speech wolkje met propjes papier

Of het nu gaat om een presentatie, speech of spreken in het openbaar: speechen kan behoorlijk spannend zijn. Het maakt niet uit of je het publiek nu wilt enthousiasmeren, inspireren of entertainen: je wilt dat iedereen geraakt wordt. Dat de speech die jij geeft blijft hangen. Hoe zorg je hiervoor? Waar moet je rekening mee houden? Leer speechen als een pro en gebruik de tip en tricks die in dit artikel worden verteld.

Succesvol speechen

Hoe goed je tekst ook is, je speech hangt of staat met de manier hoe je overkomt. Het is belangrijk om authentiek te zijn en de aandacht van je publiek vast te houden. Geloof in hetgeen wat je over brengt en maak er je eigen verhaal van.

Speechen en authenticiteit

Authenticiteit is iets wat iedereen in zich heeft. Toch gedraagt niet iedereen zich even authentiek. Dit komt omdat we vaak belemmerende overtuigingen hebben die ons hierin tegenhouden. Denk hierbij aan een laag gevoel van eigenwaarde, gebrek aan zelfvertrouwen, meegaan met de massa of het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Houd in je achterhoofd dat niemand perfect is. Als je authenticiteit wilt toepassen in je speech zorg dan dat je spreekt vanuit je hart en met passie. Onderschat ook niet de kracht van non-verbale communicatie. Gebruik humor om de spanning voor jezelf weg te nemen.

Vergeet niet dat je maar een kans krijgt voor het achterlaten van een eerste indruk. Wees hiervan bewust en zorg voor een sterke eerste indruk. Neem de tijd om jezelf voor te stellen en uit te leggen waar je het over gaat hebben. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten.

Speech schrijven

 1. Ken je publiek

  Weet voor wie je gaat spreken. Wat drijft je publiek? Wat verwachten ze van je? Willen ze geïnformeerd worden of verwachten ze dat je ze overtuigd? Hoe meer je hierover weet hoe beter je een gerichte speech kunt schrijven.
 2. Kies een pakkend onderwerp

  Kies een onderwerp wat je aanspreekt en verdiep je hierin. Hanteer hiervoor pakkende anekdotes.
 3. Wat wil je overbrengen?

  Focus je op de boodschap en zorg dat deze duidelijk is. Gebruik de kracht van herhaling en laat je boodschap regelmatig terugkomen in je speech. 
 4. Zorg voor structuur

  Hanteer een introductie, kern en conclusie. Een korte introductie is het krachtigst, besteed hier niet te veel tijd aan en ga door naar de kern van je verhaal. In het begin heb je namelijk de aandacht en interesse en deze wil je zo lang mogelijk vasthouden.
 5. Hanteer korte (en duidelijke) zinnen

  Alles wat je zegt moet de kernboodschap van je verhaal ondersteunen. Zinnen die voor verwarring zorgen kun je beter vermijden. 
 6. Zorg voor de juiste toon

  Gebruik de juiste tone of voice voor je publiek.
 7. Betrek je publiek

  Dit kan door het stellen van vragen maar ook door het vragen om een reactie.  Zie het publiek als je vriend in plaats van vijand en betrek ze bij je speech.
 8. Onthoud

  Beelden zeggen meer dan 100 woorden. Gebruik voorbeelden die zorgen voor herkenning bij je publiek.
 9. Heb je de speech geschreven?

  Lees je speech dan hardop voor aan jezelf, maar ook aan een vriend of familielid. Herhaal dit een aantal keer en pas de tekst waar nodig aan.
 10. Gebruik zinnen die verbanden leggen en eindig krachtig

  Eindig met een call to action zoals een oproep, vraag of verzoek.

Speech onderwerpen

Kies een onderwerp waar je je eigen emotie in kunt leggen. Gebruik hiervoor maatschappelijke thema’s of actuele vraagstukken uit de politiek of het nieuws. Het kan natuurlijk ook een onderwerp zijn waar je persoonlijk veel ervaring mee hebt. Wees niet te kritisch op jezelf bij het maken en het geven een speech. Oefening baart kunst. Hoe vaker je het zult doen, hoe makkelijker het gaat. Wees niet te perfectionistisch op jezelf. Hoe doet je dat? Wij helpen je een eindje op weg in dit artikel over perfectionisme versus productiviteit.

Speech houden: tips en tricks

Ben je klaar om je speech te gaan houden? Vergeet dan niet om onderstaande tips en tricks toe te passen!

 1. Praat langzaam en duidelijk. Te snel praten komt onzeker en nerveus over. Bovendien kan het publiek hierdoor je verhaal moeilijker volgen. Ben je van nature een snelle prater? Doe van tevoren ontspannings– of ademhalingsoefeningen. Wees je bewust van je ademhaling. Adem vanuit je buikholte zodat je minder snel uitgeput raakt en krachtiger over komt. Neem de tijd voor jezelf tijdens het speechen. Bouw bewust rustmomenten in. Je hoeft niet aan een stuk door te blijven praten. Neem een slokje water of stel een vraag aan het publiek. Deze paar seconden rust geven je een kort adempauze.
 2. Zorg voor de juiste houding en benut je stemgebruik. Sta in een natuurlijke houding waarbij je voeten iets uit elkaar staan en je knieën ligt gebogen zijn. Til je schouders op en laat deze dan ‘vallen’. Zo sta je in een natuurlijke houding. Blijf ook tijdens het speechen in beweging want er is niets zo onnatuurlijk als continue op dezelfde plek (stil) staan. Gebruik verschillende klemtonen en houd je handen naast je lichaam.
 3. Blijf bij jezelf. Natuurlijk kun je inspiratie opdoen bij anderen, maar zorg voor je eigen tekst en verhaal. Gebruik persoonlijke voorbeelden of anekdotes. Hoe meer het publiek zich herkent en aangesproken voelt door je verhaal hoe beter jouw boodschap blijft hangen.
 4. Vermijd irrelevante details en zorg voor een pakkende presentatie. Wanneer je met een PowerPoint werkt gebruik dan korte opsommingen, afbeeldingen of cijfers. Zorg dat de aandacht op jou is gericht en niet op de presentatie. Een PowerPoint kan een enorme toevoeging zijn, maar vermijd te veel tekst op de slides die je wilt laten zien, dat kan namelijk afleiden.

Wil jij meer lezen over carrièrezaken? Lees dan onderstaande artikelen en laat je inspireren!

Vrouwen in leiderschap: zo overtuig en motiveer je anderen met zelfvertrouwen
• Wat betekent succes? Definieer jouw eigen kernwaarden

Voor meer interieur inspiratie en unieke kortingen op meubels en accessoires schrijf je je in op Westwing en mis geen enkele deal.