woonkamer stijlen

De stijl van je woonkamer perfectioneer je niet zomaar even. Het is een ruimte waar je veel bent en die vaak ook nog eens verschillende functies heeft. Lekker relaxen op de bank, heerlijk lezen in je favoriete stoel en dineren aan de eettafel. Misschien denk je dat het onmogelijk is om al deze functies te combineren in één prachtige woonkamerstijl. Dat klopt gelukkig niet! In dit artikel geven je drie voorbeelden van fijne woonkamer stijlen die van jouw huis een prachtig plaatje maken. Lijkt het je niks om maar voor één stijl te kiezen? Dan kunnen we nu alvast verklappen dat dat natuurlijk helemaal niet nodig is. Het is jouw woonkamer, dus waarom zou je niet lekker mixen en matchen? 

Voorbeelden van woonkamer stijlen

Kiezen tussen alle mogelijke woonkamerstijlen is best een moeilijke opgave. Daarom zetten we de drie populairste stijlen op een rijtje voor je. Zo kom je er meteen achter of er een stijl voor jou tussen zit, of dat je een paar elementen van verschillende stijlen wilt combineren. 

Een woon- en eetkamer inrichten: voor

Westwing Studio laat je in de afbeeldingen hieronder zien hoe je een woon- en eetkamer kan (her)inrichten in een nieuwe stijl. Te beginnen met de foto’s van hoe de woonkamer eruit zag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen:

Woonkamer stijlen #1: Scandinavische stijl

Dit is een van de meest populaire woonkamerstijlen die er is. En dat is ook best logisch! De combinatie van zachte kleuren en natuurlijke materialen zorgt voor een rustige en relaxte uitstraling, wat natuurlijk perfect past bij een woonkamer. 

De Scandinavische stijl maakt dus gebruik van lichte en zachte kleuren. Oorspronkelijk komt dat vanwege de donkere periodes die je in het noorden hebt. Wij hebben daar gelukkig geen last van, maar zo’n lichte stijl is nog steeds heel leuk! Wit, roze en grijs zijn veel gebruikte kleuren. Geen felroze of donkergrijs, maar meer subtiele tinten. 

Het populairste materiaal binnen de Scandinavische stijl is zonder twijfel hout. Niet alleen in de meubels, maar ook op de vloer, de wanden en het plafond gebruiken ze veel hout. Door hout te combineren met strakke lijnen creëer je al snel een frisse en moderne woonkamer. 

Tot slot kan een Scandinavisch ingerichte woonkamer best wel minimalistisch zijn. Dat past goed bij de sfeer die de stijl uitademt: opgeruimd en clean. Dat zorgt ervoor dat je veel ruimte overhoudt, omdat er weinig kleine spullen rondslingeren. Veel opbergruimte is ook populair binnen de Scandinavische stijl, omdat het dan ook makkelijker is om een opgeruimde woonkamer te creëren. 

Groene planten doen het uitstekend in een woonkamer die vooral licht van kleur is. Het groen springt er dan extra uit, en geeft leven aan je woonkamer! Daarnaast is het ook gewoon heel goed voor je om planten in huis te halen, want ze zuiveren de lucht. 

Woonkamer stijlen #2: Modern Glam

Een grote trend de laatste jaren is een woonkamer in de modern glam stijl. Deze stijl kan je omschrijven als een mix van de sfeer die wordt gecreëerd in Hollywood films uit de jaren ’40 en moderne interieur- en decoratietrends. Voeg daar nog een extra touch glam aan toe en voilà, je hebt de modern glam stijl te pakken.

Het leuke aan modern glam is dat je eindeloos kan combineren want de stijl is zowel vintage als modern: gebruik dus zeker je mooiste oude meubels en combineer dit met velvet materialen, grote chandeliers en elegante gouden decoratieve items.

Pastel kleuren, zachte stoffen en organische ronde vormen passen goed bij deze look. Houd het groots en simpel dan vallen bijzondere items zoals een velvet chaise longue, gouden muurornament of barokspiegel extra op. De bijzondere meubels en mooie details maken deze stijl tot een stijl van grote allure.

Een woon- en eetkamer in de Modern Glam stijl: 3-D interieurontwerpen

Onze Westwing Interior Design service maakte de volgende 3-D interieurontwerpen voor de woon- en eetkamer die te zien is in de afbeeldingen bovenin dit artikel:

Een woon- en eetkamer inrichten in de Modern Glam stijl: het resultaat

Hieronder zijn de afbeeldingen te zien van de succesvolle re-styling van de woon- en eetkamer die onze Interior Design Service onder handen heeft genomen. In dit geval is er gekozen om de Modern Glam stijl aan te houden, maar dit kan je natuurlijk met iedere stijl op deze manier aanpakken. Vind ook inspiratie voor de gebruikte producten, deze zijn weergegeven onder de afbeeldingen. Zo creeër je deze prachtige stijl wellicht binnenkort ook in jouw woon- en eetkamer!

Woonkamer stijlen #3: Industriële stijl 

Misschien is de industriële stijl wel de populairste van alle woonkamerstijlen. En dat snappen we heel goed. Een industrieel interieur is een stoer interieur dat gebaseerd is op oude fabriekspanden. Dat klinkt misschien niet als een bron van inspiratie voor je woonkamer, maar het werkt wel! Je ziet in deze stijl veel donkere kleuren en metaal. 

Een industrieel interieur is vergelijkbaar met een landelijk interieur, maar heeft een andere focus. Beide stijlen zoeken naar een robuuste look, maar in het geval van een industriële woonkamer is de inrichting strakker en stoerder. Dat komt onder andere door het gebruik van bijvoorbeeld staal. 

Het is ook interessant om te zien dat de industriële stijl op te delen is in twee woonkamerstijlen. Aan de ene kant heb je een stijl die volledig focust op het stoere en het donkere. Dit is de stijl die echt gebaseerd is op de fabrieksgebouwen van vroeger. Aan de andere kant heb je een lichtere industriële stijl, waar meer ruimte is voor andere kleuren. 

Deze woonkamerstijl werkt goed bij grote, open ruimtes. Heb je een bakstenen muur of buizen die je eigenlijk weg wilt werken? In een industrieel interieur zijn dat soort elementen bijna onmisbaar! Dat draagt bij aan de robuuste look van je woonkamer. 

In deze stijl is het leuk om het contrast op te zoeken. Dat doe je het makkelijkst met planten. Het effect is vergelijkbaar met de Scandinavische stijl: het groen van de planten steekt duidelijk af tegen de donkere kleuren van een industriële stijl. Zo’n splash of color doet wonderen!

Hoe kies je een woonkamerstijl?

We hebben nu drie populaire woonkamerstijlen besproken. Misschien zit er iets voor je tussen, of misschien wil je wel iets heel anders. Maar hoe kies je nou de perfecte stijl? Dat is eigenlijk verrassend makkelijk, want woonkamerstijlen zijn allemaal opgebouwd uit een paar elementen. Je moet alleen maar beslissingen maken over de volgende onderdelen:

  • Kleurgebruik: van welke kleuren word je blij? De kleuren in je woonkamer hebben een groot effect op het eindresultaat, dus eerst nadenken over de kleuren voordat je een stijl kiest is eigenlijk helemaal geen gek idee.
  • Materiaalgebruik: naast de kleuren die je kiest, hebben ook de materialen een grote invloed op de sfeer thuis. Waar hou je van en waarvan juist niet? Als je onbewerkt hout totaal niet mooi vindt, is een landelijke stijl bijvoorbeeld niets voor jou. 
  • Sfeer: als je nog geen ideeën hebt wat betreft materialen en kleuren, kun je nog een stapje terug doen. Naar welke sfeer ben je op zoek in de woonkamer? Wil je het gezellig en knus maken, of ben je meer op zoek naar een stijlvolle of juist een hele stoere woonkamer? Door deze knoop helemaal aan het begin door te hakken, wordt het kiezen van je favoriete stijl opeens een stuk makkelijker!

Tip voor jouw woonkamer

Ben je opzoek naar meer inspiratie? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Lees alles over het inrichten van een smalle woonkamer of een klein appartement. Ook voor een grote woonkamer hebben we mooie tips. We hopen dat we je geïnspireerd hebben met onze tips en ideeën voor het inrichten van een woon- en eetkamer. Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten.

Ben je op zoek naar meer algemeen advies? Kijk dan eens naar onze blog over interieurontwerp. Tot slot ben je bij ons ook aan het juiste adres om je hele huis op te knappen!

Registreer je nu op Westwing en mis geen exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om jouw huis mooi in te richten!

westwing studio