alles is mogelijk en possible

Denk je na over het maken van een carrièreswitch, maar ervaar jij belemmerende of beperkende gedachte en weet je niet hoe je te werk kunt gaan? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je alles over het maken van een carrièreswitch en waar je rekening mee moet houden. Uit onderzoek blijkt niet voor niets dat meer dan de helft kiest voor een beroep in een andere sector. Je bent dus zeker niet de enigste!

Carrièreswitch: wat voor werk past bij mij?

Hoewel het vaak makkelijker gezegd is dan gedaan is het maken van een carrièreswitch zeker niet onmogelijk. Het vraagt moed, lef en vooral doorzettingsvermogen. Misschien denk je er al langer over na om een ander carrièrepad te gaan bewandelen, maar weet je niet zo goed welke stappen je kunt zetten. Kies je voor plezier, passende arbeidsvoorwaarden of kies je een baan waar je een fijn salaris mee verdient?

Daarnaast wil je niet ineens 3 stappen terug doen en zit je misschien prima waar je nu zit. Voordat je een dergelijk rigoureus besluit neemt is het belangrijk om te weten waar je blij van wordt. Dat staat voorop bij een carrièreswitch. Hoe kun je het beste te werk gaan? Lees hiervoor onderstaande stappenplan.

Stap 1: wat wil ik?

Voor sommige mensen is deze stap het moeilijkste, maar daarom is het juist zo belangrijk om deze stap als eerste uit te voeren. Op deze manier voorkom je dat je genoegen neemt met minder. Hoe weet je wat je wilt? Hier kom je achter door te onderzoeken wat je energie geeft en waar je blij van wordt. Durf groots te denken en te dromen. Hoe ziet je droomleven eruit? Concentreer je niet alleen op je werkleven, maar op je leven in z’n totaliteit.

Een beroepskeuzetest, praten met mensen die het beroep uitvoeren wat jou aanspreekt en in gesprek gaan met een (loopbaan)coach kunnen je helpen zodat jij weet wat je wil. Sta daarnaast ook stil bij wat je echt niet wilt en waar je ongelukkig van wordt. Door te weten wat je niet wilt kom je steeds een stapje dichterbij hetgeen wat je wel wilt. Probeer je niet te laten leiden door angstige gedachten), maar focus je op het leven wat jij graag wil leiden. Dan is de carrièreswitch de weg naar jouw eigen geluk.

Stap 2: wat voor werk past bij mij – bekijk je vaardigheden

Kijk eens goed naar de vaardigheden die je bezit. Wat voor werk doe je nu en welke werkzaamheden gaan je goed af? Talent voor deze vaardigheden beschik je waarschijnlijk van nature. Denk hierbij aan klantgericht of resultaatgericht zijn, communicatieve vaardigheden, organisatietalent of stressbestendig kunnen werken. Grote kans dat jij deze vaardigheden in een andere branche kunt inzetten. Door op deze manier te kijken weet je welke ‘hard skills’ je mogelijk in de toekomst kunt gaan ontwikkelen.

Met hard skills wordt specifieke kennis bedoeld, die je vaak nodig hebt voor een specifieke functie. Deze vaardigheden zijn meetbaar, technisch en tastbaar. Denk hierbij aan het spreken van een andere taal, specifieke computerkennis en blind typen. Hard skills kun je leren in de vorm van omscholing. Wanneer je je bijvoorbeeld wilt omscholen om in de zorg te gaan werken is de kans groot dat je jezelf moet bijscholen. Vaak is het mogelijk werk en studie te combineren zodat je tijdens je baan de benodigde papieren kunt behalen.

Heb jij een baan op het oog maar beschik jij nog niet over alle vaardigheden? Geen paniek! Proberen kan altijd. Denk niet meteen dat het niets voor jou is, je kunt vaak meer dan je denkt. Ga op zoek naar de snelste route. Heb je nu een minder fijne baan maar vind je de sector erg leuk? Wie weet kun jij een andere functie beoefenen binnen de branche waarin je werkt. Heb geduld en neem kleine stappen om uiteindelijk je droom te realiseren.

Stap 3: gebruik je netwerk

Je netwerk is de ideale manier om meer te weten te komen over de baan die jij in gedachte hebt. Mensen delen graag hun ervaringen en adviezen. Via familie, vrienden en kennissen is de kans groot dat je in contact komt met de juiste mensen en anders kennen ze vaak iemand in hun eigen omgeving die jou verder kan helpen. Je netwerk is de ideale manier om je kansen te vergroten en wie weet kom je via-via aan je droombaan.

Vergeet ook niet om je LinkedIn profiel regelmatig te updaten. Laat collega’s aanbevelingen over je schrijven en zorg dat je ervaringen toevoegt die passen bij de switch die je in gedachte hebt.

Stap 4: kom in actie!

Het is verleidelijk om veel informatie op te zoeken over banen die je leuk lijken, in gesprek te gaan met je netwerk en hierdoor te blijven hangen in het niet maken van een keuze. Doe in elk geval iets. Kom in beweging en maak een start. Vanuit hier kun je stap voor stap jouw pad gaan bewandelen. Let op dat je niet te impulsief handelt want dan krijg je later spijt. Het belangrijkste is dat je weet waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt.

Als jij een berg beklimt kun je ook niet meteen het uitzicht vanuit de top zien. Neem daarom die eerste stap, hoe klein ook en kijk vanuit hier verder. Geeft het je energie? Goed, ga zo door. Geeft het je geen energie? Sla dan een nieuwe weg in en probeer iets anders. Door te doen kom je erachter wat bij je past. Dat is de weg naar jouw carrièreswitch!

Omscholen: wat wil ik?

Omscholen maar wat? Een veelvoorkomende vraag waar veel millennials mee worstelen. Heb je werkelijk geen idee waar je moet beginnen? Probeer dan in eerste instantie groots te denken en durf te dromen.

  • Zet je dromen op een rij. Doe een persoonlijkheidstest of beroepskeuzetest en zoek uit wat je persoonlijke beweegredenen zijn.
  • Zoek naar de stip op jouw horizon. Lange termijn doelen kun je succesvol nastreven als je intrinsiek gemotiveerd bent. Vergeet niet dat geld een slechte motivator is voor geluk.
  • Zoek en volg online (gratis) cursussen.
  • Ga boeken lezen en verrijk jezelf met kennis.
  • Lees verschillende vacatures en bekijk vak gerelateerde artikelen.
  • Stap uit je comfortzone. Je kent het wel: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Durf uit je comfortzone te stappen als je je gaat omscholen of als je een nieuwe weg inslaat. Er zullen momenten zijn dat je angstig bent, maar probeer deze te omarmen en ga ervoor!

Heb jij die nieuwe baan gevonden? Vergeet dan niet om je goed voor te bereiden voor je vervolggesprek over salaris en arbeidsvoorwaarden. Zorg voor een goede eerste indruk en fleur je video call op met de leukste zoom achtergronden of richt je kamer in met de prachtige interieur deals van Westwing.