Naaimachine, mondkapje materiaal, draden

Er is een mondkapjesplicht ingevoerd. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondkapje in openbare gelegenheden zoals musea, theaters en winkels verplicht is. Ook op middelbare scholen, in het openbaar vervoer en bij bushaltes en tramstations is het dragen van een mondkapje nodig. Heb jij er nog geen een? Of ben je het zat om elke keer zo’n ‘lelijk’ wegwerpmondkapje te dragen? Zelf een mondkapje maken is makkelijker dan je denkt! Bovendien heeft een zelfgemaakt stoffen mondmasker nog een paar belangrijke voordelen ten opzichte van een wegwerpexemplaar. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een mondmasker van stof kunt maken. En nee, je hoeft echt geen pro te zijn op de naaimachine!

Een niet-medisch mondmasker geeft geen 100% zekerheid op bescherming tegen het coronavirus. Ongeacht of het een stoffen kapje of een wegwerpmasker is. Het dragen van een maskervraagt om een paar hygiënemaatregelen om de kans op besmetting of verspreiding van het virus te voorkomen. De belangrijkte: was altijd je handen voordat je een moasker opzet en nadat je ‘m hebt afgedaan. Lees hier hoe je een mondkapje moet dragen.

De voordelen van een mondkapje zelf maken

Twijfel je nog tussen het dragen van een stoffen mondkapje en het kopen van wegwerp mondkapjes?

Wij zetten de voordelen van een stoffen mondmasker voor je op een rij:

 1. Geen weggegooid geld

  Het zelf maken van een mondkapje kost je maximaal 3 euro. Een wegwerpmondkapje kost zo’n 20 cent, maar die 20 cent gooi je wel elke keer in de prullenbak.

 2. Milieuvriendelijker

  Wereldwijd worden er in de coronatijd miljarden wegwerpmondkapjes weggegooid. Die komen niet alleen op de vuilnisbelt terecht, maar helaas ook op heel veel andere plekken (in de natuur). Een herbruikbaar mondkapje is dus een stuk milieuvriendelijker.

 3. Creëer je eigen look

  Jij bepaalt de kleur en de print van de stof voor jouw zelfgemaakte mondmasker. Zo draag je dus altijd een masker dat past bij je look.

  Tip: maak meerdere mondkapjes zodat je voor elke outfit een bijpassend kapje hebt.

 4. Extra filter

  In een zelfgemaakt mondkapje zit vaak een opening waar je eventueel een filter in kunt schuiven, zo blijf je extra goed beschermd. Let wel; de filter moet regelmatig vervangen worden.

Hebben we je overtuigd van de meerwaarde van een stoffen mondkapje? Dan kan je nu aan de slag met het zelf maken van jouw mondkapje.

Welke stof kies je het best?

Het begint allemaal met het kiezen van de stof voor je mondkapje. Er zijn ontelbaar veel prints, motieven en kleuren verkrijgbaar. Het is helemaal aan jou wat je kiest. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar het materiaal. Kies voor een ademende stof die gewassen kan worden op 60 graden en hoger en die geen huidirritatie oplevert.

Mondkapjes maken van katoen is het meest gebruikelijk. Katoen is sterk, natuurlijk, ademend en goed wasbaar. Support your locals door je stof lokaal te kopen in een stoffenwinkel of de markt, of – mocht je in quarantaine zitten en de deur niet uit kunnen – shop je stof online.

Een (milieuvriendelijk) alternatief is om een stof die je al in huis hebt, her te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een oud kussensloop of T-shirt als stof voor je mondkapje. Verderop in het artikel leggen we uit hoe je van een sok een masker maakt. Zorg er wel voor dat de er geen gaten in de stof zitten of dat de stof door slijtage te dun is geworden. Het moet immers wel bescherming bieden.

Patroon kiezen

Zelf een mondkapje maken kan je het best doen met behulp van een patroon. Online kan je heel veel patronen vinden. En ook op YouTube vind je veel filmpjes over hoe je eenvoudig zelf een mondkapje kunt maken. Sommige mondkapjes patronen vragen iets meer vaardigheden dan andere. Het handigst (en snelst) is het om met een naaimachine te werken, maar lang niet iedereen heeft een naaimachine in huis.

Wil je een mondkapje maken zonder naaimachine? Dan kan je het best met naald en draad aan de slag. Je kunt hiervoor wel hetzelfde patroon gebruiken, alleen neem jij met de hand de taak van de naaimachine over. Zet de steken zo dicht mogelijk op elkaar om te voorkomen dat je masker na een paar keer dragen uit elkaar valt. Hieronder leggen we je uit hoe je simpel en snel een mondkapje van een sok maakt!

Je kunt het best een patroon kiezen waarbij je zelf nog een filter tussen de twee stoflagen kunt schuiven. Hiervoor kan je een mondmaskerfilter of koffiefilter gebruiken. Zo’n filter zorgt voor extra bescherming en kan je makkelijk vervangen.

Mondkapje maken van sok

Wist je dat je ook van een sok een mondkapje kunt maken? Hiervoor heb je zelfs geen naaimachine of naald en draad nodig. Ook leuk: je hebt het binnen een minuut gemaakt! Het enige dat je nodig heb is een schone sok en een schaar.

 1. Leg de sok plat op tafel met de hiel naar beneden gericht.
 2. Knip de tenen van de sok. Knip eventueel ook nog een stuk van de schacht van de sok zodat het gedeelte links en rechts van de hiel even lang zijn.
 3. Draai de sok een kwartslag met de klok mee. Knip nu de vouwnaad open die normaal gesproken over de wreef van je voet loopt.
 4. Vouw de sok verticaal open.
 5. Vouw de sok vervolgens horizontaal dubbel, zodat de vouwnaad aan de onderkant ligt.
 6. Knip links- en rechtsboven een hoekje van de sok.
 7. Maak links- en rechtsonder een inkeping door een verticaal knipje van zo’n 2,5 centimeter in de vouwlijn te knippen. Zo ontstaan er twee oorlussen.
 8. Vouw de sok open en schuif de oorlussen achter je oor.
 9. Voilà, zo makkelijk is het om een mondkapje te maken!

Hoe was je je mondkapje?

Een mondkapje moet je om de drie uur verwisselen. Dit om te voorkomen dat je met een vervuild masker door blijft lopen, met alle gevolgen van dien. Een stoffen mondkapje dient op minimaal 60 graden gewassen te worden om er zeker van te zijn dat alle ziekteverwekkers worden gedood. Lees hier alles over het wassen van een mondkapje. Het wordt aangeraden om altijd een reserve mondkapje mee te nemen zodat je na drie uur je mondkapje kunt wisselen. Je gebruikte masker bewaar je dan in een afsluitbaar plastic tasje.

Zo, een mondkapje maken is kinderspel! Wist je dat je ook zelf desinfecterende handgel kunt maken? Word lid van Westwing en laat je dagelijks inspireren door de leukste DIY-tips en interieurideeën.

Registreer je bij Westwing voor meer artikels en mis geen enkele deal voor een gezellig interieur.