Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Witte prullenbak voor een Leven Zonder Afval

Wist je dat we in Nederland wel 1,5 kilo afval per dag produceren? Om duurzamer te leven is het verstandig om je afval in elk geval zoveel mogelijk te scheiden. Plastic bij elkaar, papier en karton bij elkaar, glas bij elkaar en groente- fruit- en tuinafval (GFK) bij elkaar. Toch belandt er nog heel veel afval elders, waardoor het veel schade veroorzaakt voor het milieu. Hier vind je tips om niet alleen duurzamer met afval om te gaan en afval op de juiste manier te scheiden, maar om te leven zonder afval!

Wat betekent leven zonder afval?

Leven zonder afval is een trend. De trend is ontstaan door wereldverbeteraars die met het idee kwamen en lieten zien dat het werkelijk mogelijk is om te leven zonder (of met minimale hoeveelheid) afval. Deze zogenaamde Zero Waste Lifestyle houdt in dat je dus letterlijk met zo min mogelijk afval leeft. Ontdek hier hoe je dat zelf ook kunt doen.

Zero Waste Home

Bea Johnson uit Frankrijk, wonend in Amerika, is oprichter van Zero Waste Home. Ze schreef een boek, houdt een blog bij én is aanjager van dé Zero Waste Lifestyle. Haar activiteiten hebben mensen wereldwijd ervan overtuigd mee te doen aan de strijd tegen afval. Haar motto?

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order) is my family’s secret to reducing our annual trash to a jar since 2008.

Bea Johnson

Wat doe je dan wél met je afval?

Het meeste afval proberen te scheiden is dus het beste uitgangspunt. Daarnaast kun je de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk proberen te beperken en zo min mogelijk plastic kopen in de supermarkt. Wat doe je met het afval waaraan je niet ontkomt?

 • Plastic
  Allereerst probeer je zo min mogelijk plastic te kopen. Ontwijk plastic verpakkingen en kies voor de alternatieven.
 • Papier
  Kranten, papier en kartonnen verpakkingen kun je naar de papierbak brengen.
 • Glas
  Hergebruik de glazen verpakkingen. Hier kun je zelf weer dingen in bewaren óf je kunt potjes gebruiken om uit te drinken. Glaswerk dat je niet zelf bewaard breng je uiteraard naar de glasbak.
 • GFT
  Groente, fruit en tuinafval kan tot compost worden verwerkt! Heb je zelf een tuin? Maak dan een composthoop.
 • Restafval
  Minimaliseer dit zoveel mogelijk.

Tips voor een leven zonder afval

 1. Eten en drinken

  Gebruik voor het meenemen van eten en drinken altijd herbruikbare lunchdozen en drinkbekers. Zo bespaar je veel plasticfolie of zakjes. Daarnaast kun je voor het bewaren van eten en drinken kiezen voor herbruikbare bakjes. Probeer in de supermarkt de plastic verpakkingen te laten staan en te kiezen voor glas of karton.
 2. Verzorging

  Wat betreft verzorgingsproducten raden we aan om altijd voor stukken zeep te kiezen. Deze zitten niet in een plastic fles. Daarnaast bestaan er allerlei varianten van duurzame tandenborstels, make-up en parfum die vaak in recyclebare verpakkingen zitten.
 3. Het huishouden

  Wat het huishouden betreft kunnen we heel veel tips geven. Kies allereerst voor natuurlijke groene zeep in een fles van gerecycled plastic. Daarnaast kun je kiezen voor zogenaamde wasballen waar je ecologische kleine balletjes in kunt stoppen. Ze produceren een natuurlijk reinigend schuim. Tot slot kun je kiezen voor biologische schoonmaakdoekjes, bamboe keukenrollen en toiletpapier en sponzen van plantaardige ingrediënten.
 4. Lifestyle

  Kleding, notitieboekjes, schoenen en accessoires; alles dat je kunt bedenken is in duurzame vorm te vinden. Gemaakt van gerecyclede materialen.

Tips voor een duurzamer leven

Om duurzamer te leven kies je dus allereerst voor duurzame producten of recyclebare varianten van alledaagse producten. Daarnaast is het een goed idee om te proberen niet alles nieuw aan te schaffen. Koop spullen bijvoorbeeld tweedehands online of bij tweedehands winkels. Je kunt er ook over nadenken om met je vrienden en familie spullen te ruilen. Vaak kunnen veel kledingstukken en accessoires prima een tweede ronde mee. Hieronder nog 10 tips voor een duurzamer leven.

 • Neem altijd een tasje mee naar de supermarkt zodat je geen plastic zak hoeft te kopen.
 • Plak een Nee-Nee sticker op de deur. Zo voorkom je ongewenste folders.
 • Doe slim inkopen en koop niet te veel ingrediënten. Zo voorkom je voedselverspilling.
 • Repareer spullen of laat ze opknappen.
 • Koop tweedehands, deel en leen spullen van elkaar.
 • Gebruik herbruikbare bekers en lunchtrommels.
 • Gebruik herbruikbare luiers.
 • Print zo min mogelijk.
 • Kies voor oplaadbare batterijen.
 • Kies voor LED lampen

Leven zonder afval in een huishouden met kinderen

In een huishouden met kinderen wordt veel afval geproduceerd. De uitdaging om hier minder afval te produceren is dus een grote. Denk allereerst maar eens aan de enorme berg luiers die een baby produceert. Toch kun je ook in een huishouden met kinderen duurzame keuzes maken en kiezen voor duurzame producten.

 • Kies voor duurzaam speelgoed. Speelgoed van hout bijvoorbeeld.
 • Kies voor natuurlijke spenen en flessen.
 • Ga voor wasbare luiers. Het is misschien even wennen, maar als je het doorhebt zijn ze net zo goed als gewone wegwerp luiers. Bovendien zijn wasbare luiers in verhouding veel goedkoper!
 • Kies niet voor chemische wergwerpdoekjes als billendoekjes, maar ga voor katoenen doekjes met warm water.
 • Geef kinderen altijd een lunchdoos met broodjes mee naar school én een drinkbeker.
 • Kook zoveel je nodig hebt en niet meer. Houd je over? Bewaar het dan of vries het in!
 • Gebruik het badwater van de kinderen voor de plantjes.
 • Koop kinderkleding en babyspullen tweedehands.
 • Geef spullen die je niet meer gebruikt weg.
 • Werk met een weekmenu en doe bewust boodschappen. Las ook een restjesdag in!

Duurzamer leven is niet moeilijk

Duurzamer leven heeft alles te maken met bewust keuzes maken. Afval scheiden is bijvoorbeeld een alledaagse handeling. Zodat jij kan leven zonder afval. Hier moet je even aan wennen, maar als het normaal is geworden is het enkel een kwestie van doen. Het kiezen voor duurzame producten is ook een keuze die je bewust kan maken. Zoek naar winkels die duurzame producten verkopen of shop tweedehands. Tot slot; je hoeft niet direct een gehele Zero Waste Lifestyle toe te passen, maar enkele onderdelen toevoegen aan je gewone leefstijl is zó gedaan én als iedereen dat zou doen, levert dat al enorm veel op voor een groenere we

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je duurzame huis compleet te maken.