Roze papier met gat en gezicht met neus en lippen

Wie graag goed voor de dag komt besteedt aandacht aan persoonlijke verzorging, ook de mond komt daarbij aan bod. Hierbij hoort ook het schoonhouden van de tanden én voor veel mensen zelfs witte tanden. Niemand heeft van nature spierwitte tanden. Tanden krijgen altijd een enigszins gele gloed door eten en drinken. Sommige mensen vinden dat niet zo mooi en willen graag hun tanden (iets) witter maken. De tanden witter maken kan op allerlei manieren. De tandarts kan je hierbij helpen, je kunt de tanden bleken thuis, maar je kunt ook diverse natuurlijke methoden voor het witter maken van de tanden toepassen. Ontdek hier veel tips en tricks voor natuurlijk wittere tanden.

Waarom tanden witter maken?

Waarom zou je je tanden witter maken? Het antwoord op die vraag is simpel. Veel mensen willen graag een ‘Hollywood smile’. Witte tanden zien er schoner en frisser uit en vaak ook mooier. De kleur van je tanden is genetisch bepaald. Hoe wit jouw tandbeen is en hoe dik het tandglazuur is heeft invloed op de witheid van je tanden. Dikker glazuur, zorgt voor wittere tanden.

Tanden bleken thuis? Of bij de tandarts?

Als je graag wittere tanden zou willen, kun je allereerst heel veel stappen zelf nemen. Zo kun je je tanden goed schoonhouden en bepaalde ingrediënten en voedingsmiddelen laten staan. Wil je toch heel graag je tanden écht witter (laten) maken, dan kun je dat door de tandarts laten doen. Je tanden kunnen van binnenuit of van buitenaf gebleekt worden. Worden ze van buitenaf gebleekt, dan wordt meestal een gel op de tanden aangebracht die een bepaalde tijd moet inwerken. Door met een warmte lamp te werken kan dit inwerken bij de tandarts versneld worden. Van binnenuit bleken wordt eigenlijk alleen gedaan bij dode tanden.

Tanden bleken thuis

Wil je je tanden thuis bleken, dan krijg je meestal een soort bitje, dat speciaal voor jouw tanden gemaakt wordt. Deze vul je zelf met de bleekgel. Vervolgens houd je dit bitje met bleekgel zo’n 3 tot 6 uur lang in, voor het beste resultaat. Dit dien je elke dag te doen zo’n 4 weken lang om resultaat te zien. Bij ernstige verkleuring duurt het langer tot je het gewenste effect bereikt.

Stappenplan om tanden witter te maken

Er zijn veel eenvoudige stappen die je zelf kunt toepassen om wittere tanden te krijgen. Ontdek ze hier!

 1. Poets goed

  Het liefst 2 of 3 keer per dag, minimaal 2 minuten. Misschien klinkt dat vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is dat niet zo. Goed poetsen kost tijd. Poets elke tand individueel en maak ronde bewegingen die langs het tandvlees naar de tand gaat. Een elektrische tandenborstel is daarvoor ideaal, omdat deze de juiste beweging vanzelf al maakt.
 2. Niet direct na het eten

  Poets je tanden niet direct na het eten. Het eten zorgt voor bacteriën in je mond die zuur produceren. Dat zuur tast je tandglazuur aan. Als je dus direct na het eten poetst, wordt je tandglazuur aangetast. Goed tandglazuur zorgt eerder voor wittere tanden.
 3. Niet roken

  Rook niet – Roken is niet alleen heel slecht voor de gezondheid, het is zeer slecht voor je gebit en vergroot het risico op ontstekingen of zelfs mondkanker. Rookaanslag is geel of zelfs bruin en zeer moeilijk (niet) te verwijderen.
 4. Geen koffie, thee en wijn

  Door kleurstoffen in eten en drinken worden je tanden geler. Koffie, thee en wijn bevatten tannine wat het tandglazuur aantast en het gebit sterk kan verkleuren.
 5. Drink na elke maaltijd een glas water

  Hierdoor zullen de bacteriën – en dus zuren – die in je mond komen na het eten sneller weg spoelen. Drink na elke maaltijd dus een of twee glazen water en spoel de zuurlaag en suikers weg.
 6. Tandarts bezoek

  Eens per 6 of 12 maanden de tandarts laten kijken hoe je tanden en je mond erbij staat is verstandig. Eventueel aangevuld met een bedoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist maakt je mond goed schoon, verwijdert tandsteen en tandplak op de plekken waar je zelf niet zo goed bij kunt.
 7. Tanden bleken

  Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts. Wij raden het ten zeerste af om zelf met bleekmaterialen aan de slag te gaan. De tandarts kan je precies uitleggen op welke manier je je tanden op een verantwoorde manier zelf kunt bleken thuis.

Tanden witter maken met natuurlijke producten

Er zijn ook enkele manieren om je tanden witter te maken zonder middelen van de tandarts. Meng bijvoorbeeld een halve theelepel zout met een glas water. Voor het slapengaan je tanden hiermee spoelen kan helpen om je tanden witter te maken. Een andere optie is een theelepeltje baksoda mengen met zout en een paar druppels azijn. Hiermee kun je je tanden poetsten.

Let op: deze methodes kun je zeker niet elke dag toepassen en kunnen het glazuur aantasten. We raden je aan dit niet te vaak te doen. Belangrijk om te weten, is dat zuur en zout je tanden inderdaad witter kan maken, maar niet zo goed is voor de kwaliteit van je gebit.

Onze tips voor een witter gebit

Je hebt al veel tips gehad voor een witter gebit, hieronder nog enkele eenvoudige do’s & don’ts voor wittere tanden.

Do’s & don’ts voor wittere tanden

 • Poets niet alleen minimaal 2 keer per dag je tanden, gebruik ook in elk geval eens per dag tandenstokers, flosdraad of ragers. Hiermee haal je restjes tussen je tanden weg.
 • Eet en drink niet te veel zoetigheid. Cola en chocolade zijn zeker niet bevorderend voor een witter gebit.
 • Eet knapperige groenten (selderij, wortel, komkommer). Zo schuur je het tandsteen en tandplak je tanden af.
 • Eet een appel! Het zuur in de appel zorgt ervoor dat je tanden witter worden.
 • Basilicumblaadjes of salieblaadjes kunnen vlekjes op je tanden verminderen.

Tot slot bestaat er ook nog tandpasta om tanden witter te maken. Verwacht hier geen grote resultaten van. Ze zullen wel iets doen, lichte verkleuringen kunnen ze verminderen. Daarnaast zouden ze helpen om nieuwe verkleuringen te voorkomen. De hoeveelheid waterstofperoxide in deze tandpasta is te laag om echt effect te bereiken. Registreer je op Westwing voor meer persoonlijke verzorgingstips en producten en mis geen enkele exclusieve deal.