Rode appel met hand met sterke nagels

Heb je last van broze nagels en wil je weten hoe je je zwakke nagels kunt versterken? Nagels worden vaak vergeten als het gaat om uiterlijke verzorging. Dat is zonde! Met de juiste tips en behandelingen weet jij hoe je je zwakke nagels kunt verzorgen en versterken. Er wordt vaak zoveel gezegd en geadviseerd, maar wat werkt nu echt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Voordat we vertellen hoe je het beste je nagels kunt verzorgen en hoe je zwakke nagels kunt versterken staan we stil bij de nagel zelf. Vragen zoals hoe is de nagel opgebouwd? Waar kun je een gezonde nagel aan herkennen? Worden beantwoord.

Nagels versterken: gezonde nagels herkennen

Gezonde nagels zijn te herkennen aan de kleur: ze zijn rozig van kleur en de lunula is wit. Wat is een lunala? Lees er hieronder meer over. Daarnaast zijn ze glad en heeft het einde van de nagel een witte rand.

De opbouw van de nagel

Om te weten hoe je je nagel kunt versterken is het handig om inzicht te krijgen in de opbouw van de wellicht (zwakke) nagel. De nagel is opgebouwd uit het eiwit keratine, dit wordt ook wel hoornstof genoemd. Het is een van de hardste en stevigste structuren van ons lichaam. De nagel zelf bestaat uit de nagelplaat, het nagelbed, de nagelwallen en de nagelmatrix. Samen met diverse andere structuren vormen zij het nagelapparaat.

De nagelplaat bestaat volledig uit het eiwit keratine en is stevig, maar ook flexibel en een beetje doorschijnend. Dit gedeelte wordt altijd de nagel genoemd. Het nagelbed zit onder de nagelplaat en bestaat voornamelijk uit bindweefstel. Dan heb je de nagelwal, deze bestaat uit 3 zijden en bevindt zich aan de bovenkant van de nagel waarbij de huid van de vinger verder gaat in de nagelmatrix.

Met nagelmatrix wordt het weefsel bedoeld waar de nagelplaat aan wordt gemaakt. Het wordt daarom ook wel de nagelwortel genoemd en is niet zichtbaar. De nagel wordt namelijk door deze matrix gemaakt. Het is daarom van belang dat er voldoende zuurstof en bloed aanwezig is zodat de nagel goed kan groeien. Als alles in balans is heb je immers minder last van zwakke nagels.

Zwakke nagels versterken: invloed van collageen

Een ander belangrijk eiwit in ons lichaam is collageen. De collageenproductie in het lichaam neemt na ons 25e levensjaar af. Het is goed om hier bewust van te zijn want als je last hebt van zwakke nagels kan het zijn dat je onvoldoende voedingsstoffen (waaronder collageen of vitamine C) binnenkrijgt.

Wil je je (zwakke en broze) nagels versterken? Overweeg dan om een tijdje collageen, vitamine C en vitamine B te nemen of je voeding aan te passen hierop. Vitamine C draagt namelijk bij aan de productie van ons lichaamseigen collageen en vitamine B is belangrijk voor stevige nagels.

Nagels versterken: de nagelriemen

De lnala is het begin van de nagel wat een halve maan vormt. Het is vaak lichter van kleur. Het dunne vliesje wat soms zichtbaar is op deze lunala is de nagelriem. De nagelriem zorgt ervoor dat er geen bacteriën en andere stoffen onder de huid kunnen komen. Ook zorgt het ervoor dat de nagelriem niet loskomt van de nagelplaat. Het is daarom een huidlaagje wat de nagel beschermd.

Wanneer je last hebt van droge handen dan kan de nagelriem snel beschadigd raken en uitdrogen. Hierdoor kun je sneller last hebben van geïrriteerde, ontstoken nagels en dus ook broze of zwakke nagels.  

Broze nagels

Iedereen ervaart nagelproblemen anders. De ene persoon heeft van zichzelf al wat zachtere, zwakke nagels. Terwijl een ander hele harde nagels heeft. Hoe weet je of je last hebt van broze nagels? Broze nagels of zwakke nagels zijn te herkennen aan:  

 • Gespleten nagels
 • Nagels die afbreken
 • Nagels die (snel) inscheuren
 • Dunne nagels die je makkelijk kunt ombuigen
 • Nagels die loslaten

Waar komen broze nagels vandaan?

De hardheid en sterkte van je nagels is vaak genetisch bepaald. Toch zijn er een aantal interne en externe factoren die van invloed zijn als het gaat om broze nagels. Denk hierbij aan het weer, chemicaliën, schoonmaakmiddelen, je (werk)omgeving, water, voeding, vitamine- en slaaptekort en je type huid. Maar denk ook aan de verzorging van je nagels en handen, welke nagellak je gebruikt, kunstnagels, te lang nagellak dragen of een bepaald soort medicijngebruik.

Iedereen is anders en iedereen ervaart dan ook vaak andere klachten als het gaat om broze, zwakke nagels. Het nagelbed of de nagelriem kan geïrriteerd zijn, er kunnen infecties rondom de nagel optreden of je nagel is uitgedroogd. Het kan ook zijn dat je een (huid)ziekte hebt die zorgt dat de nagels zacht en broos worden. Tijd om hier verandering in aan te brengen, waar mogelijk. Lees hieronder hoe jij je nagels sterk en gezond kunt maken.

Wat te doen tegen broze nagels?

Er zijn een aantal tips en adviezen die jou helpen om je zwakke nagels te versterken.

Tips en adviezen voor het versterken van jouw nagels:

 1. Voeding

  Het werd al even genoemd, maar voeding is essentieel om je zwakke nagels te versterken. Maak je nagels sterker van binnenuit. Neem je voeding onder de loep en pas aan waar nodig. Denk hierbij aan de eerdergenoemde vitamines en collageen.

 2. Verzorging

  Verzorg je handen, nagels en nagelriemen. Zorg er vooral voor dat je nagels en nagelriemen gehydrateerd blijven. Hierdoor worden en blijven ze flexibel en zullen ze niet direct scheuren of breken wanneer je ze stoot. Gebruik hierdoor een voedende olie, zoals argan-, jojoba-, olijf of avocado-olie. Breng dit ’s avonds aan zodat dit ‘ s nachts goed kan intrekken. Kies het liefste voor een voedende handcrème die hand en nagel intens verzorgt (en niet alleen een laagje op je hand legt ter bescherming).

 3. Nagels vijlen

  Vijl je nagels! Broze, zwakke nagels zijn vaak dun en gevoelig en door je nagel te knippen ontstaan er kleine scheurtjes in je nagel. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je nagel en daarom kun je het beste je nagels vijlen met een glasvijl.

 4. Vermijd aceton

  Gebruik nagellakremover zonder aceton. Je broze nagels worden namelijk door aceton nog brozer en droger. Kies daarom altijd de aceton vrije variant zodat je zwakke nagels in elk geval niet nog meer kunnen scheuren hierdoor.

 5. Vermijd chemische stoffen

  Wanneer je in aanmerking komt met chemische stoffen heeft dit invloed op de natuurlijke beschermingslaag van je huid. Wat vooral niet ten goede komt aan je zwakke nagels die vaak al droger en brozer zijn. Gebruik daarom handschoenen om je broze nagels te beschermen. Let ook op het gebruik van nagellak. Kies het liefst een variant die vrij is van formaldehyde, tolueen en dibutylftalaat.

Tip: ben je helemaal klaar met je zwakke, broze nagels en wil je je nagels versterken? Houd dan 30 tot 60 dagen een ‘detox’ voor je nagels. Let hierbij op bovenstaande tips en gebruik 30 dagen lang een nagelverharder. Kies er dan wel een met voedende ingrediënten die je nagels gaat versterken. Laat je eventueel informeren of lees je in zodat je het juiste product gebruikt.

Vergeet niet om je nagelriemen dagelijks te verzorgen. Sceptisch over productgebruik? Gebruik dan 30 tot 60 dagen geen nagelproducten behalve nagelriemolie en voedende hand-/nagelcrème. Zo kan je je nagels versterken.

Wil je nog meer te weten komen over persoonlijke verzorging? Lees er hier alles over! Verschillende inspiratie artikelen met onder andere het creëren van de perfecte Beach look, doe-het-zelf gezichtsreiniging, DIY gezichtspeeling, haarmasker en tips voor een goede zithouding.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor jouw persoonlijke verzorging.