Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
houten kast met zwarte stoel en rotan poef voor een folklore interieur

Ambacht en vakmanschap spelen een steeds grotere rol in ons interieur. Zo zorgen handgemaakte items niet alleen voor een karakteristieke sfeer, maar maken ze een strakke ruimte ook in één klap een stuk huiselijker. De nieuwste trend op dit gebied is een mix van moderne items met handgemaakte items die typerend zijn voor een bepaald land of specifieke regio. Door beiden te mixen, ontstaat er een interessant contrast waarin het ambacht nog beter naar voren komt. Hoe deze herleefde woonstijl heet? Folklore, maar dan mét een modern randje. Zelf ook aan de slag met een moderne interpretatie van deze woonstijl? Laat je dan inspireren door onze interieurspecialisten in dit artikel.

Wat is een folklore woonstijl?

De term folklore staat voor alle gebruiken en tradities van een land en diens volk. Het betreft alles wat het volk creëert óf heeft gecreeërd, en slaat daarom op zowel het heden als verleden. Qua creaties kun je denken aan traditionele en expressieve vormen van cultuur en het vakmanschap wat hierbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan zang, klederdracht, kunst, eetgewoonten, architectuur, dans, ritueel en handwerk. Handwerk, of ambacht, speelt vooral een belangrijke rol.

In het interieur kun je hierbij denken aan Afrikaanse beeldjes, Portugese tegeltjes, Javaanse Batik stoffen en Marokkaanse bruidsdekens en Perzische tapijten. In principe dus alles wat met de hand werd of wordt gemaakt, en typerend is voor een bepaald land of specifieke regio. Al is het overigens niet zo dat deze items nu ook nog per se met handgemaakt moeten zijn. Tegenwoordig wordt natuurlijk veel (deels) machinaal geproduceerd. Wat wél belangrijk is, is dat het item oorspronkelijk wel handgemaakt is. 

Een moderne interpretatie

Dat deze woonstijl juist nu weer terug is, is geen verrassing. Ten eerste zijn we steeds meer bezig met de herkomst van een product, dus hoe en met wat het is gemaakt. Vaak in het kader van duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden. Ten tweede zien we steeds vaker een neutraal kleurenpallet met kleurrijke accenten. Laat kleur nu net een van de pijlers van deze woonstijl zijn! Tot slot proberen we onze interieurs ook te onderscheiden van anderen door op zoek te gaan naar unieke items met een verhaal. Door traditionele items te mixen met nieuwe, modernere items, geef je een eigentijdse twist aan deze wereldse woonstijl.  

Folklore: kleuren en materialen

Kan jouw minimalistische interieur wel wat kleur, karakter en ambacht gebruiken? Laat je dan inspireren door de kenmerkende kleuren en materialen in deze woonstijl.

Kleuren

Door de wereldse invloeden in deze woonstijl kun je een ware kleurexplosie verwachten. Denk aan traditioneel borduurwerk of geweven Ikat in felle kleuren. Maar ook als je wat meer eenheid in alle patronen, ornamenten en andere kleurrijke details wil creëren, zijn er genoeg opties met deze woonstijl. Zo kun je middels een moderne interpretatie voor een subtiel en aards kleurenpalet gaan. Kies vervolgens zo’n twee à drie kleuren uit die je laat terugkomen als accenten. Bijvoorbeeld in woonaccessoires of een enkel meubelstuk. Zo krijgt je strakke interieur net wat speelsheid en vrolijke flair die bij de folklore stijl passen, maar behoud je ook de rust in je interieur.

Materialen

In deze woonstijl draai het allemaal om handgemaakt items die typerend zijn voor een bepaalde regio of een specifiek land. Deze items zijn met vakmanschap vervaardigd, waarbij natuurlijke materialen en kwaliteit een grote rol spelen. Bijvoorbeeld beelden van aardewerk, gedetailleerd timmer- en houtsnijwerk, en linnen, wol of zijde voor de traditionele brei- en weeftechnieken. Zoals we al eerder benoemden, geeft de combinatie tussen deze karakteristieke items en moderne accessoires en meubels, een interessant effect. Het houdt de woonruimte rustig en fris, maar dan wel met een vleugje authenticiteit. 

3x folklore toepassen in je interieur

  1. Kussens, plaids en vloerkleden

    Bij het zitgedeelte mag het nodige textiel niet ontbreken. Zo kun je met een groot, wollig, handgeknoopt vloerkleed al een behoorlijk statement maken. Wanneer je voor een kleurig vloerkleed kiest, laat je de kleur(en) terugkomen in de sierkussens en plaids. De plaids kun je op de bank draperen of opbergen op in wat handgemaakte manden. Handig én sfeervol.
  2. Decoraties

    Met folkloristische decoraties kun je alle kanten op. Denk aan een macramé wandkleed, decoratieve accessoires in origami stijl, exotische beeldjes en traditioneel Mexicaans servies. Verder mogen wat handgeschilderde potten ook niet ontbreken in deze woonstijl. Kies voor potten en/of vazen in verschillende hoogtes voor een speels effect. 
  3. Behang

    Typisch in deze woonstijl, is behang in een vrolijke print. Denk aan kleurige bloemen of patronen. De kleuren van het behang laat je vervolgens terugkomen in het textiel, de accessoires en de gordijnen.

Folklore mixen met andere woonstijlen

Ambacht, uniciteit en kleur zijn de belangrijkste pijlers binnen deze creatieve, ‘volkse’ woonstijl. Wanneer je deze elementen in andere woonstijlen integreert, ontstaat er een vrolijke stijlenmix en bovendien een uniek interieur. 

Hotel chique

De woonstijl hotel chique kenmerkt zich door een mix van strakke architectuur, warme kleuren, een sfeervol lichtplan, rijke materialen en een verfijnde afwerking. Ook zijn wereldse invloeden en een mix van spannende texturen gebruikelijk. Een goede basis dus om wat folklore accenten aan toe te voegen! Ga bijvoorbeeld voor handgemaakte lampenvoeten van aardewerk met zijde ikat lampenkappen. Heb je een grote vakkenkast in je woonkamer? Dan kun je deze stylen met vazen, wereldse koffietafelboeken en beelden in Afrikaanse stijl.   

Scandi boho stijl

De Scandi boho stijl combineert de neutrale look van een Scandinavisch interieur met een creatief bohemian interieur. Dit uit zich in een interieur met rustige kleuren, strakke lijnen, originele wanddecoraties en tapijten met (wiebertjes)patronen. Door een vleugje folklore toe te voegen, krijgt de anders zo neutrale scandi boho stijl iets meer kleur. Kies bijvoorbeeld voor een traditioneel Marokkaans vloerkleed met neon pasteltinten voor een moderne Scandi boho look. Of–wanneer je toch liever voor een rustig, monochroom palet gaat–kies voor handgemaakte potten van aardewerk, bijvoorbeeld in zwart-wit.

Ook wat karakter en wereldse charme toevoegen aan je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur volgens deze ambachtelijke en creatieve woonstijl te stylen.