Elektrisch rijden op een step

Duurzaamheid wordt steeds populairder en belangrijker. Ook elektrisch rijden krijgt steeds meer aanhangers. Elektrische auto’s zien we steeds meer op straat en ze worden beter en praktischer. Of een elektrische auto voor jou geschikt is, wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch rijden, met welke kosten je rekening moet houden en waar en hoe je een elektrische auto kunt opladen lees je hier!

Wat wordt er verstaan onder elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is rijden zonder benzine of diesel. Hierdoor is het veel beter voor het milieu. Bovendien is het veel stiller en schoner voor de lucht. De elektrische auto heeft geen uitlaat waar stikstofoxiden of fijnstof uitkomt.

Elektrisch rijden: een cadeau voor het milieu

Waarom is elektrisch rijden zoveel beter voor het milieu? Dat heeft vooral te maken met het feit dat kiezen voor elektrisch rijden zorgt voor een flinke vermindering van de CO2 uitstoot. Sommige van de elektrische auto’s rijdt bovendien op groene stroom.

Het verkeer in Nederland is verantwoordelijk voor 18% van de totale CO2 uitstoot. Doordat er maar liefst 900 miljoen voertuigen op de wereld zijn die zich bewegen op fossiele brandstof, raken deze brandstoffen uitgeput. Bovendien vervuilen ze de lucht enorm – wat heel slecht is voor de gezondheid – en dragen ze behoorlijk bij aan de opwarming van de aarde.

Kiezen voor een elektrische auto is een milieuvriendelijke keuze als je jezelf toch wilt verplaatsen met de auto. Gelukkig wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s

Accu’s van elektrische auto’s worden steeds krachtiger, er komen steeds meer laadpalen bij en ook de actieradius van de elektrische auto neemt toe. Hierdoor wordt de elektrische auto steeds aantrekkelijker voor gebruikers.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

 1. Elektrisch rijden is veel beter voor het milieu doordat een elektrische auto rijdt op stroom in plaats van benzine of diesel. Dit zorgt dus voor minder CO2 uitstoot. Zo biedt elektrisch rijden het beste toekomstperspectief.
 2. Wanneer je kiest voor een elektrische auto die rijdt op groene stroom – uit windenergie of zonne-energie – dan maak je een nóg milieuvriendelijker keuze aangezien er dan géén schadelijke gassen vrij komen.
 3. Elektrische auto’s zijn stiller en veroorzaken veel minder geluidsoverlast.
 4. Elektrische auto’s zijn schoner. Bij elektrisch rijden – helemaal wanneer je kiest voor een voertuig op groene stroom – komen er geen schadelijke gassen vrij die slecht zijn voor de gezondheid.
 5. De aankoop van een elektrische auto is misschien duurder, maar het opladen is stukken goedkoper dan een volle tank benzine of diesel. Als je de auto in het openbaar wilt opladen bij een laadpaal betaal je zo’n 6 euro.
 6. Een elektrische auto rijdt zuiniger. De motoren gebruiken minder energie per kilometer. De auto’s worden bovendien zuiniger geproduceerd.
 7. Bij een elektrische auto hoef je niet schakelen. Het rijden in een elektrische auto lijkt erg op het rijden in een automaat.
 8. De elektrische auto trekt sneller op dan een dieselauto of een auto die rijdt op benzine.
 9. In Nederland is elektrisch rijden heel handig. In Nederland zijn de af te leggen afstanden relatief kort aangezien het land klein is. De gemiddelde autorit in Nederland is zo’n 17 kilometer. Om deze reden is Nederland dan ook een van de koplopers als het gaat om elektrisch rijden!
 10. Door elektrische auto’s op te laden wanneer er overschot is aan zon en wind, kunnen elektrische auto’s helpen om het energienet in balans te brengen. Bovendien is het de bedoeling dat elektrische auto’s ooit ook zelf energie kunnen opslaan in hun batterij en zelfs kunnen terugveren aan huishoudens.

Feitjes over de elektrische auto

 • De maximale afstand die je kunt afleggen met een elektrische auto is 200 kilometer. Daarna moet je dus weer naar de laadpaal.
 • In een elektrische auto hoef je niet te schakelen, de auto heeft geen versnellingen. Het rijden lijkt dus erg op rijden in een automaat.
 • Als je het pedaal van de elektrische auto indrukt ‘schiet’ je vooruit.
 • Je rijdt met één pedaal. Hiermee wordt energie uit de accu gebruikt om de elektromotor te laten draaien en vooruit te komen. Laat je het pedaal los dan gebeurt het omgekeerde. De auto heeft ook een rem, maar deze hoef je veel minder vaak te gebruiken.
 • Je kunt op basis van je eigen voorkeur instellen hoe krachtig het afremmen gaat.
 • In Nederland zijn nu zo’n 40.000 openbare laadpalen tegen 80.000 privé laadpalen.
 • Er bestaat snel laders en normalen laadpalen. De snelste laders kunnen in 6 minuten 200 kilometerbereik laden. Een gewone laadpaal doet er minimaal 12 uur over om de batterijen vol te laden.
 • Via apps en websites kun je zien waar openbare laadpalen te vinden zijn. Soms kun je op die manier ook zien of ze bezet zijn.
 • Voor het gebruiken van een laadpaal heb je meestal een laad pas nodig.
 • Je kunt een privé laadpaal koppelen aan je eigen woning. Hierbij kun je denken aan een lader in de garage, aan de muur, of een echte paal.

Hoe kun je groene energie toepassen in huis?

Je hoeft niet perse elektrisch te rijden. Om zelf mee te helpen om naar minder CO2 uitstoot te gaan kun je veel doen.

 1. Groene energieleverancier

  Een van de eerste dingen die je kunt doen om groene energie toe te passen in huis is het overstappen naar een groene energieleverancier. Op verschillende websites kun je zien hoe groen de stroom is die jouw stroomleverancier levert. Ook kun je hier zien welke energieleveranciers het groenst zijn én welke energie leveren die uit Nederland komt.

 2. Eigen stroom opwekken

  Iets anders dat je kunt doen, is zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen.

 3. Groene investering

  Je kunt ook mede-eigenaar worden van een windmolen, windmolenpark of zonnepark.

 4. Minder stroom

  Bovendien kun je er natuurlijk alles aan doen om zo min mogelijk stroom te gebruiken. Ook als je groene stroom hebt is dit belangrijk. Kies voor energiezuinige apparaten. Kies voor apparaten met A+++. Zet apparaten bijvoorbeeld uit in plaats van op stand by. Zet lampen overdag uit. Zet lampen uit in ruimtes waar je niet bent.

 5. LED-lampen

  Kies tot slot voor LED-lampen, oplaadbare batterijen.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om van je huis een prachtig, duurzaam thuis te maken.