Gebarste droge grond

Een droge huid, iedereen kent het wel. Een trekkerig gevoel en een doffe uitstraling, de ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Soms is er zelfs sprake van zichtbare huidschilfers. Wat kun je het beste doen tegen een droge huid? Hoe verzorg je een droge huid? Onze experts vertellen je hoe je het beste een droge huid kunt behandelen.

Wat is een droge huid?

Er is sprake van een droge huid wanneer de natuurlijke huidbarrière van de huid is aangetast. De huidbarrière is opgebouwd uit vetten. Bij een droge huid is er een tekort aan vocht in deze hoornlaag van de huid. Omdat de huidbarrière is beschadigd, kunnen de vetten die zich tussen de hoorncellen en hoornlaag bevinden het vocht niet voldoende vasthouden. Hierdoor ontstaat er een droge en schrale huid.

Kenmerken van een droge huid zijn:

 • Droog en trekkerig gevoel.
 • Een huid die snel geïrriteerd kan raken.
 • Een ruwe en schrale uitstraling van de huid.
 • Een huid met fijne lijntjes, schilfers of barstjes.
 • Bij ernstige droogte heeft de huid last van (diepe en bloedende) kloven.
 • Zichtbare roodheden in de huid.

De mate van droogte in de huid is vaak erfelijk bepaald. Hier kun je natuurlijk weinig aan veranderen. Toch zijn er ook een aantal externe omgevingsfactoren die invloed hebben op je droge huid. Denk aan weersomstandigheden, centrale verwarming, airconditioning, warme douche, verzorgingsproducten, UV-schade en je levensstijl.

Wat te doen tegen een droge huid?

Om je droge huid te verzorgen is het van belang om de huid in balans te brengen zodat de beschadigde huidbarrière herstelt. Ook wil je roodheden minimaliseren, (meer) irritatie voorkomen en de jeuk zo veel mogelijk minimaliseren.

Wat kun je zelf doen om je droge huid zo goed mogelijk te verzorgen? Je wilt de bovenste lagen van je huid (de huidbarrière) intact houden en ervoor zorgen dat deze niet verder beschadigd raken. 

Wat kun je zelf doen?

Gebruik van water

Water is een grote veroorzaker van de droge huid. Water in combinatie met zeep overigens ook. Ga voor zeep gemaakt op natuurlijke basis die de huid hydrateert. Kies parfumvrije en hypoallergene verzorgingsproducten. Dit geldt ook voor je gezicht. Deze parfumvrije producten zijn vaak pH-neutraal. Dit betekent dat ze dezelfde zuurtegraad hebben als de huid. Dit is positief want hierdoor tasten ze de natuurlijke beschermlaag van de huid niet aan. 

Gebruik tijdens het douchen, badderen of handen wassen het liefst lauw water. In de winter is het heerlijk om een warm bad te nemen, maar dit droogt de huid sneller uit. Ga er dan bijvoorbeeld een half uur in, in plaats van een uur of combineer het met korte douchebeurten. 

Gebruik je een douche-, of badspons? Kies dan voor een zachte variant. Kies ook voor een badolie. Deze kun je zowel tijdens het badderen als douchen aanbrengen. Breng – op het einde van je douchebeurt – de olie op je hele lijf aan en spoel de olie af met de douchekop. Er blijft dan een laagje olie op je huid zitten. Ideaal want dit geeft je droge huid een dun beschermingslaagje en je hoeft niet direct bodylotion op te doen.

Dep je huid droog met een schone, droge handdoek. Vaak hebben we de neiging om onze huid droog te wrijven, maar het is beter om je huid droog te deppen. Natte, gebruikte handdoeken kunnen namelijk zeepresten bevatten en omdat ze (licht) vochtig zijn je huid sneller irriteren.

Bescherm je handen

Voor je handen geldt: bescherm ze waar mogelijk. Denk hierbij aan het gure weer of je handen beschermen wanneer je gaat schoonmaken. Wanneer je veel last hebt van droge handen is het verstandig om te kiezen voor pvc, nitrile of katoenen handschoenen. Veel andere schoonmaakhandschoenen zijn gemaakt van rubber en een geïrriteerde of beschadigde huid kan extra gevoeligheid voor rubber creëren.

Draag bij koud, guur weer handschoenen en gebruik een vette handcrème of voedende hand- en nagelverzorging. Door je nagels en handen goed te verzorgen, versterk je ook meteen je nagels.

Tips voor de droge huid van het gezicht

Kies voor zachte verzorgingsproducten met natuurlijke en voedende ingrediënten. Denk hierbij aan natuurlijke oliën en hydraterende producten. Hydrateren is het belangrijkste. Wanneer je huid goed gehydrateerd is, zijn fijne lijntjes en rimpels minder goed zichtbaar.

Gebruik een vette en voedende crème en gebruik af en toe een gezichtsmasker. Passende reinigings- en verzorgingsproducten zijn essentieel voor een droge huid. Meer weten over hoe je je huid het beste kunt reinigen? Lees er hier alles over.

Scrub of peel je huid met enige regelmaat. Door een peeling te gebruiken verwijder je dode huidcellen waardoor het collageen in je huid wordt gestimuleerd. Door dit regelmatig te doen versterk je de buitenste laag van je huid. Peeling zelf maken? Dat kan zeker met deze 3 DIY recepten.

Druk of dep je verzorgingsproducten in je huid. Om je huid zo min mogelijk te beschadigen is het van belang om niet te veel druk uit te oefenen. Dit doe je door met je handen de producten in de huid te drukken of te deppen. Hierdoor beschadig je de droge huid van je gezicht minder dan wanneer je een crème op je gezicht wrijft. Liever toch wrijven? Doe dit dan voorzichtig en met ronddraaiende bewegingen om zo min mogelijk druk op je gezicht uit te oefenen.

Bescherm je gezicht (en handen) tegen guur weer of kou. Hoe beter je beschermt, hoe weerbaarder de huid is. Zeker in de winter kan het guur weer zijn, dus kleed je hierop.

Eet gezond en gevarieerd. Let erop dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Met name vitamine A, B en C ondersteunen en versterken je huid barrière.

Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten. Heb je jeuk? Probeer er dan een voedende crème op te doen in plaats van te krabben.

Beperk je zonuren. Zon heeft namelijk ook invloed op de huidbarrière. Bescherm je gezichtshuid daarom het hele jaar door met een zonnebrandcrème.

Heb je in de winter last van een extreem droge huid? Breng in de loop van de dag een dun laagje hydraterende verzorging aan voor een extra boost.  

Gebruik passende make-up producten voor een droge huid. Sommige producten kunnen irriterende stoffen bevatten zoals parfum. Dit droogt de huid nog verder uit en kan zelf zorgen voor irritaties. Kies dus geschikte producten voor je droge huid.

Algemene tips voor een droge huid

Tips voor een droge huid:

 1. Droge lucht voorkomen

  Voorkom te droge lucht in huis door de centrale verwarming niet te hoog te zetten. Weersveranderingen zijn fataal voor een droge huid.

 2. Je huid laten rusten

  Overweeg om een maand lang helemaal niets op je (gezicht)huid te smeren. Een maand helemaal geen make-up of verzorgingsproducten. De opperhuid vernieuwt zich namelijk in 28 dagen. Je geeft op deze manier je huid de tijd en de kans om zichzelf te herstellen. Op deze manier laat je de huid als het ware even ademen. 

 3. Natuurlijke materialen

  Vermijd te strakke of synthetische kleding of beenmode. Kies liever voor natuurlijke varianten zoals wol, linnen of katoen. Ga voor zeep gemaakt van natuurlijke oliën die je huid voeden en hydrateren.

 4. Herstel je huid ‘s nachts

  Kies voor een satijnen kussensloop en gebruik altijd een nachtcrème of nachtmasker. ’s Nachts herstelt de huid namelijk het beste. Door een voedende nachtverzorging te gebruiken help je de huid een handje.

Met bovenstaande tips zorg jij ervoor dat jouw droge huid het hele jaar door beschermd en gevoed wordt. Veel mensen met een droge huid hebben ook droog of pluizig haar. Vergeet niet om je haar de verzorging te geven die het nodig heeft.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor de beste persoonlijke verzorgingsproducten!