Duurzaamheid

Herken jij je in onderstaande punten? In deze categorie duurzaamheid vind je de handvaten om hier mee aan de slag te gaan.

 • Ik zou graag op een meer duurzame manier willen leven.
 • Ik wil graag iets doen voor het milieu in mijn dagelijks leven.
 • Ik zou graag een bewustere levensstijl hebben.

Duurzaamheid is een onderwerp dat ons bijzonder aan het hart ligt, als bedrijf en als individu. Wij denken dat het heel belangrijk is om kwesties aan te pakken die misschien niet eenvoudig zijn, maar waar iedereen over nadenkt en heel dichtbij komt.

Vandaar het idee om een categorie te creëren die gewijd is aan duurzaamheid in al zijn vormen, om te proberen een groene levensstijl binnen en buiten het huis aan te nemen.

Duurzaamheid

Wil je graag iets doen voor een betere wereld, een krachtige natuur? Duurzaamheid begint bij jezelf met een bewuste levensstijl duurzamer leven. Met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten en keuzes, kun je echt verschil maken en dat is belangrijk. Dagelijks kun je de gevolgen van het klimaat, dat zo enorm verandert door ons toedoen, aanschouwen.

De aarde warmt op, koraal sterft uit en de plastic soup wordt groter en groter. En alsof dat nog niet genoeg redenen zijn om duurzamer te gaan leven; duurzamer leven is ook beter voor je eigen gezondheid én voor je portemonnee! Ontdek hier alles over duurzaamheid en veel eenvoudige tips & tricks om duurzaam te leven.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is actueel. Veel mensen zijn ermee bezig en het krijgt aandacht. En dat is maar goed ook. Het is een manier om de milieucrisis van onze wereld te bestrijden. Maar wat is duurzaamheid nu precies?

Door the World Commision on Environment and Development van de Verenigde Naties wordt de definitie van duurzaamheid als volgt omschreven:

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

Het begrip wordt ook vaak beschreven met behulp van de theorie van de drie P’s van John Elkington, adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling. People, Profit, Planet. Mens, milieu en economie moeten met elkaar in evenwicht zijn zodat we de aarde niet uitputten. In 2002 is de laatste P (die van Profit) veranderd in Prosperity (welvaart). Zo wordt naast de economische ook de maatschappelijke winst meegewogen.

Duurzaamheid draait dus om ontwikkeling. We moeten ons blijven ontwikkelen, maar zonder de grondstoffen en energie volledig op te maken. Belangrijk hierbij is rekening houden met de toekomst en toekomstige generaties. Kijken naar de lange termijn zodat mensen, het milieu en de economie niet in gevaar komen.
Belangrijke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid
Bij duurzaamheid draait het om de volgende aspecten:

Ecologisch: Streven naar minder bevolkingsgroei en zorgen voor meer hergebruik.

 • Economisch: Minder verspilling van energie en grondstoffen. Een eerlijke verdeling van grondstoffen en welvaart. Hoogwaardige producten (betere kwaliteit). Minder wegwerpspullen en minder afval.
 • Cultureel en sociaal: Het laatste punt draait om de diverse manieren om deel te nemen. Verschillende landen mogen zelf bepalen hoe ze aan duurzame ontwikkelingen deelnemen.

Wat is de grootste dreiging?

Voor de aarde zijn er veel bedreigingen voor de toekomst, namelijk:

 • Klimaatverandering – oorzaken: uitstoot broeikasgassen
  Afval en schadelijke stoffen die in het milieu terecht komen (o.a. plastic soup)
 • Luchtvervuiling
 • Verspilling van grondstoffen
 • Uitdroging van de bodem
 • Overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen
 • Mensenrechten die worden uitgebuit en geschonden

Groener leven

Om zelf groener te leven kun je heel veel doen! En het is bovendien helemaal niet moeilijk! Je kunt beginnen met het doen van kleine aanpassingen in je gewoonten. Koop andere producten, pak vaker de trein en scheid afval. Ontdek onderstaande tips en zet eerste stappen naar een duurzamer leven.


10 tips voor een duurzamer leven

 • Consumptie verduurzamen door bewuster te consumeren
 • Transport – Neem vaker de fiets! Dat is niet alleen veel beter voor het
 • milieu, het is ook beter voor jou.
 • Verminder de hoeveelheid plastic door herbruikbare flessen te kopen.
 • Afval scheiden is ook een mooie eerste stap.
 • Minder voedsel verspillen door bewust consumeren en restjes op te maken.
 • Verbruik minder water! Iets korter douchen helpt al een hoop!
 • Gebruik LED lampen. Deze gebruiken tot 90% minder energie dan gewone gloeilampen.
 • Isoleer je huis. Hierdoor hoef je minder te stoken.
 • Kies voor zonnepanelen. Hiermee haal je energie uit zonlicht.
 • Eet geen (of minder) vlees. Vlees eten is niet alleen slecht voor het dierenwelzijn, het is ook heel slecht voor het milieu. Voor 1 kilo vlees is 5 kilo plantaardig voer nodig. Als je toch vlees wilt eten kun je kiezen voor biologisch vlees.
 • Koop duurzame producten. Zowel op het gebied van kleding en meubels als speelgoed en andere spullen zijn duurzamere varianten te vinden.
 • Kies een duurzame bank. Er zijn banken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze besteden het geld aan mooie projecten over de wereld.
 • Kies een duurzame energieleverancier. Dit kost je maandelijks vaak niet eens meer! Online kun je zien hoe duurzaam jouw energieleverancier is en hoe groen jouw stroom.


Duurzaamheid is goed voor wereld, mens en dier

Besteed aandacht aan wat je eet, leer je boodschappen bewuster te doen, probeer een duurzaam dieet te hebben, gebruik het openbaar vervoer of een fiets voor dagelijkse reizen, recycle en hergebruik al het mogelijke, verminder de verspilling van water en energie én leef met respect voor het milieu en de dieren door goede producten te kiezen. Het is misschien veel, maar je kunt ook kleine stukjes hieruit kiezen die je eens gaat proberen. En realiseer je ook, beter voor het milieu is vaak ook gezonder en vaak ook goedkoper voor jou.

Combineer nieuw met vintage

Door spullen te hergebruiken of tweedehands te kopen draag jij bij aan minder verspilling, afval en meer duurzaamheid. In huis kun je bijvoorbeeld een mooie mix maken van spullen die nieuw zijn én meubels die je shopt op rommelmarkten of in tweedehands winkels. Hier vind je vaak prachtige spullen die prima nog een rond mee kunnen. Ook wat kleding betreft is dit een slimme aanpak. Sommige spullen kun je best een tweede leven geven, denk maar eens aan kinderkleding.

Als je aandacht wilt gaan besteden aan duurzaamheid, schrik dan niet terug van de vele ideeën en verschillende onderwerpen die we hier aansnijden. Elke stap op dit gebied is er een in de goede richting. Haal uit onze tips wat voor jou haalbaar is. Als je je al bewuster bent van wat is duurzaamheid nu eigenlijk en hoe kan ik zelf duurzamer leven? Is dat al een heel mooi begin.

Bij Westwing vind je alles voor je interieur. Ook items die net even wat bewuster en milieuvriendelijker zijn geproduceerd. Of merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om duurzaam door het leven te gaan.