Woonkamer met blauwe sofa en hond die op de bank ligt

De inrichting van je woonkamer is misschien wel de belangrijkste inrichting in je hele huis. Waarom? Omdat de woonkamer de belangrijkste ruimte in het huis is. Natuurlijk, je slaapt heerlijk in je slaapkamer en in de keuken creëer je de lekkerste gerechten. Maar ontspannen en tot rust komen? Je favoriete series kijken of helemaal opgaan in je favoriete boek? Dat doe je natuurlijk in de woonkamer. Op de bank of in je favoriete fauteuil, of misschien heb je wel een heerlijk relaxhoekje voor jezelf gecreëerd. 

De woonkamer is daarnaast ook de plek waar je verjaardagen viert en gezellige borrels organiseert. Het is een plek om af te spreken met je vrienden en familie. En stiekem willen we allemaal een beetje indruk maken op anderen, dus dan is het ook belangrijk om veel aandacht te besteden aan de inrichting van je woonkamer. In deze blog bespreken we de twee belangrijkste stappen die je moet zetten voor een mooie woonkamer inrichting. 

Open woonkamer met terras: voor

Onze Interior Design Service – Westwing Studio – laat je in de afbeeldingen hieronder zien hoe je een open woonkamer met een aansluitend terras mooi kan (her)inrichten. Te beginnen met de foto’s van hoe de woonkamer en het terras eruitzagen vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Wat wil je doen met de inrichting van je woonkamer?

De eerste stap die je moet zetten is meteen de belangrijkste. De functie van de woonkamer bepaalt namelijk ook de inrichting van de woonkamer. Dat klinkt logisch, maar als je er niet van tevoren over nadenkt en maar gewoon begint, leidt dat misschien tot teleurstellingen. Dat wil je natuurlijk niet hebben. We hebben de belangrijkste functies van een woonkamer op een rijtje gezet. 

Inrichting woonkamer #1: sociaal

Jij bent iemand die graag anderen om zich heen heeft. Je gebruikt daarom je woonkamer het liefst voor sociale momenten. Gezellig met vrienden een drankje doen en kletsen, of met je hele familie spelletjes spelen bijvoorbeeld. Een woonkamer met een sociale functie moet vooral veel zitplek hebben, zodat al je gasten lekker kunnen zitten. Met een bank (of twee) en strategisch geplaatste stoelen of fauteuils, creëer je een gezellige hoek waar je met meerdere mensen kunt zitten.

Inrichting woonkamer #2: ontspannen

met mensen afspreken is leuk, maar jij gebruikt je woonkamer het liefst om even helemaal tot rust te komen. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren: een goed boek lezen, televisie kijken, gamen of een andere hobby uitvoeren. Bedenk bij deze functie vooral wat je nodig hebt voor je hobby! Televisie kijken gaat prima met alleen een klein bijzettafeltje, maar als je van puzzelen houdt heb je meer ruimte nodig. 

Inrichting woonkamer #3: werken

thuiswerken wordt steeds populairder, dus waarom zou je geen werkplek in je woonkamer creëren? Een vertrouwde plaats waar je graag komt is de ideale plek om je lekker te concentreren. Voor deze functie heb je twee dingen nodig: een goed bureau en genoeg opbergruimte. Zo werk je in een gezonde werkhouding en berg je alle werkspullen na je werkdag netjes op. 

Inrichting woonkamer #4: kinderen

heb je thuis jonge kinderen rondlopen? Dan is het geen verkeerd plan om je woonkamer op kinderen in te richten. Zo sla je twee vliegen in één klap: je kinderen kunnen heerlijk spelen in de woonkamer en jij kan ze goed in de gaten houden. 

Inrichting woonkamer #5: tafelen

laten we eerlijk zijn, de gemiddelde Nederlander heeft geen aparte eetkamer om in te dineren. Met een mooie grote eettafel in je woonkamer is het een koud kunstje om gezellige dinertjes te organiseren. Voldoende stoelen rondom de tafel zorgen voor lekker veel ruimte voor gasten. Ook niet verkeerd: met lekkere stoelen kun je na dat uitgebreide diner nog even gezellig blijven zitten. 

Al deze verschillende functies kun je natuurlijk prima combineren in één woonkamer. Het is vooral belangrijk dat de inrichting van je woonkamer aansluit bij wat jij graag ziet. Als dat een combinatie is tussen ontspannen en sociaal doen met vrienden, dan is dat natuurlijk een uitstekende inrichting!

De inrichting van je woonkamer: in welke stijl?

Na het kiezen van de functie van je woonkamer, ben je er nog lang niet. Want nu is het tijd om een stijl te kiezen. Je bepaalt de stijl van je woonkamer door het materiaalgebruik en de kleuren die je kiest. Er zijn ontzettend veel verschillende woonstijlen om uit te kiezen en natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen combinaties te maken. Dit zijn de kernvragen die je jezelf moet stellen om tot de juiste keuze te komen:

De kernvragen

 1. Donkere of lichte kleuren?

  Donkere kleuren in je woonkamer kunnen prachtig zijn, mits er voldoende lichtinval is. Anders voelt de woonkamer al snel klein en krap aan. Wil je voor een donkere kleur gaan? Kijk dan eens naar het idee om één muur in een andere kleur te verven, dat zorgt voor een gaaf effect.
  Veel mensen gaan voor lichte kleuren in hun woonkamer: dat zorgt voor een fris en ruimtelijk gevoel. Maar er zijn veel meer lichte kleuren dan alleen gebroken wit, dus experimenteer lekker met verschillende kleuren!
 2. Wat voor materiaal vind je mooi?

  Wordt je blij van veel hout, of vind je de look van staal juist erg mooi? En wat voor combinaties maak je graag? Een fluwelen bank kun je prachtig combineren met gouden elementen bijvoorbeeld, maar bij een leren bank passen weer hele andere combinaties. 

  Het materiaal dat je gebruikt voor de inrichting van je woonkamer heeft natuurlijk ook een kleur. Let daar goed op, zodat je geen kleuren combineert die niet mooi staan. 
 3. Wat voor vormen staan er mooi in je woonkamer?

  Hiervoor is het belangrijk om naar de vorm en de indeling van je woonkamer te kijken. Je kunt namelijk strategisch gebruik maken van meubels in verschillende vormen. In smalle woonkamers is het slim om in de hoogte te werken, terwijl ronde vormen juist leuk staan in hele ruime woonkamers.

Open woonkamer met terras: na

De Westwing Interior Design Service laat je in de afbeeldingen hieronder het resultaat zien van de open woonkamer met aansluitend terras. De gekozen stijl is country, de huiskamer en het terras stralen nu echt die ”Farmhouse Vibes” uit!

Slimme tips voor tijdens het inrichten

Nu je hebt nagedacht over de functie van je woonkamer en je favoriete stijl, is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Mocht je nog niet helemaal zeker zijn van je zaak, hebben we een paar slimme tips voor je verzameld. Zo wordt de inrichting van je woonkamer altijd een succes!

Hoogte is je beste vriend

We hadden het al eerder over smalle woonkamer en strategische inrichtingen, maar eigenlijk geldt dat voor alle woonkamers. Door in de hoogte te werken, creëer je een ruimtelijk gevoel én hou je meer ruimte over om in te bewegen. Twee vliegen in één klap dus. Om helemaal een ruim gevoel te maken, werk je met verticale lijnen. Smalle wandkasten, lange gordijnen of zelfs banen op de muren die van het plafond tot aan de vloer gaan. 

Tegenstrijdige meubels

Met grote meubels creëer je een ruimtelijker gevoel. Huh, klopt dat wel? Jazeker! Bedenk maar eens wat drukker voelt: veel kleine schilderijtjes aan de muur, of een groot schilderij dat meteen de blik vangt. Dat geldt, tot op zekere hoogte, ook voor meubels. Een grote kast of een grote hoekbank creëert ruimte. Het moet natuurlijk wel passen: een woonkamer die door een te grote bank helemaal vol staat, voelt helemaal niet ruimtelijk maar juist te vol. Interieurontwerp is een mooie uitdaging!

Breek de ruimte op met een vloerkleed

Een vloerkleed is een uitstekende manier om de inrichting van je woonkamer compleet te maken. Het ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook nog eens praktisch! In de winter heb je minder snel koude voeten, omdat je niet op de vloer loopt. Daarnaast heeft een vloerkleed ook nog eens een dempende werking. Ken je dat gevoel van een te lege woonkamer die galmt? Met een woonkamer heb je dat probleem niet meer! 

Tijd om aan de slag te gaan

Na al onze tips ben jij helemaal klaar om aan de inrichting van je woonkamer te beginnen. Doe inspiratie op en ga je woonkamer stijlen, een klein appartement inrichten, je zonderkamer inrichten of je hal opknappen

Ben jij na het lezen van dit artikel ook van plan om te beginnen met het opnieuw inrichten van je woonkamer? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om je woning helemaal in jouw stijl in te richten!

Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten

westwing studio