marmere bak met een pennenbak en kantoor spullen

Hoe zorg jij als leidinggevende dat je andere motiveert en overtuigt? Laat je inspireren door dit artikel waarin je alles leest over overtuigen en motiveren met zelfvertrouwen. Tegenwoordig vervullen steeds meer vrouwen topposities. Toch zien we dat de afgelopen millennia veel invloedrijke banen bekleed werden door mannen. Er is dan ook een tijd geweest dat het masculiene karakter van leiderschap overheersend was ten opzichte van het feminiene leiderschap. Tegenwoordig zien we dat beide leiderschappen steeds vaker met elkaar worden gecombineerd, met succes.

Vrouwen in leiderschap

Hoewel het masculiene leiderschap zich vooral richt op leiderschap gebaseerd op feiten, logica, resultaatgerichtheid, vertrouwen in eigen kunnen en het maken van beslissingen gaat het feminiene meer uit van beslissingen maken op basis van intuïtie en gevoel, aanvoelen wat nodig is en verbinding. Hoe zorg je voor een balans van beide en wat kun je doen om vanuit zelfvertrouwen andere te motiveren en overtuigen?

Zelfverzekerd leiderschap

Herinner je dat moment waarbij je vol zelfvertrouwen het gevoel had de hele wereld aan te kunnen? Juist dat gevoel zorgt voor (wils)kracht. We hoeven dan ook niet te vertellen dat het belangrijk is dat je overtuigd bent van je eigen kunnen. Pas wanneer je zeker bent van je zaak en wanneer je durft te vertrouwen op het volgen van je eigen koers kun je de mening van anderen laten voor wat het is. Weet jij al wat jouw persoonlijke kernwaarden zijn? Deze helpen je namelijk om dichterbij jezelf te blijven en om zelfverzekerd leiding te kunnen geven.

Kenmerken van zelfverzekerd leiderschap zijn:

 • Besluiten kunnen nemen zonder lang te twijfelen
 • Keuzes maken en achter je keuze staan ongeacht wat anderen ervan vinden
 • Duidelijk en rustig praten
 • Je bent assertief
 • Onafhankelijk van goedkeuring van anderen
 • Je mening geven zonder je bezwaard te voelen
 • Het durven innemen van je eigen standpunt zonder hieraan toe te geven door externe factoren zoals groepsdruk

Zelfverzekerdheid helpt je om veranderingen door te voeren en om dingen gedaan te krijgen van je medewerkers. Let op: blijf altijd luisteren naar je medewerkers, sta open voor feedback en betrek ze bij je plannen. Op dat moment kun je zelfvertrouwen gebruiken om anderen te overtuigen en motiveren.

Overtuigen en motiveren kun je leren

Nu je weet dat je beter anderen kunt overtuigen en motiveren als je zelfverzekerd bent, zoomen we in op de verschillende methoden die je kunt gebruiken om anderen te overtuigen.

Tips om anderen te overtuigen:

 • Houd in je achterhoofd dat overtuigen een manier van beïnvloeden is waarbij je ook afhankelijk bent van de ander. Je wilt immers iets van een ander. Dit kan een mening, idee, product, dienst of voorstel zijn. Overtuigen heeft daarnaast te maken met gunnen, degene die je wilt overtuigen moeten openstaan voor hetgeen waarin je hem of haar wilt meenemen.
 • Hoe zorg je dat je zelf overtuigd bent? Door te weten waar je het over hebt en wat het inhoudt. Verdiep je in de materie want kennis is macht.
 • Luister oprecht naar een ander en bevestig dit gedurende het gesprek. Dit kun je doen door instemmend te knikken, af en toe “ik begrijp het” te zeggen of samen te vatten wat je gesprekspartner zegt.
 • Zorg dat je op de hoogte bent of je inleeft in de ander. Je kunt namelijk een ander blijven overtuigen met jou argumenten, maar zolang iemand niet dezelfde urgentie of noodzaak ervaart komen deze argumenten niet binnen.
 • Kijk je gesprekspartner en andere betrokkenen aan en maak oogcontact.
 • Vertel over je eigen (persoonlijke)ervaring en gebruik voorbeelden om de urgentie of noodzaak kenbaar te maken.
 • Zorg dat de boodschap die je wil overbrengen helder en duidelijk is voor jezelf. Op die manier voorkom je dat je afdwaalt. Zorg dat je verhaal deze boodschap ondersteunt en kom op het einde hier ook weer op terug.
 • Stel vragen en zorg dat je je inleeft in de ander. Hoe meer jij van de persoon die je wilt overtuigen weet, hoe beter. Denk hierbij aan achterliggende drijfveren, overtuigingen en belemmerende gedachtes.
 • Geef je medewerkers de ruimte. Vrijheid loont. Iemand die de ruimte krijgt en vrijheid ervaart zal meer initiatief tonen en ook vaker met nieuwe ideeën komen.

Vrouwen in leiderschap: tips en tricks

 1. Creëer een divers team. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan want onbewust kiezen we het liefste mensen om ons heen die op jezelf lijken. Zorg daarom voor diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Besef dat dit tijd, energie en aandacht kost.
 2. Wees trots op jezelf en maak jezelf niet onnodig klein. Weet wat jij waard bent, waar je voor staat (ken je kernwaarden) en ga ervoor.
 3. Communiceer helder, duidelijk en constructief. Let hierbij op het maken van afspraken en wees duidelijk over je verwachtingen ten opzichte van anderen. Luister naar de mening en standpunten van de ander en laat merken dat je hier begrip voor hebt.
 4. Blijf jezelf ontwikkelen. Zorg dat je leert delegeren en loslaten. Verdiep je in je eigen stijl van leidinggeven en ontwikkel je op de punten waar je dit nodig hebt.
 5. Wees je bewust van je voorbeeldfunctie.

Wil jij meer lezen over carrière, geld en ontwikkeling? Laat je inspireren door de andere artikelen. Denk aan tips over salarisonderhandelingen of wat dacht je van het vinden van een fijne balans tussen perfectionisme en productiviteit? Waar wacht je nog op? Ga aan de slag!

Zoek je nog producten om jouw home office mee aan te kleden of wil je je inrichting opfleuren? Registreer je dan op Westwing en ontvang kortingen op prachtige interieurdeals!