Nachtcreme van bynacht

Heb je een vette huid en wil je weten wat je hier het beste tegen kunt doen? Lees dan snel verder. Een vette huid is een huid met een verhoogde talgproductie. Hoe herken je het? Je kunt zowel op jonge leeftijd als op latere leeftijd last krijgen van een vette huid. Het is dan ook niet altijd het geval dat een vette huid na de pubertijd verdwijnt. Alles verandert naarmate we ouder worden, zo ook je huid.

Oorzaken van een vette huid

Naarmate we ouder worden, zijn we steeds bewuster van onze omgeving, wat we eten en drinken, maar ook wat we allemaal op onze huid smeren. Toch hebben veel vrouwen, maar ook mannen last van een vette huid. Dit kan komen door hormoonveranderingen, de effecten van je voeding, stress, slaapgebrek, medicijnen, de omgeving of het gebruik van (verkeerde of onvoldoende) reinigingsproducten, maar ook erfelijkheid speelt hierin een belangrijke rol.

Hoe je hormoonhuishouding is geregeld, is namelijk voor een groot deel erfelijk bepaald. Al deze genoemde oorzaken hebben invloed op je vette huid en de bijbehorende verhoogde talgproductie.

Hoe herken je een vette of onrustige huid?

Zoals gezegd kan een vette huid op elke leeftijd voorkomen. Het is dan ook belangrijk om te kijken waar het vandaan komt om te weten hoe je deze het beste kunt verzorgen of behandelen.

Kenmerken van een vette huid zijn:

  • Het hebben van zichtbare en grove poriën (vooral rondom de neus, kin en het voorhoofd).
  • Regelmatig last hebben van onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Deze bevinden zich vaak op het gezicht, in de nek of op de schouders en rug.
  • Je huid voelt vettig aan, je hebt een vette neus en de huid ziet er vaak glimmend uit (met name gedurende de dag wordt dit steeds erger).
  • Je make up hecht zich niet goed aan de huid en hierdoor kan het lijken alsof je make-up als het ware van je huid afglijdt.
  • Het hebben van een dikke huid.

De poriën van je gezicht zijn aan de oppervlakte van de huid verstopt. Daarnaast is de huid dikker omdat er meer talg op het huidoppervlak zit. Hierdoor stapelt talg zich op in de talgklieren.

Omdat dit samengaat met vuil en dode huidcellen ontstaan er zwarte puntjes (mee-eters) of bultjes onder de huid. Als deze vervolgens gaan ontsteken (omdat de huid snel verhoornd) door bacteriën die in de verstopte poriën zitten, dan ontstaan er puistjes.

Wat te doen tegen een vette huid?

Nu je weet wat mogelijke oorzaken zijn, kunnen we kijken naar tips voor een onrustige, vette huid. Er zijn een aantal manieren en tips die je zelf kunt toepassen om de vette huid van je gezicht weer meer in balans te brengen. Deze voorkomen dat je poriën nog verder verstopt raken. Het is de uitdaging om de overmatige talgproductie onder controle te houden, zodat je minder last hebt van een onrustige huid.

Hieronder een aantal tips om de vette huid van je gezicht te verzorgen:

Natuurlijke niet-irriterende producten

Kies voor zachte, natuurlijke producten die je huid niet verder uitdrogen of irriteren. Denk hierbij aan producten die parfumvrij zijn en geen agressieve ingrediënten bevatten. Veel producten voor een vette huid bevatten alcohol om de huid te ontvetten. Deze kun je beter niet gebruiken omdat ze de huid kunnen uitdrogen en irriteren.

Reiniging

Reinig je huid grondig. Extra belangrijk voor een vette huid is je reinigingsritueel. Reinig je huid twee keer per dag met een milde reiniging. Kies voor producten die een licht exfoliërende werking hebben. Deze producten herken je door het ingrediënt salicylzuur. Gebruik na het reinigen altijd een (alcoholvrije) lotion.

Hoe ga je te werk? Maak je gezicht licht vochtig en breng het reinigingsproduct met je handen op je gezicht aan. Wanneer je een watje gebruikt ga je namelijk al snel meerdere keren met hetzelfde watje over je gezicht. Hierdoor kunnen bacteriën zich nog verder verspreiden.

Vervolgens spoel je met lauwwarm water je gezicht schoon en dep je je gezicht droog. Gebruik voor je ogen een speciale oogreiniger.

Puistjes

Probeer zo min mogelijk aan je puistjes of mee-eters te komen. Hoewel het erg verleidelijk kan zijn om deze uit te knijpen, kun je dit beter niet doen. Hierdoor kunnen sneller littekens ontstaan. Kun je jezelf niet in bedwang houden? Gebruik dan altijd een lotion om je huid eerst te zuiveren en verwijder een puistje of mee-eter met een tissue tussen je schone vingers of gebruik een speciale comedonenverwijderaar.

UV-straling

Wees bewust van de effecten en gevolgen van de zon. UV-stralen stimuleren de talgproductie, waardoor je meer last kunt krijgen van een vette huid en zelfs van zonnevlekken. Wees hiervan bewust, vermijd intensieve zonnestralen en gebruik altijd een SPF.

Voeding

Let op je voeding. Cliché maar waar: straal van binnenuit. Verzorg jezelf goed met gezond en gevarieerd eten. Zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Met name vitamine A, E en C spelen een belangrijke rol bij een onrustige huid, maar ook zink en omega-3 vetzuren zijn van belang. Drink voldoende water en probeer suiker en zuivel  te vermijden.

Geniet van het leven, vermijd stress waar mogelijk en gun jezelf me time.

Make-up

Beperk het gebruik van make up en kies voor minerale, natuurlijke make-up. Let erop dat de producten die je kiest olievrij zijn. Heb je veel last van een vette neus? Gebruik dan blottingpaper of vloeipapier. Dit zijn matterende doekjes of papiertjes die het teveel aan talg opnemen. Je kunt deze op je neus deppen om gedurende de dag je vette neus te verminderen.

Hydrateren

Vergeet je huid niet te verzorgen met hydraterende crèmes. Hoewel het lijkt alsof een vette huid minder behoefte heeft aan hydraterende crèmes is niets minder waar! Deze huid dient ook voldoende gehydrateerd te worden. Kies een lichte, luchtige crème die olievrij is.

Olie

Gebruik een olie. Veel mensen met een vette huid moeten er niet aan denken. Toch kun je vet met vet bestrijden door het gebruik van een olie. Het klinkt misschien tegenstrijdig omdat hierboven staat dat je beter kunt kiezen voor olievrije producten. Toch is niet elke olie hetzelfde. Olie is namelijk heel geschikt als verzorging voor een vette huid. Door het gebruik van de juiste olie wordt je huid juist minder vet.

Hoe zit dit dan? Wanneer je water op je huid aanbrengt, is de normale reactie van je huid dat deze meer talg gaat produceren. Door olie te gebruiken wordt de talgproductie juist gereguleerd. Door het gebruik van de juiste oliën kun je dus je vette huid weer in balans brengen.

Tip: denk eens aan ricinusolie.

Exfoliëren

Wanneer je een onrustige huid, vette neus of vette T-zone hebt is het extra belangrijk om een geschikte peeling te gebruiken. Peelings zorgen ervoor dat dode huidcellen op de bovenste laag van je huid (de hoornlaag) weg worden gehaald. Hierdoor raken de talgklieren minder snel verstopt.

Daarnaast stimuleert een peeling de celdeling, verkleint ze de poriën en zorgt een peeling ervoor dat je verzorgingsproducten nog beter worden opgenomen. Win-win dus! Maak de peeling eenvoudig zelf met deze DIY-recepten.

Vette huid onder controle

Met deze tips krijg jij je onrustige, vette huid binnen no time in balans. Baal je van je vette huid? Vergeet dan niet dat een vette huid ook voordelen heeft! Zo droogt deze minder snel uit waardoor lijntjes en rimpels minder snel zichtbaar zijn. Kortom: je huid blijft langer elastisch en veroudert minder snel.

Ben je benieuwd naar andere artikelen over persoonlijke verzorging of wil je er een beauty dag van maken? Vergeet dan niet om je haren te verzorgen met een (DIY) haarmasker. Bekijk de andere artikelen op deze pagina.

Registreer je op Westwing en is geen enkele deal voor de juiste persoonlijke verzorging.