Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
beige bank met zwarte en grijze kussens en ronde bijzettafels

Waar het Deense ‘Hygge’–synoniem voor gezelligheid en geluk–al heel wat bekendheid heeft vergaard, weten veel aanhangers niet dat de échte oorsprong in Noorwegen ligt. ‘Hygge’ is namelijk afgeleid van de Oudnoorse woorden ‘hyggja’ (denken) en ‘hugr’ (moed). Samen betekenen deze woorden ‘welzijn’. Maar voor hetzelfde ‘hygge’ gevoel dat Denemarken op de kaart heeft gezet, hebben de Noren hun eigen benaming gevonden: Kos. Kos is een geluksmoment dat je ervaart wanneer alles veilig, warm en goed voelt. De ideale ingrediënten dus voor een huiselijke inrichting waarin thuis een veilige haven is. Hoe je de woonstijl Kos zelf toepast en welke interieurelementen niet mogen ontbreken, vertellen onze interieurspecialisten allemaal in dit artikel. 

De betekenis van Kos

Alhoewel de oorsprong van ‘hygge’ in Noorwegen ligt, zijn het de Denen die dit begrip wereldwijd beroemd hebben gemaakt. De Noorse vertaling ‘welzijn’ is gecultiveerd tot een eigen feelgood-cultuur die parallellen met de Deense term vertoont, maar in de praktijk op veel meer fronten is toe te passen. Zo staat het Noorse ‘kos’ voor wanneer alles veilig, warm en goed voelt. Een geluksmoment dus. Het beïnvloedt zo’n beetje alle gebieden van het dagelijks leven – inclusief het ontwerp en de inrichting van je eigen huis. 

Laat je dus niet misleiden door de bescheiden lengte van het woord. Dit woord staat namelijk synoniem voor de levenshouding van een hele natie en is bovendien een van de belangrijkste woorden van het land.

De Noorse woonstijl uitgelegd

Inrichten volgens de Noorse woonstijl staat garant voor een feelgood-sfeer. Warm in de koudere maanden, en licht en stijlvol in de zomermaanden. Aangezien deze niche van de Scandinavische woonstijl is gebaseerd op een gevoel, kos, draait de inrichting niet zo zeer om strakke stijlregels. Waar het wel omdraait, is Scandinavisch wonen–zowel de minimalistische als de Scandi boho stijl–in combinatie met kos. Wat kos voor jou betekent is iets persoonlijks. Ga dus bij jezelf na wat de dingen zijn waar jij geluk uithaalt. De momenten waarop je warmte en veiligheid ervaart, en hoe je dit kunt vertalen naar je interieur. 

Om je wat handvatten te geven, delen we hieronder een aantal populaire geluksmomenten en hoe je deze kunt vertalen naar je interieur.

1. Een bruisende stad

Ben jij het gelukkigst in een bruisende stad? Waar hectiek en een mengelmoes van culturen samenkomen, en elke stap buiten de deur weer nieuwe inspiratie brengt? Dan zou dat weleens ‘jouw kos’ kunnen zijn. Voor een Noorse woonstijl kun je de Scandinavische stijl combineren met een industrieel interieur en geometrische vormen.

2. Buitenleven

Ben jij een echt natuurmens? En regelmatig te vinden op het strand, in de duinen, bossen of heide? Probeer dan een vleugje van de natuur in je interieur te integreren. Zo kun je de Scandi woonstijl combineren met een Provençaals interieur, landelijk interieur of zelfs een botanisch interieur.

3. Reizen

Voel je je op je opperbest wanneer je van nieuwe culturen proeft? Dan kun je ook thuis werelds wonen door inspiratie te halen uit al je reizen en deze in je eigen interieur te integreren. Bijvoorbeeld een beetje van een Bali interieur in combinatie met antieke meubels, folklore invloeden. Slapen doe je hotel chique met een Scandi twist.

Noors wonen en slapen met de woonstijl Kos

Zelf ook gezelligheid en geluk integreren in je interieur? Dan tippen wij een succesvolle start met een ‘kos’ slaapkamer en woonkamer.

Woonstijl Kos in de woonkamer

Schilder de muren in een warme, lichte kleur of kies voor een behang met een structuur. Zo zet je alvast een goede basis neer wat het verder inrichten een stuk makkelijker zal maken. Qua meubels kies je voor een fijne, comfortabele bank waar je heerlijk in kan wegploffen. Als de ruimte het toelaat, zet je er nog twee losse fauteuils bij zodat je heerlijk kunt borrelen en theeleuten met vrienden en familie. Maak het zitgedeelte af met een groot vloerkleed, aaibare sierkussens en heerlijk zachte plaids. Verder mogen kaarsen, ingelijste foto’s en voldoende leesvoer niet ontbreken in deze ‘kos woonkamer’. 

Woonstijl Kos in de slaapkamer

We brengen het grootste deel van onze tijd door in de slaapkamer. Reden genoeg om deze kamer zo knus en gezellig mogelijk te maken! Voor een Scandinavische basis houd je de basis rustig. Verder voeg je genoeg zachte materialen toe voor een flinke dosis Noorse ‘hygge’. Tel daar een comfortabel bed bij op, verduisterende gordijnen en voldoende indirecte verlichting, en je warme en knusse slaapkamer is compleet.

5x ingrediënten voor Noorse gezelligheid

 1. Sfeervolle verlichting

  In een Noors appartement zie je nauwelijks een felle plafondlamp. In plaats daarvan worden kleine lampen gebruikt die warm, indirect licht produceren. Snel dat grote felle licht uitdoen dus, en de kleine gezellige sfeerverlichting aanzetten. Ga bijvoorbeeld voor een booglamp over de woonkamer of eettafel voor een knus gevoel, en vergeet ook niet her en der wat kleinere tafellampen neer te zetten.
 2. Kaarsen voor meer gezelligheid

  Naast kleine lampen vind je in Noorwegen vaak een brandende kaars of hout dat flikkert in een warme haard. Het zachte licht zorgt voor een warme ambiance en een al kos is. Beperk het gebruik van kaarsen trouwens niet alleen tot de woonkamer. Ook de keuken, badkamer en slaapkamer zijn geschikt voor wat sfeer verhogende kaarsen. Wel goed opletten natuurlijk bij het verlaten van de ruimte of alle kaarsen uit zijn.  
 3. Muziek

  Waar de een zich het fijnst voelt in complete stilte, hoort de ander graag wat achtergrondgeluid, bijvoorbeeld muziek. Om voor deze laatste groep een ‘kos thuis’ te creëren, speelt muziek een belangrijke rol. Het betovert een gezellige avond met dierbaren, of zorgt voor een ontspannen gevoel wanneer je alleen bent. 
 4. Zoetigheden

  Onder welzijn valt ook genieten, en onder genieten valt… chocolade. Presenteer wat chocola of–of iets anders waar je dol op bent–in een bonbonschaaltje. Zo wordt iedere lekkernij een feestje om te pakken én op te eten. 
 5. Frisse buitenlucht

  We zeiden het al eerder, maar kos is op verschillende elementen toe te passen–zowel binnen- als buitenshuis. Genieten van de schoonheid van de natuur en lange wandelingen maken in de buitenlucht, passen dan ook perfect in dit mantra. Ook fijn: door wat extra beweging buiten, compenseer je ook weer die lekkere chocolade uit dat bonbonschaaltje. Balans is dan ook belangrijk, want schuldgevoel komt er in een ‘kos huis’ niet in. 

Ook een interieur creëren waarin alles veilig, warm en goed voelt? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal op om jouw interieur kos in te richten.