Krullend blond haar

Wat te doen tegen haaruitval? Wat zijn de oorzaken van haaruitval? Als je weet wat de oorzaak van jouw haarverlies is, kun je mogelijk opzoek naar een gerichte, juiste oplossing. Per dag verliezen we een flink aantal haren: zo’n 50 tot 120 om precies te zijn. Dit is een normaal aantal. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, merk je hier weinig van. Maar wat als dit veel meer haren worden of als je één of meerdere kale plekken krijgt? Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval.

Wanneer is er sprake van haaruitval?

Per dag verliezen we een flink aantal haren. Dit is een onderdeel van ons haargroeiproces. Wanneer je echter veel meer haren verliest, je plaatselijk haren verliest of wanneer je ziet dat je haren veel dunner terug groeien dan kan er sprake zijn van haaruitval. Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval, hierover later meer. Eerst staan we stil bij alopecia androgenetica.

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. (Encyclo.nl, z.j.) Wat is er precies aan de hand? Wanneer er sprake is van alopecia androgenetica wordt dit veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarwortels/haarzakjes. Bijna elke man merkt bij het ouder worden dat er haarverlies optreedt omdat er minder haar zichtbaar is op de kruin of bij de inhammen. Het wordt daarom ook wel vaker klassieke kaalheid genoemd.

Toch komt alopecia androgenetica ook bij vrouwen voor. Het kan dan ook voorkomen op alle leeftijden. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol omdat het vaak genetisch is bepaald. Grofweg kan gezegd worden dat alopecia androgenetica ontstaat omdat de haarfollikels steeds kleiner worden. De haren worden na verloop van tijd dunner en korter.

Andere oorzaken van haaruitval

Naast alopecia androgenetica zijn er ook andere vormen van haaruitval. De oorzaken kunnen erg uiteenlopend zijn en verschillen per persoon. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van haaruitval:

Stress

Wanneer er sprake is van haaruitval door stress dan is dit meestal tijdelijk van aard. De hormoonhuishouding in je lichaam raakt van slag. Haaruitval kan een van de bijwerkingen zijn wanneer je veel stress ervaart. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer de stress in je lichaam aan te pakken en op zoek te gaan naar de bron. Op het moment dat je de stress onder controle hebt, groeit het haar meestal weer terug.

Haar- of huidziekten

Er zijn verschillende haar- en huidziekten waardoor haaruitval kan optreden.

Een voorbeeld is (accuut en chronisch) telogeen effluvium. Hierbij is de haargroeicyclus verstoord en daardoor treedt overmatig haaruitval op. Dit kan voorkomen wanneer er sprake is van HIV/Aids. Maar ook schildklierafwijkingen, bloedarmoede of bepaalde geneesmiddelen zijn voorbeelden ervan.

Nog een ander voorbeeld is de auto-immuunziekte alopecia areata. Er is sprake van alopecia araeta wanneer er plotselinge en vaak plaatselijke kaalheid optreedt. Ook ziektes met verlittekening van de hoofdhuid kunnen zorgen voor haaruitval.

Hormonale schommelingen

Haaruitval door hormonale schommelingen. Denk hierbij aan zwangerschap of de menopauze.

Schimmelinfectie van de hoofdhuid

Wanneer je rode, schilferige plekken op je huid hebt kunnen er kale plekken ontstaan omdat je haren afbreken.

Haarbeschadiging

Geen haaruitval maar wel haarbeschadigingen kan voortkomen uit overmatige styling of hoofdbedekkingen. Er kan beschadiging van het haar optreden wanneer je vaak strakke haar- of hoofdbedekkingen gebruikt zoals een doek of een pet. Ook te strakke vlechten of haar-extensions kunnen hiervoor zorgen.

Wanneer je te veel en te vaak stylingstools of stylingproducten gebruikt, kan dit het haar ook erg beschadigen. Dit heeft te maken met de chemicaliën die in de producten zitten en de hitte van de stylingstools. Deze tools kunnen het haar zwak maken zodat het op termijn makkelijker breekt. Gebruik dan ook altijd een beschermingsproduct en kies voor natuurlijke verzorgingsproducten. 

Haaruitval bij mannen

Mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is een van de meest voorkomende vormen van haaruitval bij mannen. Andere vormen zijn: plaatselijke kaalheid en verlittekeningen.

Bij plaatselijke kaalheid ontstaan er vaak ronde of ovale kale plekken op het hoofd en bij de inhammen. Soms worden de kale plekken groter, maar het is ook mogelijk dat de plekken weer dichtgroeien. Wanneer er sprake is van verlittekening dan zijn de haarfollikels beschadigd. Dit is vaak het geval bij schimmelinfecties of andere hoofdhuidaandoeningen.

Bij mannen komt haaruitval in de meeste gevallen voor wanneer er sprake is van stress, ziekte (medicatie) of gedurende het ouder worden. In dit laatste geval speelt erfelijkheid een belangrijke rol.

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen komt in de meeste gevallen door stress, hormonale wisselingen, een operatie, medicatie of andere ziektes. Ook een ongezonde levensstijl kan een veroorzaker zijn. In de meeste gevallen is het tijdelijk van aard, maar uiteraard is dit afhankelijk van de specifieke oorzaak.

Wanneer dit het geval is stopt de haarwortel met groeien. Tijdens het borstelen van het haar vallen hierdoor sneller en meer haren uit dan normaal. Na een half jaar tot een jaar groeien de haren vaak weer terug. 

Wat te doen?

Helaas is er niet één oplossing die voor alle vormen van haaruitval gebruikt kan worden. Uiteraard is het erg afhankelijk van de oorzaak van je haaruitval. Twijfel je of je haaruitval hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Er zijn wel een aantal tips om haaruitval tegen te gaan.

6 tips om haaruitval tegen te gaan:

 1. Voeding

  Cliché maar waar: let op je voeding. Eet gezond, gevarieerd en voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Het is belangrijk dat je genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt waaronder eiwitten, omega 3-vetzuren, ijzer en vitamine B en C. Drink ook voldoende water (het liefste 1 a 2 liter per dag).

 2. Hoofdhuid beschermen

  Bescherm je hoofdhuid tegen de zon. Dit is erg belangrijk want hierdoor beperk je namelijk ook het risico op huidkanker.

 3. Natuurlijke materialen

  Kies voor een haarborstel met natuurlijke haren.

 4. Haarolie

  Gebruik regelmatig een olie om je haar extra te voeden. Een voorbeeld hiervan is ricinusolie.

 5. Stress

  Beperk je stressfactoren. Stress is een belangrijke veroorzaker van haaruitval dus verminder stress waar mogelijk.  

 6. Hitte en chemische producten

  Vermijd chemische producten en het gebruik van warmte op je hoofdhuid/haar.

Behandelingsmethoden

Is er sprake van alopecia androgenetica en wil je weten welke behandelingsmethoden er zijn? Laat je dan altijd eerst goed onderzoeken. Om dit te behandelen zijn er tegenwoordig verschillende therapieën voor zowel mannen als vrouwen mogelijk.

Een andere mogelijkheid is haartransplantatie. In sommige gevallen kan er namelijk met haartransplantatie blijvend haargroei worden ontwikkeld. Laat je hiervoor dus altijd eerst goed adviseren.

Wanneer je last hebt van haaruitval kan het fijn zijn om extra volume in je haar te creëren. Of om speciale producten te gebruiken die het mogelijk wat verbloemen. Wees altijd wel voorzichtig met producten, omdat je niet weet wat ze op termijn kunnen doen. Gebruik regelmatig een haarmasker om je haar extra te verzorgen.

Meer haar inspiratie?

Ben je benieuwd hoe je meer volume in je haar kunt creëren? Lees dan hier het artikel over de perfecte Beach look, volume gegarandeerd! Wil je meer lezen over persoonlijke verzorging? Bekijk dan onze overzichtspagina. Hierin staan ook tips over het behandelen van droog en pluizig haar.

Weet je genoeg over wat te doen tegen haaruitval? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor de beste persoonlijke verzorging.