geometrische vormen in woonkamer

Zie jij de basis van jouw interieur het liefst fris en modern? Maar dan wel met een huiselijk (lees: warm) tintje? Dan tippen wij de unieke look van een modern geo interieur. In deze woonstijl draait het allemaal om een mix van strakke lijnen, eigentijds design, knusse elementen en opvallende patronen. In de hoofdrol staan geometrische vormen, die terugkomen als prints, meubels en accessoires. Samen zorgen deze vormen voor een modern interieur dat goed te mixen is met andere woonstijlen. Meer weten over het modern geo interieur? Laat je dan inspireren door onze experts in dit artikel!  

Wat is een modern geo interieur?

Het belangrijkste element in deze woonstijl zijn geometrische vormen. Dit zijn alle vormen die je met behulp van een passer en/of liniaal kunt creëren. Het meest gebruikelijk zijn vierkanten, rechthoeken, driehoeken en cirkels. Maar ook hexagonen en diamantvormen zijn goede voorbeelden.

Nu zijn deze vormen natuurlijk niet nieuw, maar geïntegreerd in ons interieur–onder de naam ‘modern geo’–is wel iets redelijk recents. Zo zagen we de vormen al eerder in de modewereld. Denk aan wiskundige vormen als print of als accessoires. De laatste jaren zien we de vormen ook steeds vaker in ons interieur. Zowel als statement (behangprint en geometrische muurschildering), of subtieler verwerkt (textielprint en decoratie).

Het fijne aan deze wiskundige vormen is dat je ze in allerlei woonstijlen kunt verwerken en ook op verschillende manieren kunt interpreteren. Stoer of romantisch, minimalistisch of maximalistisch, puristisch of expressief: met geometrische vormen kun je alle kanten op.

Modern geo: kleuren en materialen

In principe zijn er geen vaste ‘stijlregels’ wat betreft kleuren en materialen in deze woonstijl. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de vormen in allerlei woonstijlen zijn toe te passen. En elk van deze woonstijlen heeft weer zijn eigen voorkeuren voor materialen en kleuren. 

Zo zie je in een stoer, industrieel interieur veel grijs, zwart en bruintinten. Denk bijvoorbeeld aan een grijs geverfde muur met wandplank van hout in een hexagon vorm. In dit geval kan een natuurlijke houtkleur, die mooi afsteekt tegen de grijze muur, een echte eyecatcher zijn. Als je juist voor een rustige monochroom look wil gaan, kun je de hexagon wandplank ook in dezelfde kleur als de muur verven. 

In een hotel chique interieur kun je juist weer een totaal andere kant op gaan. Denk bijvoorbeeld aan een muur met warm linnen structuurbehang en een dressoir van luxe walnoothout waar je een grote, ronde spiegel met een gouden lijst op zet. Ook in dit voorbeeld maak je dus gebruik van een wiskundige vorm (de spiegel), maar zet je een hele andere look neer dan het vorige voorbeeld. 

Tips voor het gebruiken van geometrische vormen

Toch zijn er wel een aantal algemene stijltips te geven. Houd onderstaande suggesties dus in je achterhoofd wanneer je modern geo in je interieur wil integreren–welke stijl je interieur ook is. Dus, onze tips:

 • Gebruik je veel strakke lijnen en hoekige vormen in je interieur? Dan kan het juist interessant zijn om een paar cirkels toe te voegen. Dit geeft een speels effect en doorbreekt het patroon van hoekigheid.
 • Hoekige geo vormen kunnen soms wat hard overkomen. Gelukkig kun je de uitstraling verzachten door te kiezen voor warme kleuren en zachte materialen.   

Geometrische vormen in de woonkamer

 1. Basis

  Met de basis in de woonkamer bedoelen we de vloeren en muren. Qua vloeren kun je bijvoorbeeld denken aan een visgraatvloer, Hongaarse puntvloer, vierkante tegels van natuursteen of traditioneel, rechthoekig parket of laminaat. Als je het geo aspect wil integreren in de muren, kun je kiezen voor een statement muur met een geometrische muurtekening of voor behang met wiskundige print. Om de vormen wat te verzachten, kun je ook kiezen voor structuurbehang met geo print. Daarnaast kun je in het kleurgebruik ook wat zachtheid toevoegen. Ga in dit geval voor warme (aardse) kleuren.

 2. Meubels

  Een grote, strakke hoekbank met rechte lijnen past perfect binnen deze woonstijl. Je kunt de hoekige vormen wat doorbreken door onder de bank een wollig, rond vloerkleed te leggen. Andersom kun je onder een ronde eettafel een rechthoekig vloerkleed plaatsen. Voeg nog wat bijzettafels met een vierkant of hexagon blad, en een strak, rechthoekig tv-meubel toe om de look compleet te maken.  

 3. Decoratie en accessoires

  In de decoratie en accessoires kun je helemaal losgaan met de modern geo look. Denk aan de eerdergenoemde wandplanken in hexagon vorm, of ga voor vazen, potten, kunstobjecten, opbergmanden en spiegels in geometrische vormen. Natuurlijk mag het nodige textiel ook niet ontbreken. Met textiel, zoals vloerkleden, sierkussens en plaids, kun je de wiskundige vormen in je interieur implementeren en tegelijkertijd wat zachtheid en warmte toevoegen. Hierbij hoeft de vorm van het textiel item trouwens niet per se hoekig of rond te zijn. Je kunt de vormen namelijk ook als print laten terugkomen op het desbetreffende item.

Keuken en hal met geometrische vormen stylen

Wiskundige vormen kun je op allerlei manieren laten terugkomen in huis. Hieronder geven we een aantal tips voor de keuken en hal.  

Keuken

In de keuken kun je losgaan met geometrische tegels op de vloer of als keuken achterwand. Voor een minimalistische look kies je voor tegels in dezelfde kleur. Voor een meer gedurfde look, kun je ook voor verschillende kleuren kiezen en de tegels in een bepaald patroon leggen. Verder kun je ook met opbergpotten, schalen, fruitmanden en kruidenpotjes wat vorm aan de keuken toevoegen. 

Hal

Is de hal in jouw huis klein en smal? Dan kun je met de juiste kleuren en vormen de ruimte optisch groter laten lijken. Verf of behang bijvoorbeeld (iets meer dan) de onderste helft van de muren zodat de hal hoger lijkt. Neem hierbij de plinten ook mee, zodat het vloeroppervlak ook groter lijkt. Tot slot plaats je nog een modern geo spiegel op de lange wand voor een optisch, ruimtelijk effect.

Ook een strak, modern en fris interieur inrichten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om deze unieke look vol vormen in jouw interieur te integreren.