Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
beige ronde sofa

Kinderachtig, maar in de meest positieve zin van het woord: zo kunnen we neotenic design het beste omschrijven. Meubels en decoraties in deze stijl zijn uniek door hun zachtere structuren, organische vormen en knipoog naar jeugdigheid–zowel fysiek als visueel. Ondanks dat deze stijl zelf ook nog relatief jong is, zijn de iconische ontwerpen niet meer uit de designwereld weg te denken. Denk aan de ‘Baby Bear chair’ van Pierre Yovanovitch en de ‘Roly Poly chair’ van Faye Toogood. Maar naast bijzondere zitmeubels, zijn er nog veel meer unieke meubels, verlichting en decoraties uit deze woonstijl voortgekomen. Welke dit zijn en hoe je deze woonstijl thuis toepast, lees je allemaal in dit artikel.

Wat is neotenic design?

Waar strakke lijnen en hoekige meubels jarenlang de boventoon voerde, zien we de afgelopen tijd steeds meer verzachting in de interieurwereld. Zo maken harde lijnen en strakke meubels plaats voor organische vormen en aaibare structuren. Geen wonder dus dat de bijna kinderlijke vormen van neotenic design zo goed in deze tijdsgeest passen.

De woonstijl maakte zijn opkomst in 2008, en is bedacht door ontwerper Justin Donnelly en architect Monling Lee. Geïnspireerd door de wetenschappelijke term ‘neoteny’, dat het behoud van jeugdige kenmerken bij volwassenen beschrijft, zagen de oprichters een uitdaging in het vertalen van jeugdigheid naar het interieur. De oprichters zagen een evenbeeld van deze term in ‘schattige’ objecten, met volle en ronde silhouetten en buitenproportionele vormen die doen denken aan een personages in tekenfilms. De ontwerpen in deze woonstijl worden dan ook bijna menselijk omschreven door hun unieke verpersoonlijking van onze jeugd. Denk bijvoorbeeld aan kenmerken als speels, creatief en nieuwsgierig.

Een neotenic woonkamer vol organische vormen

De woonkamer is bij uitstek een plek waar organische vormen goed huishouden. Waarom? Omdat organische vormen zorgen voor een interessant lijnenspel en van nature een warme en serene sfeer uitstralen. De ideale ingrediënten dus voor een plek waar leven, ontmoeten en ontspannen centraal staan. 

Nog even ter duidelijkheid: organische vormen zijn dus vormen die ook in de natuur voorkomen, bij mensen, dieren en planten. Geen strakke lijnen en harde figuren dus–zoals het geval bij geometrische vormen–maar juist rond, zacht en natuurlijk. Omdat veel woonkamers rechthoekig of vierkant zijn, kunnen organische vormen de ruimte wat verzachten. Hetzelfde geldt voor het combineren van hoekige meubels. Ook hierbij zorgen natuurlijke vormen voor wat speelsheid en lucht. Denk aan hoekige eetkamerstoelen aan een ovale eettafel, of een strak gelijnde bank op een groot rond vloerkleed. 

In een neotenic woonkamer kies je voor meubels en decoraties in organische vormen en van een aaibaar materiaal. Denk aan een comfortabele, ronde fauteuil van teddy stof, een poef in een kleurrijke ribstof, opbergmanden van vilt, een hoogpolig vloerkleed van wol, fluwelen eetkamerstoelen die je bijna omarmen zo rond, en organisch gevormde verlichting in goud-wit.

Ronde vormen in een neotenic slaapkamer

Net zoals in de woonkamer, verdrijven ronde vormen ook hoekige meubels in de slaapkamer. En voor het geval je nu denkt dat je op een rond bed ‘moet’ slapen, kunnen we je geruststellen: ook in een traditioneel, rechthoekig bed kun je ronde vormen aanbrengen. Kies bijvoorbeeld voor een doorgestikt hoofdbord voor een zachte uitstraling, of versier het bed met ronde sierkussens. Verder kun je nachtkastje in een ronde vorm gaan voor wat afwisseling en verrassing naast het hoekige bed. Tot slot kun je ‘rond’ ook als print laten terugkomen. Bijvoorbeeld op de muren–zowel subtiel of als een statement. En ook aan de muren, in kunst, kun je ronde vormen laten terugkomen. Ten slotte kun je de vorm ook op textiel verenigen in je slaapkamer. 

4x neotenic design mixen met andere woonstijlen

  1. Design

    Combineer deze unieke woonstijl met andere iconische items voor een ultieme design interieur. Kies bijvoorbeeld voor klassiekers uit de Bauhaus, Art Deco of Mid-Century stijl, of kies voor een smaakvolle stijlenmix. Houd de basis in ieder geval rustig en minimalistisch, zodat de designmeubels en decoraties de show kunnen stelen. Rustig is overigens iets anders dan monochroom of zelfs kleurloos. Voor een goede balans kies je twee tot drie kleuren die je op verschillende manieren laat terugkomen in de ruimte. 
  2. Vintage

    In een woonstijl waarin jeugdigheid voorop staat, is er niks leukers dan tussen vintage collecties zoeken naar parels van vroeger. Combineer deze met neotenic design klassiekers voor een op-en-top mix tussen beide woonstijlen. Wanneer je er ook nog wat eigentijdse meubels en items aan toevoegt, creëer je een uniek vintage interieur met een flinke dosis persoonlijkheid. 
  3. Excentriek

    De ontwerpen uit deze woonstijl zijn door hun jeugdige en speelse karakter enigszins excentriek te noemen. Geen wonder dus dat deze stijl goed blendt met de excentrieke woonstijl. Experimenteer met krachtige kleuren, gedurfde ontwerpen en opvallende decoratie. Integreer ook de nodige rustpunten zodat je interieur wel eenheid blijft uitstralen en het niet te chaotisch wordt.
  4. Pop Art

    Pop Art en designklassiekers gaat hand in hand. Denk aan iconische Eames stoelen, de Egg Chair of in het geval van Neotenic de ontwerpen van Pierre Yovanovitch en Faye Toogood. Voor een goede balans tussen beide stijlen, kies je voor zachte en rijke structuren. Bijvoorbeeld materialen als teddy, velvet, vilt en wol. Ook mag het nodige kleurgebruik niet ontbreken. Ga voor de primaire kleuren in een heldere, felle tint. Gebruik deze kleuren tegen een rustige basis en laat de primaire kleuren terugkomen in decoraties, kunst en meubels–in het geval van meubels ga je voor een effen stof om zo de rust te bewaren. 

Kan jouw interieur wel wat jeugdigheid gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur te verrijken met warmte, zachtheid en unieke meubels.