Letterbord met daarop de tekst Money

Dit artikel staat in het teken van onderhandelen van het salaris. Heb jij binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek of wil jij meer weten over salarisverhoging? In dit artikel delen we tips en tricks die jij kunt gebruiken tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek of salaris onderhandeling. 

Arbeidsvoorwaardengesprek en salarisverhoging

Heb jij binnenkort een beoordelingsgesprek of heb je zojuist een succesvol sollicitatiegesprek achter de rug? Grote kans dat je op korte termijn een arbeidsvoorwaardengesprek gaat voeren waarin je ook gaat onderhandelen over je salaris. Waar moet je rekening mee houden en wat kun je beter wel of juist niet doen?

Arbeidsvoorwaarden

Voor het onderhandelen van je salaris is het belangrijk dat je weet wat je wilt als het gaat om (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Niet voor niets geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer zo veel mogelijk informatie in te winnen over de arbeidsvoorwaarden die het bedrijf heeft. Sta ook stil bij je eigen wensen. Wat vind jij belangrijk als het gaat om deze voorwaarden? Denk hierbij aan een bedrijfsauto, werklaptop en -telefoon, hoeveelheid vakantiedagen, mogelijkheid tot het opnemen van onbepaald verlof of een opleidingsbudget. (Secundaire) arbeidsvoorwaarden zijn ideaal om in te zetten als ‘wisselgeld’ tijdens je onderhandelingen.

5 tips ter voorbereiding van je salaris onderhandeling

Tip 1: bekijk je CAO

Valt het werk wat je doet of gaat doen in een cao of is er geen sprake van een cao? Dit is erg belangrijk om te weten, want op het moment dat je werk niet in een cao valt heb je meer onderhandelingsruimte. Zorg er dan ook voor dat je zelf weet wat je waard bent. Vind je dit lastig? Kijk dan naar soortgelijke vacatureteksten voor een salaris indicatie en neem je eigen (werk)ervaring, kennis en expertise hierin mee. Een nadeel van geen cao is dat je niet precies weet wat een passend salaris voor jouw functie is.

Valt je werk wel in een cao? Bekijk dan de bijbehorende salaristabellen met de verschillende salarissen per niveau. Zorg dat je op de hoogte bent van je cao zodat je weet wat je onderhandelingsmogelijkheden zijn. Het kan zijn dat je automatisch in een bepaalde schaal terecht komt, maar ben dan alert op de onderhandelingsruimte ten aanzien van de trede van je salaris.

Tip 2: weet wat je waard bent

Hoewel dit misschien makkelijker is gezegd dan gedaan is het belangrijk om te kijken wat je kunt vragen. Wat voor werkervaring en werkverleden heb je? Wat zijn je kwaliteiten en talenten? Raadpleeg andere vacatureteksten om hier meer over te weten te komen. Dit gaat je echt verder helpen in het onderhandelen van je salaris. Onthoud: proberen kan altijd en niet geschoten is altijd mis. Juist wanneer het gaat om onderhandelen.

Tip 3: beargumenteer je wensen

Weet jij wat je waard bent en heb je een bepaald salaris in gedachten? Ga er dan niet automatisch vanuit dat alles in een keer duidelijk is voor je (toekomstige) werkgever. Zorg dat je het voorgestelde bedrag of tegenvoorstel kunt beargumenteren. Houd hiervoor minimaal 3 à 4 sterke argumenten die aansluiten op je werkverleden achter de hand. Op die manier kun je het voorgestelde bedrag rechtvaardigen. Besef dat alles bespreekbaar en onderhandelbaar is.

Tip 4: neem de tijd en zeg niet meteen ja of nee

Neem de tijd om op een aanbod in te gaan. Je hoeft niet direct te reageren. Laat bovendien je werkgever als eerste met een voorstel komen. Vraagt hij of zij eerst aan jou om een voorstel te komen? Zorg dan dat je een range aangeeft of geef aan dat je een marktconform salaris verwacht. Houd het bewust onduidelijk zodat je vervolgens weer de vraag terug kan leggen bij je werkgever. Neem ook de tijd als het gaat om het tekenen van je arbeidsovereenkomst. Stem niet te snel in met voorstellen.

Slaap er een nacht over om de beslissing en informatie te laten bezinken. Vergeet natuurlijk niet om de arbeidsovereenkomst grondig door te lezen, alle voorwaarden te dubbelchecken en te controleren of alle gemaakte afspraken er goed in staan. Laat voor de zekerheid iemand anders de arbeidsovereenkomst ook lezen zodat je zeker weet dat er geen fouten in staan.

Tip 5: blijf jezelf, blijf zakelijk en vriendelijk

Zoals je ongetwijfeld weet is het altijd belangrijk om bij jezelf te blijven, maar probeer daarnaast ook zakelijk te blijven. Probeer je gun factor te vergroten door gebruik te maken van de lsd-techniek (luisteren, samenvatten en doorvragen) en maak oogcontact met je gesprekspartner. Vergeet vooral niet om je te verplaatsen in de ander.

Afhankelijk van de persoon die je voor je hebt dien je in te schatten of je bijvoorbeeld beter hoger moet inzetten of juist niet. Een HR-medewerker moet zich vaak houden aan het marktconform salaris waardoor er minder onderhandelingsruimte kan zijn. In een platte, informele organisatie kan er juist weer veel onderhandelingsruimte mogelijk zijn omdat je te maken hebt met je directe manager of leidinggevende.

Vragen om salarisverhoging

Heb je binnenkort een evaluatiegesprek en wil je om salarisverhoging vragen? Ben je bewust van de spanning die dit met zich mee kan brengen. Dit is niet erg. Durf dat salaris te vragen wat jij in gedachte hebt. Je krijgt namelijk niet meer dan dat je vraagt dus je hebt maar één mogelijkheid om hier gebruik van te maken. 

Denk voor je salarisverhoging aan de groei die je hebt doorgemaakt en aan de verantwoordelijkheden die jij draagt. Bereid het gesprek voor door voorafgaand te weten welk salaris je gaat vragen, welke verschillende reacties je kan verwachten en bedenk eventueel ook een maximaal en minimaal bedrag. Zorg ervoor dat je je verhoging kunt beargumenteren. Probeer je in te leven in de ander zodat je mogelijk weet wat hij of zij gaat zeggen en welke tegenargumenten of -vragen jij kunt stellen. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je duidelijk en vriendelijk blijft. Krijg je niet direct salarisverhoging? Wellicht krijg je dit wel een volgende keer en wees trots op jezelf omdat jij het wel hebt durven vragen.

Andere tips en tricks

  • Ben je eigenlijk al tevreden met het eerste salarisaanbod of de salarisverhoging die je (nieuwe) werkgever voorstelt? Dat is mooi, maar voel je dus zeker niet genoodzaakt of verplicht om dit direct te accepteren. Blijf eventueel onderhandelen over je salaris. Hiermee laat je zien dat je assertief bent en niet zomaar akkoord gaat met het eerste (en beste) voorstel. Realiseer je dat werkgevers namelijk ook ruimte openlaten voor verdere onderhandelingen.
  • Wees flexibel en ben bereid om compromissen te sluiten.
  • Vergeet niet om alle gemaakte afspraken vast te leggen, ook als het gaat om tussentijdse evaluaties of onderhandelingen.
  • Wordt er om een salarisindicatie gevraagd en heb je geen idee wat je hierop moet antwoorden? Geef dan een alternatief antwoord en geef aan dat je hier juist over wil praten. Om een salarisindicatie te geven zijn aspecten zoals functie, werkbranche, opleidingsniveau, werkervaring, leeftijd, verantwoordelijkheden en de regio waarin je werkzaam bent of gaat werken van belang.

Zet ‘m op en wees je bewust van het feit: vragen staat vrij en nee heb je, ja kun je krijgen!

Tip: Meer lezen over carrière en geld? Laat je inspireren door onderstaande artikelen:

  • Weet jij al wat jouw kernwaarden zijn? Kernwaarden zijn een effectieve manier om het (werk)leven te leiden wat bij jou past!
  • Lees hier alles over vrouwen in leiderschap.
  • Twijfel jij nog over een baan in loondienst of aan de slag als freelancer?

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!