genoemd te worden? Binnen een interieur in eclectische stijl mag heel veel, maar toch dien je wel met een aantal factoren rekening te houden. Hier lees je alles over een eclectisch interieur.

Wat is eclectisch interieur precies?

Het woord eclectisch draait om het combineren, combineren van allerlei elementen. Het samenvoegen van stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes. Het idee hierachter, is dat sommige dingen gewoon zo goed zijn, dat hun waarde behouden blijft. Eclecticisme draait om: oude stijlen doen herleven én daarbij het neerzetten van je persoonlijkheid door toepassing van creativiteit.

Een eclectisch interieur is spannend en avontuurlijk. Materialen, kleuren en structuren worden gecombineerd. Vanuit elke stijl kun je een eclectische stijl neerzetten én nog een belangrijk kenmerk; de eclectische stijl staat los van trends.

Inspiratie woonstijlen

Mocht je nou op zoek zijn naar aan andere woonstijl? Wees gerust, onze interieurspecialisten hebben genoeg inspiratie voor je klaarstaan! Ontdek wat een excentrieke stijl kan doen in jou huis! Maak je huis compleet met de landelijke stijl of ga voor de 70’s stijl!

Mooie combinaties binnen een eclectisch interieur

Binnen de eclectische stijl is bijna alles gelegitimeerd, maar toch kun je een aantal uitgangspunten gebruiken om te voorkomen dat het geheel een rommeltje wordt. Je kunt hierbij denken aan de volgende elementen.

 1. Oud & nieuw

  Het mixen van oude en nieuwe items is een uitgangspunt dat perfect past bij de eclectische stijl. Zet bijvoorbeeld een grote nieuwe tafel neer waar je allerlei verschillende soorten vintage stoelen omheen zet. Of combineer een strakke moderne bank met een retro salontafeltje.

 2. Meer dan 1 stijl

  Door meubels en accessoires te kiezen die allemaal uit andere stijlen te komen en tóch bij elkaar passen, ontstaat een eclectisch interieur.

 3. Mix vorm en kleur

  Verzamel allerlei soorten servies, combineer verschillende kleuren en vormen; dát maakt jouw eclectische interieur af.

 4. Een rustige basis

  Dat is een voorwaarde voor het eclectische interieur. Door de basis rustig te houden, bijvoorbeeld in wit of gebroken wit, kun je met meubels en accessoires eenvoudig variëren qua stijl, kleur en materiaal. Zorg er wel voor dat ze allemaal goed bij elkaar passen, anders wordt het geheel wellicht té druk.

 5. Mix patronen en prints

  Binnen de eclectische stijl kan een vloerkleed met print eenvoudig gecombineerd worden met kussens met patronen. Ook een dekbedovertrek met print gecombineerd met een gedecoreerde sprei kan gewoon!

 6. Verzamelingen

  Verzamelde items geven het eclectische interieur persoonlijkheid. Hang bijvoorbeeld allerlei kunstwerkjes, tekeningen van kinderen, foto’s en kaarten bij elkaar in lijstjes aan de wand of presenteer je favoriete souvenirs bij elkaar in een mooie kast.

 7. Kunst

  Onmisbaar in een eclectisch interieur. Combineer met een gerust hart verschillende werken.

 8. Natuurlijke materialen

  Verschillende materialen als fluweel, leer en hout zijn prachtig in een eclectisch interieur.

 9. Houd het opgeruimd

  Zo kan het (drukke) eclectische interieur toch een zekere rust behouden.

Kleuren en accessoires

Binnen de eclectische stijl kan qua kleurgebruik bijna alles. En accessoires spelen een grote rol. Een erfstuk, een souvenir van een verre reis, een verzameling vazen of fotolijstjes uit een tweedehands winkel; samen geven ze jouw interieur persoonlijkheid en creativiteit.

Ga niet zomaar allerlei spullen bij elkaar zetten. De kunst van de eclectische stijl zit in het stijlvol combineren van allerlei oude, nieuwe en verzamelde items én het mixen van elementen uit verschillende interieurstijlen. Een interieur in eclectische stijl is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen!

Eclectisch wonen: voor wie niet kan kiezen

Het leuke aan de eclectische stijl is dat je niet hoeft te kiezen. Vind je een Scandinavische stoel mooi? Zet hem met een gerust hart naast een klassieke salontafel. En die minimalistische bank staat fantastisch naast een landelijke buffetkast. De eclectische stijl wordt ook wel een artistieke stijl genoemd, doordat je binnen een eclectisch interieur zoveel verschillende creatieve invloeden kunt vinden.

Tips voor een eclectisch interieur

Een eclectisch interieur creëren is aan de ene kant heel eenvoudig. Aan de andere kant is het wel slim om voor een bepaalde samenhang te zorgen. Wil je eclectisch wonen? Neem dan de volgende tips mee bij het inrichten van je woning.

 • Het kan verstandig zijn om binnen een eclectisch interieur voor een focuspunt te kiezen. Dat betekent dat je binnen een druk eclectisch interieur waarin verschillende stijlen naar voren komen, zorgt voor een bepaald middelpunt. Iets dat opvalt als je binnenkomt.
 • Creëer een bepaalde samenhang. In een eclectisch interieur mag (bijna) alles, maar het is wel slim om te kiezen voor samenhang. Kies voor een element waarmee je eenheid kunt creëren, bijvoorbeeld een tint die op meerdere plekken terugkomt.
 • Beperk je tot vier kleuren om te voorkomen dat het geheel te druk wordt.
 • Kies voor een rustige basis en enkele statement items. Zo behoud je rust én zorg je dat de aandacht naar bepaalde punten toe wordt getrokken.
 • Het kan ook slim zijn om een plattegrond te maken vooraf, zodat je kunt aangeven welke kleuren, texturen en patronen je waar gaat gebruiken. Zo kom je er vooraf achter of alles wat jij wil ook echt kan in je eclectische interieur!
 • Denk niet alleen aan het decoratieve aspect, maar wees je ook bewust van de functie. Door in elk geval de functionele items in de ruimte te halen, kun je daarna nadenken over decoratieve items.
 • Zorg voor balans! Ook het kiezen voor symmetrie kan hierbij helpen. Ook al kies je stukken uit allerlei stijlperiodes, in verschillende kleuren of met verschillende structuren, op deze manier zorg je toch voor balans en eenheid.

Houd het verrassend

Het eclectische interieur is onverwachts. Het is verre van saai en verrast telkens weer. Originele details, bijzondere meubels en speelse accessoires worden gecombineerd en overal waar je kijkt is iets nieuws te zien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een opvallend plafond of een nadrukkelijk aanwezige vloer.

Zou je ook graag een eclectische stijl in huis willen neerzetten? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw eclectische interieur compleet te maken.