Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Wit huis met houten witte planken

Comfortabel wonen is voor iedereen belangrijk. Je richt je huis in, in een stijl die bij je past. Je kiest voor comfortabele meubels en materialen én zorgt ervoor dat je huis comfortabel warm is. Door je huis goed te isoleren kun je ervoor zorgen dat de warmte binnen blijft en dus niet verloren gaat aan de buitenlucht én kun je bovendien veel besparen op je energierekening! Wil jij je huis isoleren? Kijk niet verder want hier lees je hoe en waarom je je huis zou isoleren samen met heel veel tips en tricks.

Waarom huis isoleren?

Waarom je jouw huis zou isoleren? Daar zijn allerlei redenen voor. De belangrijkste reden is het besparen op je energierekening. Als je huis niet goed geïsoleerd, vliegt er veel warmte je huis uit via de ramen, vloeren, muren en het dak. Door je huis goed te isoleren gaat er minder warmte verloren en hoef je dus minder te stoken. Bovendien is minder stoken weer beter voor het milieu!

(W)elk soort huis isoleren?

In principe kun je elk soort huis isoleren. Zowel oudere als nieuwe woningen kunnen worden geïsoleerd. Moderne, nieuwe woningen zijn vaak goed geïsoleerd. Ze hebben energielabel A of B. Oudere woningen hebben een ander energie label en zijn vaak minder goed geïsoleerd. Een woning gebouwd voor 1980 is vaak bijna niet geïsoleerd. Doordat je na het isoleren veel geld zult gaan besparen op je energierekening zal je de investering snel terugverdienen.

Kleine of grote isolatie

Bij oudere woningen kunnen kleine stappen al veel opleveren. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Ook kun je een bedrijf inschakelen om je woning optimaal te isoleren. Dan worden het dak, de muren, de ramen én de vloeren aangepakt.

Stappenplan huis isoleren

 1. Vloer isoleren

  Pak je de vloer aan? Begin dan met het isoleren van de onderzijde van de begane grondvloer. Dit kun je doen, of laten doen, met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten. Er bestaat ook gespoten isolatieschuim. De aanpak is anders bij houten vloeren dan bij vloeren van steen of beton. Bij de houten vloer breng je het isolatiemateriaal aan tussen de vloerbalken. Bij een betonnen of stenen vloer bevestig je het materiaal met pinnen of plak je het vast. Je kunt ook de bovenzijde van de vloer isoleren.

  Dat is een goede optie wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is of als je geen kruipruimte hebt. De bovenzijde van de vloer isoleren doe je met drukvast isolatiemateriaal. Iets dat je hierbij in acht moet nemen, is dat de vloer door deze manier van isoleren een paar centimeter hoger zal worden. Je kunt er ook voor kiezen de kruipruimte te isoleren. Ga je de kruipruimte isoleren? Dat zorgt voor minder vocht in huis. Het nadeel is dat bij het isoleren van de kruipruimte, nog steeds veel warmte verloren zal blijven gaan via de muren.
 2. Glas isoleren

  Het glas of de ramen isoleren? Ook hiermee kun je veel warmte binnenhouden. Stap 1 voor het isoleren van de ramen is het vervangen van enkelglas voor dubbelglas of hoogrendementsglas (hr). Hr glas bestaat uit twee of drie glasbladen met daartussen edelglas. Vaak is een van de glasbladen voorzien van een coating waardoor er nog minder warmte verdwijnt. Dubbelglas heeft twee lagen glas met lucht ertussen. In nieuwbouw woningen wordt tripleglas gebruikt wat bestaat uit 3 lagen glas. Dit is de meest energiezuinige hr-glas soort.
 3. Muren isoleren

  Tot slot kun je ook nog de muren van je huis isoleren. Pak eerst de spouwmuur aan als je die hebt. De spouw is de ruimte tussen de binnen en buitenmuur. Deze zorgt ervoor dat er geen vocht je huis in komt. Is je huis gebouwd na 1920, dan heeft je huis waarschijnlijk een spouw. Begin jaren 70 worden de meeste woningen gebouwd met een spouwmuur die geïsoleerd is. De spouw zelf isoleert al van zichzelf. Door de spouw ook nog te isoleren met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes vergroot je het isolerende vermogen.
 4. Of gevel isoleren

  Als je geen spouw hebt, kun je de gevel isoleren. De gevel isoleren kan aan de binnenkant of buitenkant van het huis. Doe je dit vanaf de binnenzijde, dan kun je denken aan een voorzetwand die wordt gemaakt van losse materialen als hout of metaal met isolatiemateriaal ertussen. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat de ruimte hierdoor iets kleiner wordt. De wanden worden immers dikker. De buitenkant isoleren kun je het beste door een professional laten doen.

Dak isoleren

Naast de muren, vloeren en ramen kun je ook het dak isoleren. Een niet goed geïsoleerd dak zorgt voor heel veel warmteverlies. De aanpak voor het isoleren van het dak is voor elk soort dak anders. Bij de isolatie van een schuin dak, kun je het beste de hulp inschakelen van een vakman. Wil je een plat dak isoleren of een zoldervloer, dan kun je eventueel wel zelf aan de slag gaan.

Tips voor keuzes bij het huis isoleren

Het is verstandig om wel regelmatig je huis te luchten. Dit is belangrijk voor de gezondheid. Doe je dit niet dan kunnen ongezonde stoffen zich ophopen in je huis. Kies voor mechanische ventilatiesystemen, voor roosters in de ramen óf zet gewoon af en toe een raampje open.

Jouw energielabel?

Elk huis heeft een energielabel. Het energielabel vertelt iets over hoe energiezuinig een huis is en is bedoeld om mensen te stimuleren om energiebesparende acties te ondernemen. Er zijn 7 klassen energielabels: A (zeer zuinig), B, C, D, E, F, G (niet zuinig). De energie labels zijn 10 jaar geldig. Daarna wordt opnieuw gekeken hoe zuinig het huis is. Vooral oudere woningen, hebben baat bij het isoleren. Deze woningen kunnen door het isoleren van de muren, de vloer, het dak en de ramen al snel naar een energiezuiniger energie label overstappen.

Wil je je huis isoleren? Verstandig! Hiermee bespaar je op je energierekening én draag je bij aan een beter milieu. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis knus en gezellig te maken