Twee handen ineen geslagen met nagellak en tekens op nagels

De meeste dames besteden aandacht aan hun uiterlijk. Ze reinigen hun huid zorgvuldig, verzorgen hun haar, hun voeten, brengen make-up aan én zorgen natuurlijk ook voor hun handen. Een manicure in een beautysalon is natuurlijk heerlijk, maar je kunt ook prima zelf aan de slag gaan. Wil je graag dagelijks goed verzorgde handen en mooi gelakte nagels? Lees dan dit artikel over de perfecte thuis manicure!

Wat is een manicure

Wat een manicure precies is? Dat is simpel. En manicure is een behandeling waarbij de handen worden verzorgd. Hierbij komen ook de nagels aan bod. De huid van de handen wordt verzorgd en gevoed, daarnaast worden de nagelriemen verzorgd en de nagels gevijld. Vervolgens worden de nagels gepolijst waarbij dode huidcellen worden verwijderd en ze worden gevoed met een lotion. Vervolgens zijn er allerlei opties voor het mooi maken van de nagels. Ze kunnen worden gelakt maar je kunt ook kiezen voor kunstnagels. Soms worden de nagels hierdoor een soort kleine kunstwerkjes.

Soorten nagellak & nagelversiering

Er zijn diverse soorten nagellak en nagelversiering. We maken onderscheid in:

 • Gelnagels
  Kunstnagels die de nagels verlengen en verstevigen. Met een UV-lamp dien je de nagels te laten drogen. Ze worden aangebracht als gel substantie. Het resultaat is flexibel en natuurlijk.
 • Acrylnagels
  Kunstnagels die eveneens de nagels verlengen en verstevigen. Het acryl droogt aan de lucht en ze worden aangebracht als poeder of vloeistof. Het resultaat is strak en hard.
 • Gellak
  Lak zelf de nagels met een gel. Hiermee heb je wel 14 dagen mooi gelakte nagels en je hebt een UV-lamp nodig om de gel te laten drogen.
 • Nagellak
  Met nagellak kun je zelf de nagels lakken. Nagellak zorgt voor wel 7 dagen mooi gelakte nagels en de lak droogt snel.

Wat is nu precies het verschil? Acryl nagels en gelnagels zijn kunstnagels. Ze kunnen de nagels verlengen en verstevigen. Gellak en nagellak gebruik je om de eigen nagels mee te lakken in een kleurtje of met een leuk patroon.

Stappenplan thuis manicure

Als je eenmaal doorhebt hoe het moet dan is een manicure helemaal niet ingewikkeld! Er zijn een aantal stappen die tijdens een manicure niet mogen ontbreken. Het begint met reinigen, een nagelverzorging en dan volgt het lakken. Ontdek het stappenplan hieronder.

 1. Reinig de nagels

  Het beste begin, is schone nagels. Hierbij moet je denken aan het verwijderen van oude nagellakresten. Hoe je dit doet? Kies voor een nagellakremover met aceton, hiermee verwijder je de lak eenvoudig en snel. Echter is nagellakremover met aceton wel erg chemisch en het droogt de nagels én de huid enorm uit, dus er zijn alternatieven. Er bestaan ook acetonvrije reinigingsdoekjes en removers met natuurlijke ingrediënten die de nagels tegelijkertijd beschermen en voeden.

 2. Wassen

  Was daarna je handen om restjes van het reinigingsproduct te verwijderen.

 3. Vijlen

  Gebruik het liefst een glasvijl, deze is zeer fijn en beschadigd de nagels niet. Bovendien zorgt een glasvijl ervoor dat de nagelrand wordt dicht gevijld en zo wordt beschermd. Met een gewone vijl dien je ten alle tijde maar één kant op te vijlen, met een glasvijl kun je met een gerust hart beide kanten op vijlen. Haal alle oneffenheden en haaltjes weg en maak de nagels tegelijkertijd zo kort als jij wilt. En ander voordeel van een glasvijl, is dat je deze heel makkelijk schoon kunt maken, wat voor de beste hygiëne zorgt. Kies je voor ronde nagels of rechte nagels?

 4. Weken

  Dan is het tijd om de handen even in een bakje lauwwarm water te leggen met een paar druppels olie. Zo kun je de handen, of in elk geval de nagels, even laten weken waardoor ze soepel worden en gemakkelijker te behandelen zijn.

 5. Nagelriemen

  Dan gaan we de nagelriemen verzorgen. Dankzij het bad zijn je nagelriemen een beetje soepeler geworden. Nu kun je de losse velletjes verwijderen en de nagelriemen terugduwen. Hiervoor kun je een bokkenpootje gebruiken. Je kunt ook nog wat nagelriem olie gebruiken om te zorgen dat de nagelriemen niet uitdrogen.

 6. Vocht inbrengen

  Nu mag je de rest van de handen verwennen. Smeer je handen in met een vochtinbrengende crème. Een crème die verzorgd, beschermd en de huid flexibel maakt is het fijnst.

 7. Voorbereiden voor lakken

  Wil je je nagels gaan lakken, dan is het verstandig om te zorgen dat het vettige laagje, dat door de crème en olie is achtergebleven op de nagels, weg te halen. Voor het lakken heb je namelijk een schoon oppervlak nodig.

 8. Kleur kiezen

  Nu gaan we beginnen met lakken. Kies een kleur voor je nagels. Begin altijd met een primer. Dit is een basiscoating die ervoor zorgt dat de kleur goed hecht op de nagels én bovendien ervoor zorgt dat de nagels niet worden aangetast. Is de primer droog? Dan breng je de eerste laag kleur aan, laat deze goed drogen en breng vervolgens de tweede laag kleur aan. Als je twee lagen aanbrengt is het resultaat intenser en bovendien blijft de lak zo meestal langer zitten. Tot slot breng je nog een top coat aan die ervoor zorgt dat je lak langer blijft zitten en een mooie glans krijgt. Laat tussen het aanbrengen van de verschillende lagen de nagels steeds goed drogen.

 9. Hydrateren

  Tot slot kun je alles nog eens goed verzorgen en hydrateren. Kies voor een crème waarmee je je handen lekker insmeert.

Hoe vaak een manicure?

Je hoeft zeker niet elke dag een manicure te doen. Wel is het fijn om, wanneer je je nagels gaat lakken, vooraf de andere stappen ook te doorlopen. Hierdoor behoud je gezonde nagels, wordt het resultaat mooier én blijft de lak bovendien langer zitten. Sommige lak blijft wel bijna twee weken goed zitten, dus als je altijd met mooi gelakte nagels de deur uit wilt zal je het stappenplan ongeveer eens per 2 weken moeten doorlopen. Als je je nagels niet lakt, raden wij voor gezonde nagels wel aan eens per 2/3 weken een manicure –nagels reinigen, vijlen, nagelriemen verzorgen, de handen verwennen – te doen.

Onze tips voor de perfecte nagelverzorging

Ben jij klaar voor gezonde nagels? Een van de belangrijkste tips voor een manicure thuis is; laat elke laag écht heel goed drogen. Als je ongeduldig bent en je gaat te snel door met bijvoorbeeld het huishouden, dan zal je snel krassen en beschadigingen zien. Zorg daarnaast echt voor een hele goede nagelverzorging, dit vormt de basis voor mooie nagels. Ook de nagelriemen verzorgen is een stap die niet dient te worden overgeslagen!

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jezelf en je huis compleet te maken.