desinfecterende handgel DIY

Dankzij corona zijn we genoodzaakt om onze handen vaker te wassen dan ooit. Het liefst met water en zeep, maar in sommige situaties heb je deze middelen niet binnen handbereik en dan biedt desinfecterende handgel een goed alternatief. Maar aan de meeste handgel zit een luchtje, een vies luchtje welteverstaan waardoor je niet echt het gevoel hebt dat je handen schoon zijn. Dat kan anders! Je kunt namelijk zelf desinfecterende handgel maken met je eigen favoriete geur. Als je die handgel dan ook nog eens in een leuk flesje doet, wordt het ineens een stuk minder erg om elke keer je handen te desinfecteren. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf handgel kunt maken.

Handen wassen of desinfecteren?

Handen wassen deden we voorheen na het plassen en voor het eten, maar sinds 2020 wassen we onze handen met extra vaak. Hiermee verklein je namelijk de kans dat je jezelf of een ander besmet met het coronavirus. Even je handen onder de kraan houden heeft weinig zin. Om goed je handen te wassen heb je water en zeep nodig. De zeep hoeft niet per se alcohol te bevatten, zolang je maar minimaal 20 seconden je handen en polsen volledig inwrijft met zeep voordat je ze afspoelt. Lees hier alles over hoe je het best je handen kunt wassen.

Je handen wassen is de meest effectieve methode om ziektekiemen van je handen te verwijderen. Desinfecterende handgel gebruik je daarom alleen als het niet anders kan. Bijvoorbeeld wanneer je geen water en zeep bij de hand hebt. Het vervangt dus niet het handen wassen.

Het beste is het om desinfecterende handgel met alcohol op zak te hebben. Gebruik deze voordat je je mondkapje op- en afzet en nadat je bijvoorbeeld in de supermarkt bent geweest. De alcohol zorgt ervoor dat ziekteverwekkers worden gedood. Hieronder leggen we je uit hoe je zelf desinfecterende handgel kunt maken.

Tip! Behalve dat het belangrijk is dat je je handen altijd desinfecteert voordat je je mondkapje op- en afzet, is het ook belangrijk om je kapje regelmatig te wassen. Lees hier de wasinstructies voor het wassen van je mondkapje.

Ingrediënten desinfecterende handgel

Om zelf handgel te maken, heb je maar een paar ingrediënten nodig. Deze kan je vaak gewoon bij de drogist kopen. Er bestaan verschillende recepten, maar de meest gebruikelijke ingrediënten zijn:

 1. Alcohol

  Alcohol (ethanol of isoproponal) zorgt voor het doden van de ziekteverwekkers. Belangrijk is dat je ontsmettingsalcohol gebruikt met een minimaal percentage van 70%. Wanneer het percentage te laag is, worden je handen niet goed ontsmet.

 2. Aloë vera gel

  Omdat alcohol je huid uitdroogt, is het belangrijk om ook een ingrediënt toe te voegen waarmee dit effect wordt verminderd. Vaak wordt hier aloë vera gel voor gebruikt. Hiermee wordt je huid verzacht (en het ruikt nog lekker ook).

 3. Etherische olie

  Deze zorgt ervoor dat de gel lekker ruikt. Gebruik bijvoorbeeld lavendelolie of een andere geur die jij lekker vindt. Zo creëer jij je eigen lekker ruikende handgel! Reken maar dat vriendinnen een flesje bij je gaan bestellen!

Zelf handgel maken volgens het recept van de WHO (World Health Organization) vraagt om iets specifiekere ingrediënten. Daar wordt bijvoorbeeld waterstofperoxide aan toegevoegd.

Stappenplan zelf desinfecterende handgel maken met alcohol

Om er zeker van te zijn dat jouw zelfgemaakte handgel genoeg desinfecteert, gebruiken we in onderstaand stappenplan alcohol. Alcohol heeft een uitdrogende werking op je handen. Gebruik de gel daarom niet vaker dan noodzakelijk en wrijf je handen regelmatig in met handcrème. Voordat je begint met het maken van handgel is het belangrijk dat je eerst goed je handen wast!

1. Zet alle ingrediënten klaar

Voor dit handgel recept heb je nodig:

 • Gedenatureerde alcohol (70 of 96%).
 • Aloë vera gel.
 • Etherische olie in een geur naar keuze.
 • Zet ook een fles, kom, garde, maatbeker en trechter klaar. De grootte van de fles bepaal je zelf.

In dit recept gaan we uit van een flesje van 100 ml. Dit formaat kan je makkelijk in je zak of tas meenemen.

2. Doe de ingrediënten in een kom

Doe 2/3 alcohol in een kom, in dit geval is dat dus zo’n 70 ml, en voeg hier 1/3 aloë vera gel aan toe (30 ml). Meng dit door met een garde. Voeg tot slot nog zo’n 10 druppels van de olie toe aan het mengsel zodat je handgel straks lekker ruikt. Meng het opnieuw goed door.

3. Vullen maar met desinfecterende handgel!

Je handgel is nu klaar om in het flesje gegoten te worden. Het beste kan je hier een trechter voor gebruiken. Heb je die niet binnen handbereik? Rol dan een stevig stuk papier op in trechtervorm. Zo, jouw zelfgemaakte desinfecterende handgel is klaar voor gebruik!

Je kunt natuurlijk ook ineens een liter maken zodat je elke keer je reisflesje kunt bijvullen. Zorg er wel voor dat je je handgel altijd goed afsluit zodat de alcohol niet kan vervliegen.

Tip! Versier het flesje van jouw zelfgemaakte handgel

Nu je je eigen handgel hebt gemaakt, is het wel zo leuk om ook het flesje een persoonlijke twist te geven. Een paar ideeën:

 • Maak een sleutelhanger in de vorm van een klein jasje waar je je zelfgemaakte ontsmettingsgel in kunt doen. Zo heb je altijd handgel binnen handbereik wanneer je onderweg bent.
 • Haak een kleurrijk hoesje voor je desinfecterende handgel.
 • Naai een hoesje voor om het flesje, bijvoorbeeld van een boerenzakdoek.
 • Ontwerp je eigen etiket inclusief logo en merknaam, print het etiket uit op etiketpapier en plak het op je je zelfgemaakte desinfecterende gel!

Wist je dat je ook zelf een mondkapje kunt naaien? Het is makkelijker dan je denkt! En ook luchtverfrisser kan je gewoon zelf maken.

Westwing: voor DIY-tips, inspiratie en interieurideeën

Zo, je desinfecterende handgel is klaar! Bij Westwing draait alles om interieur & lifestyle. Dagelijks sturen we een nieuwsbrief naar onze leden wereldwijd waarin we je de kans geven om meubels en accessoires van bekende en minder bekende merken met hoge korting te shoppen. Maar er is meer. Onze interieur- en stylingexperts verzamelen de leukste DIY-tips en interieurideeën om jou te inspireren en adviseren.

Nog geen lid? Meld je vandaag nog aan bij Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur.