een rij met zonnenpanelen tegen betonnen palen

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen op je huis? Goed idee! Hiermee kun je zelf energie opwekken waardoor je geld bespaart én het milieu een dienst bewijst. Als je zonnepanelen gaat plaatsen is het verstandig om goed uit te zoeken of je dak hiervoor geschikt is en zoek uit wat je moet regelen en waar je op moet letten. Ook kan het handig zijn om te achterhalen hoeveel tijd er overheen gaat voordat je deze investering hebt terugverdient. Hier lees je alles over zonnepanelen plaatsen.

Waarom kiezen voor zonnepanelen plaatsen?

Veel mensen in Nederland gingen je voor. Ongeveer 10% van de Nederlandse woningen hebben zonnepanelen. Er zijn veel redenen om te kiezen voor zonnepanelen. Je bespaart hiermee allereerst op je energierekening. Daarnaast is het beter voor het milieu om zelf energie op te wekken én ben je op deze manier minder afhankelijk van een energieleverancier aangezien je de stroom (deels) zelf opwekt.

Voor mensen die huiseigenaar zijn, is het kiezen voor zonnepanelen nog ergens anders goed voor! Als je zonnepanelen op je dak hebt, is het huis namelijk vaak aantrekkelijker voor kopers. Het energielabel van je huis wordt namelijk beter, waardoor de waarde van je huis stijgt. energieleverancier aangezien je de stroom (deels) zelf opwekt.

De energie die jij opvangt kun je terugleveren, de stroom gaat dan ‘het energienet op’. Op die manier ben je dan dus zelf energieleverancier. Deze energie wordt vervolgens verrekend met je verbruik. Dit wordt ‘salderen’ genoemd. Op die manier verdien je dus zelfs aan de stroom die je opwekt.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Belangrijk hierbij is de ligging. Het beste voor zonnepanelen is een ligging op het zuiden. Als er veel schaduw op het dak valt is je dak minder geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Als er een deel van de dag schaduw op de panelen valt is de opbrengst een stuk minder dan wanneer ze overdag vooral zon vangen. Ook handig om te weten is dat de opbrengt van zonnepanelen het grootst is wanneer ze onder een ideale hoek (35-40 graden) gericht op het zuiden liggen.

Daarnaast is het verschil tussen een schuin dak of een plat dak van belang. Bij een plat dak kun je de zonnepanelen in principe in iedere richting en hoek leggen, maar naar het zuiden levert het beste resultaat.

Als je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je je aansluiten bij een initiatief voor collectieve opwekking van duurzame energie. Online kun je vinden welke initiatieven er bij jou in de buurt te vinden zijn.

De ideale ligging voor zonnepanelen

Voor zonnepanelen is de ideale ligging onder een hoek van 35-40 graden gericht op het zuiden. Liggen de zonnepanelen op het oosten of westen dan is de opbrengst bij dezelfde hellingshoek 20% lager. Liggen ze op het noorden dan is dat zelfs 45% lager.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen plaatsen?

De voordelen van zonnepanelen zijn helder. Het bespaart jou kosten én is goed voor het milieu. Ontdek hieronder hoe zonnepanelen precies werken.

Feiten over zonnepanelen

  • Zonnepanelen zijn per stuk ongeveer 1 meter breed en 1,65 meter lang.
  • Bij een schuin dak heb je dus minimaal 1,63 vierkante meter per paneel nodig. Bij een plat dak heb je (door de schaduw) 2,8 vierkante meter per paneel nodig.
  • Online kun je alles vinden over de geschiktheid voor zonnepanelen voor daken in jouw omgeving.
  • Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet persé direct zonlicht nodig. Als het bewolkt is, zorgen de panelen ook voor stroom.
  • Een zonnepaneel gaat minimaal 25 jaar mee.
  • Hoeveel energie de panelen opleveren, hangt af van het seizoen. In de zomer is de stralingsintensiteit een stuk sterker dan in de winter.
  • In welke regio je woont is ook medebepalend voor de opbrengst van de panelen. Zo is de zonnestraling in het westen een stuk sterker dan in het oosten van Nederland.
  • In 6 tot 7 jaar kun je de investering in zonnepanelen eruit hebben.

Hoe werken zonnepanelen nu precies? In principe is dat simpel. Zonnepanelen helpen om de energie die de zon naar ons toestuurt om te zetten in stroom. In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit wordt het ‘photovoltaïsch effect’ genoemd. Om dit voor elkaar te krijgen wordt silicium gebruikt. Dat is een zogenaamde halfgeleider. Zonne-energie maakt elektronen los in het silicium wat weer zorgt voor spanning in een zonnecel. Schakel je meerdere zonnecellen achter elkaar in een zonnepaneel, dan kan er stroom ontstaan.

Onze tips voor het plaatsen van zonnepanelen op je huis

Ga je zonnepanelen plaatsen, dan lever jij een bijdrage aan een beter milieu. Als er energie wordt opgewerkt via zonnepanelen dan komen er geen milieuvervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. Bij het produceren van zonnepanelen is wel energie nodig uit fossiele brandstof, waarbij CO2 vrij komt. Het goede nieuws is dat na twee jaar elektriciteit opwekken via zonnepanelen, het systeem al zoveel energie heeft opgewekt als nodig was voor het maken van de panelen. Vanaf dat moment is er dus al sprake van milieuwinst!

Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor zonnepanelen op het dak

Als je zonnepanelen gaat plaatsen heb je geen vergunning nodig als je je aan bepaalde regels houdt. Als je in een beschermd stadsgezicht woont of monument, dan moet je wel toestemming vragen. Misschien vind je zonnepanelen niet zo mooi. Er zijn manieren om ze minder te laten opvallen én er zijn verschillende soorten panelen. Zo zijn er polykristallijne panelen, deze zijn meestal blauw en iets goedkoper dan monokristallijne panelen die meestal zwart en iets duurder zijn. Monokristallijne panelen bieden meestal het hoogste vermogen, maar de verschillen tussen deze twee zijn klein. De monokristallijne panelen worden vaak gekozen vanwege het uiterlijk. Ze vallen minder op en zijn (meestal) zwart, soms zelfs helemaal zwart. Ze zijn erg strak, maar de looks gaan wel een beetje ten koste van het rendement.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te verduurzamen en het interieur compleet te maken.