Woonkamer met koloniale stijl invloed

De koloniale stijl is een exotisch overblijfsel uit het verleden. Zwaar, donker hout, tropische planten en etnomotieven gecombineerd met natuurlijke materialen kenmerken een koloniaal interieur. Ga met ons mee op reis en volg ons in de voetsporen van Christoffel Columbus. Ontdek de exotische flair van de koloniale stijl en brengt een vleugje wanderlust naar je interieur.

Koloniaal wonen: typisch koloniale meubels

Of het nu gaat om een bank, bureau, ladekast of stoel – een koloniaal meubel brengt je interieur tot leven en geeft het karakter. Ervaar thuis het gevoel van Afrika, het Caribisch gebied, India of Zuid-Amerika door een koloniaal interieur te creëren. Wij geven je tips!

Hoogwaardige houtsoorten zoals teak, mahonie en mango worden vaak gebruikt voor de productie van koloniale meubels. Een speciale beits geeft tafels, stoelen, banken of kisten hun typische donkere kleur. Naast hout worden ook andere natuurlijke materialen gebruikt bij de productie van koloniale meubels, zoals leer. Leren banken en fauteuils voelen zich ook helemaal thuis in een koloniaal interieur. Zeker wanneer het leer een geleefde look heeft.

Om een koloniaal interieur aan te kleden kan je kiezen voor stoffen in natuurlijke tinten zoals beige, zandkleur, bruin, lichtroze en terracotta tinten. De slaapkamer kleed je aan met dezelfde natuurlijke tinten en pure, ruwe materialen zoals linnen, katoen en jute. Een antiek bed van hout vormt een mooie basis, zet aan weerszijden een oud koloniaal kastje met daarop een messing nachtlampje.

Tip: Heb je nog oude koffers in de kelder liggen? Stapel deze dan nonchalant op en gebruik dit als bijzettafel naast je bed of bank. Deze globetrotter look past helemaal bij de koloniale stijl.

Decoratie in koloniale stijl

Ook decoratie in koloniale stijl heeft een natuurlijke look. Als contrast met de vaak donkere meubels wordt er vaak kleurrijke decoratie in een koloniaal interieur toegepast. Kussens met etnomotieven, tropische planten en goudkleurige weelderige decoratie brengen sfeer in een koloniaal interieur.

Ruwe katoenen en linnen kussens geven de koloniale look een stoere touch. Maak een mooie mix van monochrome kussens met dierlijke en etnische exemplaren. Zebraprints, tijgerprint, luipaardprints, geometrische motieven – alles is welkom. Zeker op een houten of leren bank staat zo’n mix aan kleurrijke kussens prachtig.

Vergeet ook niet de wanden te decoreren. Grote oude landkaarten, goud omlijste dierenprenten en koloniale kunst brengen de muren van je huis tot leven. Ook heel mooi: een vintage vloerkleed aan de wand. Zeker in een modern interieur zorgt dit kleed voor warmte.

Souvenirs spelen uiteraard een hoofdrol in de koloniale stijl. Achter elk souvenir zit een verhaal waardoor je interieur een persoonlijk karakter krijgt. Dus verzamel al je wereldse vondsten en geef ze een mooie plek op het dressoir, in de vitrinekast en aan de wanden.

Ook planten en bloemen zijn onmisbaar in de koloniale stijl. Wanneer je kiest voor exotische soorten krijgt je huis gelijk een wereldse look. Hieronder lees je welke planten zich thuis voelen in de koloniale stijl.

De meest populaire planten voor de koloniale stijl:

  • Strelitzia
  • Jasmijnbloesem
  • Chinese Schermpalm
  • Monstera
  • Goudvruchtenpalm

Deze materialen passen bij de koloniale stijl

De koloniale stijl is gericht op de natuurlijke look. Een harmonieuze en stijlvolle mix van natuurlijke materialen zorgt voor een warme sfeer.

Kenmerkend voor de koloniale stijl zijn de volgende materialen:

  1. Tropische, donkere houtsoorten zoals teak, mahonie, sheesham, palissander en acaciahout.
  2. Stoffen vervaardigd van natuurlijke materialen zoals linnen, zijde en katoen.
  3. Natuurlijke vezels zoals sisal, kokosvezels of bamboehout.

Voor buitenruimtes, zoals tuin, terras en balkon, worden deze materialen aangevuld met accessoires van brons, messing en zilver.

Creëer een koloniaal interieur met patronen en kleuren

Kleuren en patronen in verschillende stijlen kunnen niet ontbreken in een werelds interieur. De koloniale stijl combineert Franse Toile de Jouy-patronen met Aziatische bloemmotieven. Ook de ethno- en paisley-patronen spelen een belangrijke rol.

Het koloniale kleurenpalet varieert van bruine tot groene nuances en wordt aangevuld met decoratie in lichte aardetinten en zandkleuren. Het totaalconcept is zeer natuurlijk en gericht op het creëren van harmonie en rust.

Let wel: verlies het overzicht niet uit het oog bij het mengen van verschillende stijlen van over de hele wereld. Let bij de inrichting in koloniale stijl op een verbindingselement dat consequent wordt doorgevoerd. Dit kan een bepaald kleurenpalet zijn of een bepaald patroon, dat zich als een rode draad herhaalt in jouw interieur.

Ideeën voor een buitenruimte in koloniale stijl

Het wonen in koloniale stijl beperkt zich niet tot het interieur. Het terras of de tuin kan ook een bijzondere charme krijgen met de juiste koloniale meubels. Rotanmeubelen of een bamboe tuinset zijn bijzonder geschikt voor een buitenruimte in koloniale stijl.

Verleng je woonkamer door een overdekt terras te creëren. Zet houten meubels neer en versier deze met linnen kussens in allerlei kleuren. Een linnen doek boven het terras maakt van je buitenruimte een vakantieparadijs.

Of het nu binnen of buiten is: de koloniale stijl laat vervlogen tijden herleven. Laat je inspireren door onze tips en versier je huis als een echte 19e eeuwse globetrotter.