Wit ringband notitieblok op marmeren achtergrond

Duurzaam leven heeft niet alleen te maken met het scheiden van afval en het bezuinigen op energieverbruik. Je kunt ook in je dagelijks leven kleine wijzigingen doorvoeren om zuiniger, duurzamer te leven en meer controle te houden op je uitgaven. Door overzicht te houden over je uitgaven kun je veel geld besparen! De basis hiervoor is bewustwording van waar je geld precies naartoe gaat. Heb je wel eens van een huishoudboekje gehoord? Ontdek onze tips en tricks voor een digitaal of papieren huishoudboekje en ideeën om geld te besparen hier!

Digitaal of papieren huishoudboekje

Door het bijhouden van een huishoudboekje word je je bewust van je inkomsten en uitgaven. Hoeveel gaat er naar de kinderopvang, wat besteed je aan de boodschappen en hoeveel gaat er eigenlijk naar je telefoonrekening en internet? Een digitaal of papieren huishoudboekje geeft overzicht. In het huishoudboekje noteer je zeer specifiek je inkomsten en uitgaven. Meestal zijn de inkomsten maandelijks redelijk gelijk, enkele uitzonderingen daargelaten.

In een huishoudboekje kun je al je uitgaven, die wellicht meer verschillen per maand, zeer nauwkeurig bijhouden. Ga dus na welke vaste lasten je hebt. Onder vaste lasten verstaan we je woonkosten, gas/water/licht, je verzekeringen, kinderopvang, telefoonkosten, abonnementskosten e.d. Daarnaast kun je een schatting maken van de variabele kosten die je per maand maakt aan boodschappen, kleding, uitjes e.d. Vervolgens kun je opschrijven wat de werkelijke kosten waren.

Het digitale huishoudboekje

De term huishoudboekje klinkt wellicht ouderwets, maar eerlijk is eerlijk; huishoudboekjes zijn super handig. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook modernere versies van het huishoudboekje, namelijk de digitale variant. Er bestaan speciale applicaties voor je mobiele telefoon of voor op de computer waarin je jouw kosten heel zorgvuldig kunt bijhouden. Je vult de inkomsten en uitgaven voor de specifieke kostenposten in en ontdekt wat je precies uitgeeft per maand. Door diverse banken worden ook digitale huishoudboekjes aangeboden. Deze zijn extra handig, omdat ze vaak ook nog eens gekoppeld zijn aan je bankrekening, waardoor de inkomsten en uitgaven direct zichtbaar worden. Ook fijn aan zo’n huishoudboekje, is dat je de inkomsten en uitgaven ook meestal meteen in categorieën verdeelt. Zo kun je bepalen hoeveel je aan een bepaalde categorie wilt uitgeven en kijken of je binnen dat budget blijft.

Papieren huishoudboekje

Het papieren huishoudboekje is het huishoudboekje zoals het van oudsher gebruikt wordt. Dit is letterlijk een klein boekje van papier waarin je op een vast moment op de dag je inkomsten en uitgaven noteert. Het nadeel hiervan is dat je het boekje niet altijd bij de hand hebt en wellicht uitgaven vergeet.

Tips voor het opstellen van een huishoudboekje

Een huishoudboekje opstellen is niet moeilijk. Wanneer je een bankrekening hebt, heb je vaak via deze bank de mogelijkheid een digitaal huishoudboekje in te stellen. Verzamel na het kiezen van een methode om te beginnen al je vaste lasten (verzekeringen, het huis, de kinderopvang, telefoonrekeningen etc.). Daarna kun je gaan kijken naar je variabele lasten (boodschappen, kleding, uitjes e.d.). Maak op dezelfde manier een overzicht van je inkomsten.

Voordelen digitaal huishoudboekje

Het digitale huishoudboekje geeft je de mogelijkheid om een budget in te stellen voor diverse categorieën. Je kunt je uitgaven en inkomsten vergelijken met die van anderen. Hierbij kun je zelfs aangeven met welke doelgroep je jouw huishoudboekje wilt vergelijken. Zo geven mensen met kinderen andere bedragen aan bepaalde categorieën uit dat een bejaard koppel. Nog een groot voordeel van het digitale huishoudboekje, is dat je snel alles kunt zien waaraan je geld uit geeft.

Zo kom je er ook achter of al je vaste ‘abonnementen’ bijvoorbeeld nog wel relevant zijn, of misschien veel te duur zijn en kun je proberen je nutteloze uitgaven te beperken. Bovendien kun je een potje maken zodat je voor onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine of lekkage in huis, altijd wat geld over hebt op je rekening.

Praktische tips om geld te besparen

Een slimme manier om geld te besparen is allereerst het bijhouden van een huishoudboekje om inzicht te krijgen. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel geld ze uitgeven en waaraan zoal. Maar er zijn meer bespaartips die je kunnen helpen! Ontdek onze bespaartips hieronder.

Tips voor het bijhouden van een huishoudboekje

Nu je veel inzicht hebt in je uitgaven en inkomsten, kun je ook gaan kijken op welke gebieden je zou kunnen gaan besparen. Ga na of je uitgavenpatroon ‘normaal’ is en waar je uit de bocht schiet. Zo geeft het Nibud bijvoorbeeld richtbedragen aan voor bepaalde soorten gezinnen (een ouder echtpaar, een gezin met 2 kinderen, een jonge student etc.) Hieronder een aantal bespaartips om verstandig met je uitgaven om te gaan en als je aan de slag gaat met geld besparen.

  • Houd rekening met onverwachte kosten. Zorg dat je bijvoorbeeld voor een kapotte vaatwasser of wasmachine een potje hebt om deze kosten op te vangen.
  • Maak een lijstje van de onbelangrijke uitgaven. Na een aantal maanden het huishoudboekje bijhouden, heb je een helder beeld van de kosten die je maakt en dus ook van de kosten die wel wat minder zouden kunnen. Probeer de maand daarna te bezuinigen op deze uitgaven.
  • Je kunt er ook voor kiezen om elke week een vast bedrag te pinnen en dus écht te proberen je gewone uitgaven daarvan te doen. Leg je pinpasje dan thuis op een veilige plek en zorg dat hij niet in je portemonnee voor het grijpen ligt.
  • Doe minder impulsaankopen. Denk bij zo’n impulsaankoop altijd aan het huishoudboekje en hoeveel je hiermee weer bespaart voor bijvoorbeeld die mooie reis tijdens de zomervakantie!
  • Ook een slimme tip, bewaar je bonnen en facturen van online aankopen zorgvuldig. Hierdoor ben je in elk geval niet te laat met terugsturen of retourneren van een aankoop.

Het huishouden op orde krijgen en inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven zijn een goed begin van het duurzamer leven en zorgvuldig omgaan met je geld. Het gebruiken van een huishoudboekje kan hierbij helpen. Bovendien kun je hierdoor eenvoudige ontdekken hoe jij aan de slag kunt gaan met geld besparen. Laat je inspireren door onze bespaartips

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huishouden op orde te krijgen.!