Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Close-up dressoir met excentrieke decoratie en kleuren

Wat geldt voor mode, geldt ook voor het interieur. Jouw huis is een weerspiegeling van je persoonlijkheid. Dus durf je bloot te geven en experimenteer met kleuren en stijlen. Wij laten zien hoe je elke ruimte karakter geeft door te kiezen voor excentrieke decoratie en ongewone meubels. Waar wacht je nog op? Laat je inspireren en ontdek de excentrieke stijl!

Wat is ‘excentrieke stijl’?

Excentriek of extravagant wonen betekent een uniek interieur creëren met bijzondere en opvallende meubels, woonaccessoires en decoratieve objecten. Wie excentriek wil wonen, zal vaak de term ‘eclecticisme’ tegenkomen bij het zoeken naar inspiratie. Dit speelt een belangrijke rol in een excentriek interieur. Uit het Grieks (eklektos: ‘geselecteerd’), beschrijft eclecticisme het door elkaar gebruiken van verschillende stijlen. Het is terug te vinden in de geesteswetenschappen, maar ook in de architectuur en de kunst. Een eclectisch interieur wordt bijvoorbeeld gedefinieerd als verschillende stijlen uit vroegere tijdperken die in het interieur zijn geïntegreerd en met elkaar zijn gecombineerd.

Delia over excentriciteit

Delia Fischer, oprichtster van Westwing Home & Living, geeft tips over hoe je je interieur uniek kunt maken door te werken met een vleugje excentriciteit:

Excentriciteit gaat over jezelf uiten: gewoon zijn zoals je bent, geen aandacht besteden aan wat anderen denken. Doe altijd wat je persoonlijk gelukkig maakt – of het nu de kleur geel is of kussens met flamingo’s.

Delia Fischer – oprichtster van Westwing

Volgens Delia is het het beste om vast te houden aan het motto van Oscar Wilde en je eigen plan te trekken:

Wees gewoon jezelf; alle anderen zijn al bezet!

Oscar Wilde

7 gouden regels van de excentrieke stijl

Voor de excentrieke stijl, heb je een beetje moed en nieuwsgierigheid nodig om ongewone kleur- en patrooncombinaties te durven maken en om uit de vertrouwde comfortzone te stappen. Excentriekelingen houden niet van het ‘gewone’, maar gaan over grenzen heen. Met onze zeven gouden regels voor het creëren van een excentrieke stijl laten wij zien hoe je van je huis een eclectische woondroom kunt maken.

1. Krachtige kleuren

Opvallend kleurgebruik hoort bij de excentrieke stijl. Oranje, groen, geel, blauw, blauw, roze of rood: krachtige kleuren zijn een must. De colour-blocking-trend is ideaal voor excentriekelingen: met colour blocking (het combineren van contrasterende kleuren in plaats van binnen één kleurenfamilie te blijven) toon je moed! Probeer uit wat er samen goed uitziet en wat je persoonlijkheid onderstreept. Als het gaat om excentriek wonen, is elke kleurcombinatie mogelijk. Van dennengroen en roze tot kobaltblauw en zongeel.

2. Maak een statement

Je hoeft niet je hele huis excentriek in te richten – kleine accenten zijn voldoende. Denk aan kleurrijke kunst, mooie objecten en opvallende woonaccessoires. Excentrische woonaccessoires hoeven geen specifieke functie te hebben, het belangrijkste is dat ze er interessant uitzien. In een neutrale omgeving vallen deze dingen des te meer op en geven zelfs een ingetogen woonstijl een excentrieke touch. Enkele van onze favoriete extravagante decoratieve objecten zijn bijvoorbeeld een papegaai van porselein, lampen in een ongebruikelijke vorm, grappige boekensteunen, kunstvoorwerpen maar ook opvallende posters of prenten. Met een bijzonder behangetje of een mooie muurverf maak je ook een sterk statement. Begin klein door bijvoorbeeld het gastentoilet te behangen of de logeerkamer, daarna kan je de excentrieke stijl verder uitbreiden.

3. Bijzondere patronen

Kleurrijke patronen op je bed of bank geven de woon- en slaapkamer een excentrieke touch. Zeker als je nog in de experimenteerfase zit, is het leuk om te stylen met plaids en kussens met verschillende motieven. Als het een mismatch is, kan je ze immers makkelijk vervangen. Tip: geometrische vormen kunnen gerust gecombineerd worden met bloempatronen in retro stijl.

4. Uniciteit voor een excentrieke stijl

Uniciteit is de excentriciteit! In plaats van trends te volgen, maak je een eigen stijlmix van decoratieve objecten, muurkleuren en meubels. Kies voor kleuren en objecten die iets zeggen over jou, zo wordt het interieur een weerspiegeling van je karakter.

5. Ongebruikelijke vormen en texturen

Een excentrieke stijl uit zich niet alleen in het mixen van patronen en kleuren, maar ook verschillende vormen kunnen met elkaar worden gecombineerd om een spannende look te creëren. Woonaccessoires in verschillende kleuren, vormen, materialen en texturen zorgen voor meer spanning in het interieur. Het combineren van verschillende stoffen zoals bijvoorbeeld zijde, linnen en katoen geeft het interieur een gelaagde look.

6. Rustpunten in een excentrieke stijl

Extravagant wonen betekent niet dat je interieur een bij elkaar geraapt zooitje is. Om ervoor te zorgen dat de look niet te chaotisch wordt, moet je werken met rustpunten. Hang bijvoorbeeld geen fotocollage aan een wand met een opvallend behangpatroon en plaats er een monochrome bank voor om de rust te bewaren. Extravagante patronen worden het best gecombineerd met effen textiel of meubels. Door het spannende spel van contrasten ontstaat er een harmonieuze excentrieke stijl.

7. Uit je comfortzone

Denk buiten de gebaande paden – durf iets te doen, ook al lijkt het in eerste instantie ongebruikelijk of bizar! Mooie porseleinen borden kunnen bijvoorbeeld ook als wanddecoratie worden opgehangen. Wees niet bang – een beetje gek mag best!

De excentrieke stijl: inspiratie van onze interieurspecialisten

Inspiratiebronnen

De wereld zit vol excentrieke inspiratiebronnen. Ook in films zie je de mooiste excentrieke interieurs die je als inspiratiebron kunt gebruiken voor jouw extravagante woonstijl.

Filmhuizen

Zak lekker onderuit op jouw extravagante bank met een vrolijk plaid en een unieke theemok en laat je inspireren door de excentrieke interieurs in onderstaande arthousefilms.

Films die inspireren tot excentriek wonen:

  • The Royal Tenenbaum: de meest bijzondere behangetjes zie je hier langskomen.
  • The Grand Budapest Hotel: ontdek de meest prachtige kleurcombinaties van cult regisseur Wes Anderson en pas ze toe in je eigen huis!
  • A Single Man: het huis van Julianne Moore alias Charley laat zien hoe je kleurrijke patronen stijlvol kunt integreren in een glamoureus interieur.

Durf te experimenten

Vaak spelen we op safe als het gaat om onze interieurstijl. We kopiëren alles van elkaar om maar niet te veel op te vallen. Zonde! Net als je kleding, kan je met je huis een statement maken. Schilder een muur in een opvallende kleur en ga los met excentrieke deco. Een muur is zó weer overgeschilderd en accessoires kan je makkelijk vervangen. Ook kun je denken aan een stijlenmix: antieke meubels met bijvoorbeeld pop art decoratie.

Extravagante woonaccessoires en bijzondere meubels maken van je huis een excentrieke woonbelevenis. Registreer je op Westwing en shop de mooiste meubels en accessoires voor een stijlvolle woonkamer in een excentrieke stijl.