Ricinus olie

Ik hoor je denken: Ricinusolie? Ricinus- of castor olie is een bekende wonderolie voor wimpers, wenkbrauwen en haar. Misschien ken je het al langer want het is niet voor niets al eeuwen oud en het wordt daarnaast ook wereldwijd gebruikt. In dit artikel vertellen we je nog meer over deze wonderolie. Waar gebruik je het precies voor? Hoe werkt het en wat doet het?

Castor olie, wonderolie en ricinusolie: wat is het?

Castor olie, ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd, is afkomstig van de wonderboom (ricinus communis). Deze plant is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt wonderboom genoemd vanwege zijn snelgroeiende karakter. Binnen enkel jaren kan de plant al zo’n 13 meter hoog worden. Let op: de zaden van de Ricinus communis (wonderplant) zijn heel giftig.

De plant bloeit in de periode augustus – september en heeft dan een intense (dieprode purperachtige) kleur. De castor olie wordt gewonnen uit de vrucht van deze boom, middels koude persing van de zaden.

Is castor olie giftig?

Castor olie wordt verkregen door koude persing van de zaden, maar je leest net dat de zaden giftig zijn. Hoe zit dit precies? Is de olie dan giftig? De olie is niet giftig. De ricinusolie wordt namelijk na persing slijmvrij gemaakt en gezuiverd.

Tevens wordt de castor olie met waterdamp behandeld waardoor het giftige element niet meer in de geperste olie zit. De 100% natuurlijke olie is op zichzelf dus niet giftig.

Hoe ziet castorolie eruit?

De kleur van de olie is niet altijd hetzelfde en erg afhankelijk van de type plant. Over het algemeen kun je stellen dat de kleur lichtgelig tot bruin is. Castor olie is meestal helder en de textuur is dik en stoopachtig.

Castor olie heeft een lichte tot kruidige geur en wordt al jarenlang wereldwijd gebruikt voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig wordt het vooral cosmetisch gebruikt.

Kenmerken van ricinusolie

  • Beschermt, reinigt en zuivert.
  • Werkt ontspannend en hydraterend.
  • Maakt de huid soepel.
  • Maakt het haar dikker en gezonder.

Castor olie bestaat uit circa 90% uit ricinolzuur, een omega-9 vetzuur. Daarnaast bevat het omega-6 vetzuren en vitamine E. Het riconolzuur zorgt met name voor de zuiverende werking en helpt de huid te herstellen.

Waar gebruik je de ricinusolie voor?

Ricinus-, of castor olie wordt vooral gebruikt als wimper- en wenkbrauwserum, haarverzorging of huidverzorging.

Castor olie: wimper- en wenkbrauwserum

De vetzuren in de olie zorgen ervoor dat de wimper en wenkbrauwen volume krijgen en dat ze voller worden. Hoe gebruik je de olie als serum voor wimper- en wenkbrauw? Breng wat olie aan op een oud mascaraborsteltje en breng het gelijkmatig aan op je wimpers of wenkbrauw. Zorg ervoor dat het niet in je ogen komt en dat je het goed verdeelt.

Dit herhaal je dagelijks of wekelijks, net wat je zelf wilt. Je mag de olie dagelijks gebruiken. Gebruik het bij voorkeur als een kuur, bijvoorbeeld een aantal weken achter elkaar. Laat vervolgens de huid of je haren rusten en gebruik het een tijdje niet.

Castor olie: haarverzorging

Deze wonderolie is perfect om je haren een boost te geven en om je haren te verzorgen. De omega-9 vetzuren zorgen ervoor dat de haren intens gevoed worden. De haarvezel kan door het gebruik van deze wonderolie worden hersteld en versterkt. Hierdoor kunnen beschadigde haarschubben of haarvezels zich herstellen, waardoor je weer gezond en glanzend haar krijgt. Ideaal voor droog of pluizig haar.

Hoe gebruik je de ricinusolie voor je haar? Doe een klein beetje olie op je hand en breng het aan op licht vochtig haar. Het mag zowel op de hoofdhuid en haarwortels worden aangebracht als in de haarpunten. Laat het dan een aantal uur intrekken en was vervolgens je haar.

Vind je de olie te dik om aan te brengen? Meng het dan met een andere olie. Denk hierbij aan kokos- olijf- of amandelolie. Pure castor olie kan vanwege de textuur moeilijk te verwijderen zijn, vooral als het gaat om je haar. Gebruik eventueel een reinigende shampoo (met voedende ingrediënten) die je haar intens schoon maakt. Op die manier voorkom je dat er resten achter blijven.

Je kunt de wonderolie ook gebruiken als haarmasker. Gebruik het dan ’s nachts zodat het goed in je haar kan trekken. Wissel de olie af met je eigen gemaakte haarmasker. Wil je het alleen in je haarpunten gebruiken? Dat is ook mogelijk. Breng dan een klein beetje olie aan in de punten voor wat extra glans.

Castor olie: huidverzorging

Omdat castor olie zo’n veelzijdige olie is kan het voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Vanwege de voedende en beschermende werking is het heel geschikt voor een droge huid. De wonderolie gaat tekenen van huidveroudering tegen en beschermt de huid vanuit binnenuit.

Wanneer je de olie op je lichaam aanbrengt, blijft er namelijk een dun laagje olie op de huid liggen. Voor een optimaal resultaat breng je de wonderolie na het douche of badderen aan, net voor het slapen gaan. Op die manier heeft de olie de hele nacht de tijd om in je huid te trekken.

Daarnaast heeft castor olie een zuiverende werking, waardoor het heel geschikt is voor een gecombineerde huid. Je kunt er zelfs make-up mee verwijderen. Het maakt de huid zacht en zorgt ervoor dat ontstekingen tegen worden gegaan. Lees hier meer tips als het gaat om een vette, gecombineerde huid.

Een andere manier om deze wonderolie te gebruiken is als massageolie of badolie. Heerlijk ontspannend en verzorgend!

Castor olie bij haarverlies?

Heb jij last van haaruitval? Ricinusolie schijnt een positieve werking te hebben als het gaat om haarverlies. Het zou haarverlies tegengaan. Op dit moment is er te weinig bekend over de effecten op lange termijn als het gaat om castor olie en haarverlies.

De wonderolie heeft veel positieve voordelen voor onze huid en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Dit komt door de antioxidanten die in de olie zitten. Masseer wat pure castor olie op je hoofdhuid om de huid extra te voeden. Vind je het te dik om puur aan te brengen? Dan kan het ook weer gemengd worden met je eigen bodylotion of een andere olie om het te verdunnen.

Je weet nu waar de naam wonderolie vandaan komt. Castor olie, oftewel ricinusolie, is een multifunctionele olie die voor je hele lichaam geschikt is. Perfect als aanvulling op je eigen verzorgingsritueel.

Wil je meer lezen over persoonlijke verzorging? Lees er hier alles over. Van gezichtsverzorgingstips, tot DIY gezichtsscrubs en tips voor het versterken van je nagels. Pak je favoriete tijdschrift erbij en ontspannen maar.  

Registreer je op Westwing en is geen enkele deal voor de beste persoonlijke verzorgingsproducten.