Badkamer met bamboe accessoires

Gezicht verzorging is een belangrijk onderdeel van een stralende huid. Hoe verzorg je de huid het beste? Wat zijn nu de gouden regels als het gaat om je dagelijkse huidverzorging? Uit welke lagen is onze huid opgebouwd? Hoe houden we onze huid zo stralend mogelijk? Allemaal vragen waar onze experts in dit artikel antwoord op geven.

De functies van een stralende huid

De huid is ons grootste orgaan en heeft dan ook verschillende functies. Enkele van deze functies zijn het beschermen van ons lichaam tegen invloeden van buitenaf, signaleren van pijn, warmte en kou en het vasthouden van vocht in ons lichaam. Daarnaast zorgt onze huid ervoor dat we onze lichaamstemperatuur op peil houden.

Een goede huidconditie is extra belangrijk bij het hebben van een stralende huid. Lekker in je vel zitten en gezonde voeding zijn belangrijk om je van binnenuit goed te voelen. Verzorg je huid daarom zowel van binnen als van buiten. Denk hierbij ook aan een goede zithouding, voldoende lichaamsbeweging en -verzorging, voldoende rustmomenten en een fijne gezicht verzorging.

Eerst zoomen we in op onze huid. De huid bestaat namelijk globaal gezien uit drie lagen. Deze zijn:

 • De opperhuid
 • De lederhuid
 • Het onderhuids bind- en vetweefsel

De opperhuid

De opperhuid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en is dan ook het buitenste laagje van onze huid. Het wordt ook wel de epidermis genoemd. Waar bestaat deze laag uit? Deze bestaat uit vijf lagen: de hoornlaag, de heldere laag, de korrellaag, de stekelcellenlaag en de basaalcellenlaag.

De buitenste laag is de hoornlaag is. De hoornlaag is opgebouwd uit verschillende onderlagen van platte, dode cellen. Onze huid stoot deze van nature af en bouwt ze ook op. Soms kunnen we de stralende huid middels gezicht verzorging hierbij een handje helpen. Denk aan het scrubben van je huid of het aanbrengen van een peeling.

De poriën van de zweetklieren en de openingen van de talgklieren bevinden zich ook in deze hoornlaag. Belangrijk om je huid schoon te houden zodat ontstekingen zich minimaal kunnen ontwikkelen. 

De lipiden zorgen ervoor dat de cellen bij elkaar worden gehouden zodat onze huid vocht kan vasthouden en niet uitdroogt. Lipiden zijn dus essentieel voor een gezonde en stralende huid.

Als het gaat om gezicht verzorging is het dus van essentieel belang om de opperhuid goed te beschermen. Dit kan met een zonbescherming of goede dag- en nachtcrème. Aanvullende verzorgingsproducten zoals een serum, olie of een DIY- masker horen hier natuurlijk ook bij.

De lederhuid

Onder de opperhuid bevindt zich de lederhuid. Deze is opgebouwd uit een stevige constructie van bindweefsel. Het is de laag waar het huidverouderingsproces begint, mede omdat de lederhuid vooral bestaat uit collageen.

Samen met elastine vormt collageen een duo. Ze zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Daarnaast bevinden zich nog andere elementen in deze laag, namelijk: de lymfevaten, zenuwen, bloedvaten en talgklieren.

Kortom: de lederhuid is een belangrijke laag omdat het de voeding regelt naar de opperhuid en omdat het virussen en bacteriën onschadelijk maakt. De opperhuid vernieuwt zich maandelijks, maar de lederhuid daarentegen niet. Schade aan de lederhuid is daarom voor altijd zichtbaar en dit herken je aan een litteken.

Om de lederhuid in goede conditie te houden – en dus een stralende huid te behouden – kun je met regelmaat een bindweefselmassage nemen. Deze houdt de huid soepel en stimuleert de aanmaak van collageen.

Het onderhuids bind- en vetweefsel

Onder de lederhuid ligt het onderhuids bind- en vetweefsel. Deze laag vormt de grens tussen onze huid en de spieren/ pezen in ons lichaam. Het is de beschermlaag voor onze organen en bestaat dan ook voornamelijk uit bloedvaten en vet. De dikte van deze laag is erg verschillende en is afhankelijk van de plaats op je lichaam. Deze vetlaag zorgt voor extra bescherming in de vorm van isolatie voor het lichaam. 

Gezicht verzorging: stralende huid beïnvloeden 

Voor een stralende huid is het belangrijk dat de huidlagen goed met elkaar samenwerken en dat het huidverouderingsproces niet wordt versneld door invloeden van buitenaf. Invloed van zonlicht, voeding, roken en weerswisselingen kunnen het huidveroudering proces negatief beïnvloeden. Een groot gedeelte is ook erfelijk bepaald. Denk hierbij aan de dikte van de huid, de gevoeligheid en de snelheid van het huidveroudering proces.

Daarnaast kun je ook veel zelf doen om je huid in een goede conditie te houden. Onderstaande gezichtsverzorgingstips helpen je een handje om die stralende huid te creëren of juist te behouden.

Gouden regels voor de dagelijkse gezicht verzorging

10 gouden regels voor een goede verzorging van je gezicht:

 1. Je huid reinigen

  Maak je gezicht twee keer per dag schoon zodat bacteriën, make-up, huidvuil, zweet en talg worden verwijderd.

 2. Je huid exfoliëren

  Breng een bezoek aan de schoonheidssalon of maak je eigen gezichtspeeling om de doorbloeding van je huid te stimuleren en om dode huidcellen te verwijderen.

 3. Hydrateren

  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar hydrateren is van essentieel belang om de vochtbarrière in je huid op peil te houden. Dit geldt voor zowel je lichaam als gezicht. Kies hydraterende gezicht- en lichaamsverzorging. Dit kunnen verschillende producenten zijn zoals een serum, (ricinus)olie, of bodylotion. Een goed gehydrateerde huid heeft minder last van fijne lijntjes en rimpels.

 4. SPF

  Draag altijd zonnebrand – het hele jaar door! Bescherm je huid tegen invloeden van de zon, maar ook tegen invloeden van buitenaf.

 5. Make-up

  Kies voor verzorgende make-up met voedende ingrediënten. Vermijd alcohol, parfum of andere agressieve ingrediënten zoals siliconen.

 6. Vergeet je nek niet

  Vergeet je handen en nek niet in te smeren.

 7. Je bent wat je eet

  Verzorg je huid van binnenuit door het eten van verse producten zoals groente en fruit. Vermijd toegevoegde suiker waar mogelijk. Deze hebben namelijk een negatieve invloed op onze collageenproductie.

 8. De juiste verzorgingsproducten

  Kies de juiste verzorgingsproducten en gebruik bij voorkeur een aparte dag- en nachtverzorging. Om de huid stralend te houden is dit van belang, overdag heeft onze huid andere behoeften dan ’s nachts.

 9. Kies je ingrediënten zorgvuldig

  Vermijd (te) agressieve, synthetische ingrediënten in al je verzorgingsproducten.

 10. Vermijd aanraken

  Raak je gezicht niet te vaak aan. Hoe verleidelijk ook, probeer van je gezicht af te blijven.

Tip: draai je kussensloop regelmatig om, was deze op 60 graden en vervang je kussensloop 1 à 2 keer per week. Een kussensloop is namelijk al snel een bron van bacteriën.

Gezicht verzorging: conclusie

Tot slot: wees consistent en geduldig. Dit geldt eigenlijk voor veel dingen in het leven, niets gaat vanzelf. Door je huid dagelijks goed te verzorgen, zie je op termijn zichtbaar resultaat. Luister naar je huid en bekijk waar je huid behoefte aan heeft. Elk seizoen heeft namelijk een andere invloed op je huid.

Meer tips over gezicht verzorging voor een droge huid of juist vette huid? Of ben je juist benieuwd hoe je je nagels het beste kunt verzorgen? Laat je dan inspireren door onze experts.

Vergeet ook niet om regelmatig te sporten. Zweten heeft een positief effect op ons hele lichaam want hierdoor haal je het vuil uit je poriën en krijgen bacteriën minder snel de kans om ontstekingen te veroorzaken.

Neem de tijd voor jezelf en geniet ervan. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor de beste persoonlijke verzorgingsproducten.