Slaapkamer met frans meubilair

De Franse taal en de Franse meubels maken indruk met hun stijl en elegantie. Maar niet alleen de Fransen kunnen deze stijl beleven! Met de tips uit dit artikel breng je de Franse flair bij je in huis. En creeër je met de laatste trends een prachtige interieurdroom met Frans meubilair.

Je hoeft niet per se Frans te spreken om van dit land en zijn cultuur te kunnen genieten. Sluit je ogen en denk aan Frankrijk. Naast de clichés als stokbrood, kaas en wijn, zien we bij het denken aan Frankrijk ook de magische aantrekkingskracht van de romantische hoofdstad Parijs. Maar ook komen de lichtheid en de zeelucht die doen denken aan de Côte d’Azur en de talloze culinaire hoogtepunten voorbij. Laissez-faire en savoir-vivre zijn de twee sleutelwoorden van het fenomeen dat indruk op ons maakt: de Franse stijl. We komen deze stijl tegen in de straten van Parijs als we kijken naar de kleurrijke drukte in de straatcafés. Of het valt ons op als we een Franse vrouw of sierlijke Parisienne op straat zien die er zo prachtig uitziet, schijnbaar zonder moeite. We zien het tot slot ook in de levensvreugde van de Provençaalse bevolking. La douce France je t’aime!

Wat is precies Frans meubilair?

Het Franse leven en de Franse stijl is nauwelijks tastbaar, de look is subtiel en niet zo gemakkelijk na te bootsen. Franse meubels in huis halen zorgt ervoor dat we een beetje van dit gevoel en deze lifestyle in ons dagelijks leven kunnen brengen. Want authentiek leven in het Frans is vooral één ding: niet te perfectionistisch! Een belangrijk onderdeel van de Franse stijl is de houding van “je ne sais quoi” – een nonchalante maar nooit nalatige onverschilligheid. Dit komt net zo sterk tot uitdrukking in de Franse mode als in het Franse leven. Ook de “laissez-faire”, wat zoveel betekent als zich laten drijven en dingen laten gaan, speelt een belangrijke rol in de Franse stijl. Franse meubels kunnen met dezelfde nonchalance en lichtheid een sfeer neerzetten.

Onze favoriete Franse stijlen in een oogopslag

En bovendien is de Franse stijl zeer breed. Er zijn veel verschillende betoverende Franse decoraties, die passen bij de diverse regio’s in Frankrijk. Hier laten we je onze favorieten zien!

De Parijse leefstijl

De Parijse binnenhuisarchitectuur is sterk designgericht, elegant, koel en wordt gekenmerkt door een mix van stijlen. Een typisch Parijs’ appartement met Frans meubilair zien we voor ons als een klassiek herenhuis uit de Hausmann-tijd. Deze huizen worden gekenmerkt door hoge plafonds, scharnierende deuren, prachtige houten parketvloeren en een open haard met daarboven een extra grote antieke spiegel. Dit zijn typisch Parijse woonhuizen met appartementen in oude gebouwen daterend uit het midden van de 19e eeuw. De toenmalige prefect Haussmann onder Napoleon zorgde in die tijd voor een revolutie in de stedenbouw. Haussmann had een enorme invloed op het Parijse stadsbeeld zoals we dat vandaag de dag kennen. Voor velen is dit de typisch Franse stijl.

Het oude appartement in Parijs biedt een omgeving waarin barokke, romantische en speelse meubels en accessoires passen. Opulente, gestoffeerde meubelen met fluwelen bekleding en gebogen poten, zware stoffen gordijnen in overtollige lengte met kwastjes en boxspringbedden met hoofdeinde en veel chique kussens passen perfect binnen een Frans interieur. Geselecteerde designstukken, ogenschijnlijk willekeurig geplaatste woonaccessoires, verse snijbloemen en puristische elementen maken de Franse stijl niet te druk. Deze stijl biedt eveneens ruimte voor elementen uit andere stijlen, zoals de centraal- & Noord-Afrikaanse stijl. Deze regio’s zijn historisch nauw verbonden met de Franse cultuur. En ze weerspiegelen een belangrijk deel van het Parijse leven.

Als het gaat om kleuren en materialen, zorg er dan altijd voor dat ze rustig en elegant zijn. Pasteltinten, oud wit, glinsterende highlights in goud en zilver en stoffen van fluweel, zijde of katoen staan hier centraal.

De stijl van de Provence

Met een interieur zoals dat van de huizen in de Provence, krijg je het hele jaar door het heerlijke gevoel van mediterrane sferen thuis! Zoals gebruikelijk in het zuiden zijn de huizen in de Provence gebouwd in de stijl van een bungalow, met stenen tegels en voorzien van ramen van vloer tot plafond en kleurrijke houten luiken. Dit klinkt als een pittoreske idylle waar we meestal alleen maar van kunnen dromen. En dat maakt dat we meteen in de heimwee-modus komen!

In ruime tuinen is vaak een zwembad toegepast en er is genoeg ruimte onder dennen- en cederbomen te ontspannen op romantisch ijzeren tuinmeubilair. Na het werk geniet de lokale bevolking van het milde weer en het uitstekende lokale eten.

Een typisch Frans interieur hier bevat Provençaalse stoffen, die per meter verkrijgbaar zijn op de lokale markten. De meeste van deze stoffen glanzen met levendige kleuren zoals geel, groen, blauw, rood en oranje. Patronen en mediterrane motieven zoals gestileerde olijven en lavendelbloesem sieren het materiaal. Deze stoffen worden gebruikt om tafelkleden, gordijnen, bedlinnen en gordijnen te maken en het hele huis te hullen in een Franse betoverende flair.

Maar niet alleen deze stoffen, ook Provençaals serviesgoed staat voor de Zuid-Franse stijl van leven. Dit geldt niet alleen voor wit porselein, dat met dezelfde motieven als het textiel is bedrukt. Ook schalen, vazen, kommen en potten van roodachtig terracotta passen bij de stijl. Deze stralen de charme van de Provence uit. Met decoratie van lavendel, rozemarijn en andere Provençaalse kruiden zet je ook mooie zuidelijke accenten. Deze kunnen in kleine aluminium potjes op de vensterbank of op Frans meubelilair geplaatst worden. De Provençaalse stijl is de ultieme Franse landhuisstijl!

De stijl van Bretagne

Bretagne is van oudsher een visgebied. De woningen van deze regio schitteren dan ook in Frans-Maritieme stijl. Hier wordt de Franse inrichtingsstijl in zijn ruwere vorm getoond. Bretagne is hard, maar warm. Dit is precies wat een Frans interieur moet uitstralen.

Frans houten meubilair in de shabby chic look is erg trendy binnen de Franse stijl. Meubilair dat gemaakt is van aangespoeld drijfhout en een ruwe vintage charme uitstraalt, ondersteunt de Franse buitenmeubelen perfect. Dit is de ideale manier om de Frans-Bretonse levensstijl te vertegenwoordigen.

Het kleurgebruik binnen de stijl in deze regio draait om delicate, matblauwe tinten, gemengd met veel ingetogen pastelkleuren die goed passen bij de maritieme flair. Decoratieve elementen zoals mooie flessen in verschillende vormen en kleine accessoires zoals zeilscheepsmodellen of decoratieve vuurtorens zijn hoogtepunten die de look compleet maken. Hetzelfde geldt hier: Frans meubilair gedijt op het onvolmaakte!

Textiel van linnen, oude houten kisten en kussens bedrukt met maritieme motieven zoals ankers of vuurtorens zijn ook goede Franse decoratie ideeën. Strepen die we stelen van de Frans-Bretons shirts en overhemden van de zeilers kunnen een echte blikvanger in de vorm van decoratieve accenten op de muur of op textiel en accessoires. Je kunt ook gebruik maken van een rustiek houten dienblad met een gebruikte aluminium of emaille look. Leg het op een bijzettafel en versier het met schelpen, kleine potjes met zand en verse bloemen. Deze decoratie haalt bijna het geluid van de zee in huis!

Frans meubilair en decoratie alleen is niet voldoende. Savoir vivre is wat voor de sfeer zorgt! De Franse manier van leven kan je huis die fijne ontspannen look geven. Laat je inspireren! Haal de populaire stijl naar huis en geniet van het leven in Franse stijl!