Koloniaal interieur in kas met rotan dressoir en hanglampen

Sommige interieurstijlen gaan al jaren mee. Een daarvan is de stijl van het koloniaal interieur. Toch is het niet zo’n heel bekende stijl. Dit komt omdat hij niet altijd in de picture staat. Tijd voor verandering. Het is een exotische, bijzondere stijl die niet voor niets al jaren mee gaat. Tijd om stil te staan bij een koloniaal interieur. Wat is het precies en waar komt het vandaan? Hoe pas ik dit het beste toe in mijn interieur? Onze interieurexperts vertellen je er alles over.

Koloniaal interieur: wat is het en waar komt het vandaan?

Het woord ‘koloniaal’ zegt eigenlijk al waar een koloniaal interieur precies vandaan komt. Deze interieurstijl is afkomstig van oude koloniën in de 19e eeuw. Het heeft een culturele mix die het bijzonder maakt. Als inspiratie hiervoor werden Europese meubels gebruikt. Deze werden met de hand vervaardigd en gemaakt van exotisch hout uit Aziatische landen. Denk hierbij aan teak, mango en mahoniehout. Vroeger werden er door de ambachtslieden grote, massieve meubelstukken gecreëerd. Deze zijn dan ook zeer kenmerkend voor een koloniaal interieur.

De sfeer van een koloniaal interieur doet je vaak denken aan antiek en vintage met een exotische touch. De meubels zijn donker en gemaakt uit zwaar hardhout. Het matcht dan ook erg goed met de Afrikaanse woonstijl waarin ook diverse houtsoorten terug komen. Het is een stijl die al jaren mee gaat en altijd populair zal blijven. Over de hele wereld wordt deze stijl dagelijks toegepast. Of het nu gaat om een bank, bureau, ladekast of stoel – een koloniaal meubel brengt je interieur tot leven en geeft het karakter.

Hoe haal je de koloniale stijl in huis?

Een koloniaal interieur bevat als basis lichte muren en een houten vloer. De houten vloer kan variëren van licht tot donker, maar de wandkleuren zijn rustig en licht. Hierdoor komen de opvallende (donkeren) meubels het mooiste uit. Hout is een belangrijk element in deze woonstijl, maar naast hout worden ook andere natuurlijke materialen gebruikt. Denk hierbij aan leer, linnen, katoen, rotan of bamboe.

Zorg voor voldoende afwisseling in het koloniaal interieur als het gaat om materialen en kleuren. De koloniale meubels zijn vaak erg donker en hebben een klassieke uitstraling vanwege het massief hardhout. Wanneer je dit combineert met moderne items, zorg je voor contrast en een mooi geheel in het koloniaal interieur. Fijne kleuren om in dit interieur terug te laten komen zijn tinten zoals beige, zandkleur, bruin, lichtroze en terracotta.

Koloniaal interieur met lichte meubels

Hoewel de stijl bekend staat om z’n donkere meubels zien we tegenwoordig steeds vaker lichtgekleurde meubels terugkomen in een koloniaal interieur. Zo zijn bijvoorbeeld houtsoorten zoals teak en iroko in verschillende lichtere varianten verkrijgbaar. Wanneer je op zoek bent naar kleinere meubels of decoratieve accessoires, denk dan vooral aan de materialen bamboe en riet.

Koloniaal interieur: combineren met andere woonstijlen

Een koloniaal interieur is zeer geschikt om te combineren met andere interieurstijlen. Bovendien heeft het veel overlap met een klassiek of landelijk interieur. Door diverse stijlen met elkaar te combineren zorg je voor een warme sfeer in huis. Denk hierbij ook aan andere wereldwijde stijlen zoals de boho stijl, een oosters interieur en de Cubaanse stijl. Zo is de koloniale stijl een belangrijk element in het Cubaans interieur. Daarnaast wordt er zowel in een boho, oosters als Cubaans interieur veel gebruik gemaakt van (massief) houten meubels.

Koloniale sfeer: met bloemen en planten

Vergeet ook niet de combinatie met een botanisch en tropisch interieur. Planten en bloemen zijn onmisbaar in de koloniale stijl. Wanneer je kiest voor exotische soorten krijgt je huis direct een wereldse look. De meest populaire planten voor de koloniale stijl:

 • Strelitzia
 • Jasmijnbloesem
 • Chinese Schermpalm
 • Monstera
 • Goudvruchtenpalm

Kun je echt niet kiezen tussen alle mooie interieurstijlen en vind je vanalles mooi? Combineer dan verschillende stijlen en ga voor een stijlenmix. Dit geeft je huis karakter.

Unieke accessoires voor een koloniaal interieur

Accessoires mogen in een koloniaal interieur echt niet ontbreken! Wereldreiziger zijn vaak fan van deze woonstijl en verwerken veel unieke, bijzondere souvenirs van over de hele wereld in hun (koloniaal) interieur. Achter elk souvenir zit een verhaal waardoor je interieur een persoonlijk karakter krijgt. Dus verzamel al je wereldse vondsten en geef ze een mooie plek op het dressoir, in de vitrinekast en aan de wanden. Naast deze vondsten mogen antieke, vintage meubels niet ontbreken. Houd jij van antieke meubels en knap je deze ook graag op? Lees hier de verschillende tips van onze interieurspecialisten over hoe je antiek het beste in je interieur kunt toepassen.

 Denk hierbij aan accessoires of souvenirs zoals:

 • Grote, antieke koffers
 • Opvallende (grote) lampen van ijzer
 • Kandelaren
 • Wereldbol globebar
 • Antieken wijnrek
 • Keuken- of dranken trolley
 • Vouwschermen
 • Bijzondere keramische beelden
 • Glazen stolpen
 • Vintage telescoop lampen
 • Oosterse vazen in combinatie met elementen uit het verre Oosten
 • Wereldse vloerkleden
 • Gouden, vintage spiegellijsten

Zorg voor enkele, bijzondere eye-catchers. Omdat een koloniaal interieur van zichzelf al vrij opvallend is, is het belangrijk om niet te veel eyecatchers toe te voegen. Selecteer je accessoires dus met zorg en houd vooral voor ogen met welk decoratief meubel jij de aandacht wil trekken. Ga voor kussens met ethno motieven of tropische planten. Ruwe katoenen materialen zorgen voor een stoer effect, terwijl zachte linnen kussens juist zorgen voor frisheid. Vind je het leuk om toch wat meer decoratieve items in je interieur terug te laten komen? Bekijk dan de tips van onze experts over de barokstijl. Een stijl die eenvoudig gecombineerd kan worden met de koloniale stijl. De barokstijl wordt gekenmerkt door veel spiegels, sierlijsten en goud gedecoreerde meubels. Elementen die ook terugkomen in een koloniaal interieur.

Wanddecoratie in een koloniaal interieur

Vergeet ook niet de wanden te decoreren. Grote oude landkaarten, goud omlijste dierenprenten en koloniale kunst brengen de muren van je huis tot leven. Ook heel mooi: een vintage vloerkleed aan de wand. Zeker in een modern interieur zorgt dit kleed voor warmte.

Kun je geen genoeg krijgen van de koloniale stijl? Wil je het verder doorvoeren in huis? Gebruik dan nog meer natuurlijke materialen in je interieur. Vul dit aan met dierenprints in de vorm van kussens of kleden. Zebraprints, tijgerprint, luipaardprints, geometrische motieven – het kan allemaal.

Kleuren en patronen in koloniale stijl

Kleuren en patronen in verschillende stijlen kunnen niet ontbreken in een werelds interieur zoals de koloniale stijl. Hieronder enkele tips over hoe je dit het beste kunt combineren

4x tips voor een koloniaal interieur in combinatie met patronen en kleuren:

 1. Contrasten

  Gebruik kleuren variërend van bruin, beige tot groen-okergele nuances. Het contrast van lichte stoffen/wanden, donkere meubels en groene planten zorgt voor een rustig geheel.

 2. Patroon

  Verlies het overzicht niet uit het oog bij het mengen van verschillende stijlen van over de hele wereld. Dit kun je doen door te kiezen voor een verbindingselement dat consequent wordt doorgevoerd. Dit kan een bepaald kleurenpalet zijn of een bepaald patroon, dat zich herhaalt in jouw interieur.

 3. Natuurlijke stoffen

  Wanneer je patronen en kleuren met elkaar gaat combineren kies dan stoffen zoals linnen, zijde en katoen. Voor een koloniaal interieur gebruik je dit in combinatie met natuurlijke vezels zoals sisal of bamboehout.

 4. Buitenruimte

  Speel met patronen en kleuren door het hele huis en daarbuiten. Voor buitenruimtes, zoals tuin, terras en balkon kies je voor houten meubels met kussens in allerlei kleuren. Een linnen doek boven het terras maakt van je buitenruimte een vakantieparadijs. Combineer dit met accessoires van brons, messing en zilver.

Kortom, een koloniale stijl kan overal in huis. Het is een stijl die te alle tijden terugkomt. Kies ervoor om bepaalde elementen in je interieur terug te laten komen. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een woning in koloniale stijl.