Handen wassen belangrijk om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich kunnen verspreiden

Je handen wassen is altijd al belangrijk geweest om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich kunnen verspreiden, maar helemaal in coronatijd kan je je handen niet vaak genoeg wassen. Niet alleen verklein je hiermee de kans dat je jezelf besmet met het virus, maar ook dat je anderen besmet.

Wij nemen dit corona protocol onder de loep en geven antwoord op de meest gestelde vragen: Hoe lang moet je je handen wassen? Op welke momenten moet je je handen wassen? En kan je dat ook alleen met water doen? En heeft desinfecteren hetzelfde effect als handen wassen met water en zeep? Door ons stappenplan te volgen, zorgen we er samen voor dat we het virus onder controle krijgen.

Wanneer moet je je handen wassen?

Handen wassen verkleint de kans op het krijgen (en verspreiden) van corona. Waar je vroeger waarschijnlijk alleen je handen waste na het toiletbezoek en voordat je ging eten, zijn er nu veel meer momenten waarop je je handen moet wassen. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

 • Bij thuiskomt: of je nu bent gaan wandelen in het bos of naar de supermarkt bent geweest, het wordt aangeraden om elke keer als je van buiten naar binnen komt je handen te wassen.
 • Na het hoesten en niezen: hoesten en niezen moet sinds het begin van de coronatijd in je elleboog, omdat je handen belangrijke virusverspreiders zijn. Toch kan het altijd zo zijn dat je uit gewoonte in je hand niest of hoest. Belangrijk is dat je daarna direct je handen wast.
 • Na het neussnuiten: ook al heb je je neus in een zakdoek gesnoten, er kunnen altijd bacillen door het doekje heen zijn gegaan. Was daarom je handen na het neussnuiten.
 • Voor en na het koken: was je handen volgens onderstaand stappenplan voordat je gaat koken. Tijdens het koken kom je met verschillende (rauwe) etenswaren in aanraking. Het is daarom belangrijk dat je ook na het koken je handen wast.
 • Voor het eten: je handen wassen voor het eten doen we al sinds mensenheugenis en toch vergeten we het nog weleens. Vooral de kids moeten we er soms extra op wijzen.
 • Na het toiletbezoek: een voor de hand liggende, maar in coronatijd extra belangrijk! Zeker wanneer je gebruikmaakt van een openbaar toilet.
 • Na contact met (huis)dieren: was ook je handen wanneer je je huisdier(en) geaaid hebt.

Ook het dragen van een mondkapje is een belangrijk onderdeel van het corona protocol om de verspreiding van het virus te voorkomen. Eerder schreven we al een artikelen over hoe je zelf een mondkapje kunt maken, hoe je een mondkapje het best kunt dragen en hoe je het moet wassen.

Wassen of desinfecteren?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een handsize flesje desinfectiegel op zak. Heeft desinfecteren hetzelfde effect als handen wassen? Nee en ja. Met desinfectiegel of handgel krijg je vieze handen niet schoon, maar het doodt wel bacteriën (mits er alcohol in de gel zit).

Het vervangt dus niet de plicht om handen te wassen, maar het is wel een goede oplossing voor als je geen water en zeep bij de hand hebt. Bijvoorbeeld wanneer je met je auto op pad bent of aan het winkelen bent.

Smeer je handen dan regelmatig in met desinfectiegel, bij voorkeur voordat je een winkel (of andere openbare plek) betreedt en nadat je de winkel uitloopt.

Let op: wanneer je te vaak handgel gebruikt, raak je er immuun voor. Gebruik het dus alleen wanneer het echt niet anders kan en blijf met regelmaat je handen wassen.

Leestip! Lees hier hoe je zelf desinfecterende handgel kunt maken.

Handen wassen voor kinderen

Ook kinderen moeten sinds de corona-uitbraak extra alert worden gemaakt op het handen wassen. Want zeker kinderen ontdekken de wereld met hun handen. Alhoewel ze zelf, zoals het er nu uitziet, niet ernstig ziek kunnen raken van corona, kunnen ze het wel verspreiden. Leer je kids daarom aan om net zo vaak hun handen te wassen als jij.

Omdat wassen vaak geen favoriete bezigheid is van de kleintjes, geven we je een aantal tips om het leuker te maken:

 • Verzin een leuk handenwasliedje.
 • Bekijk handenwas kinderfilmpjes op het internet.
 • Shop een kleurrijke zeeppomp van hun favoriete tekenfilmfiguurtjes.
 • Laat de kids een zeeppomp beplakken met stickers, glitters en meer.
 • Geef de kleintjes elke keer een sticker als ze hun handen goed gewassen hebben.

Handen wassen: zo doe je dat

Corona zorgde voor een nieuw landelijk protocol handen wassen waarin we onszelf moeten aanleren om veel vaker dan normaal onze handen onder de kraan te houden. En dan het liefst in combinatie met zeep én op de juiste manier. Wassen met alleen water heeft namelijk weinig zin. Volgens het RIVM laten de bacteriën en het virus zich daar niet door doden.

 1. Ringen af

  Onder je ringen kunnen virussen en bacteriën zich schuilhouden. Doe je ringen daarom af voordat je je handen gaat wassen.
 2. Handen nat

  Maak je handen nat onder de lopende kraan. Warm of koud water maakt niet uit.
 3. Zeep gebruiken

  Spuit genoeg vloeibare handzeep op de palm van je hand.
 4. Handen inzepen

  Verspreid de zeep over je handen en polsen. Neem alles mee: je handpalmen, de rug van je handen, tussen je vingers, je vingertoppen, nagels en polsen. Doe dit 20 seconden lang.
 5. Afspoelen

  Soel nu je handen goed af onder stromend water. Net zo lang totdat al het zeep verdwenen is.
 6. Goed afdrogen

  Droog je handen zorgvuldig af. Gebruik hiervoor het liefst schone papieren doekjes, hier kunnen geen bacteriën aan zitten.

Gebruik je thuis liever handdoeken in plaats van papieren doekjes? Was je handdoeken dan regelmatig! Het liefst gooi je ze elke dag in de was, zeker zolang we met het coronavirus te maken hebben. Maak ook je nagels regelmatig schoon. Hiervoor kan je een (schone!) nagelborstel gebruiken.

Handen wassen is zo gedaan! En zeker in een uitnodigende badkamer. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een perfect gedecoreerde badkamer.