Zeep maken in marmeren look

Handen wassen moeten we altijd. Voor het koken en eten, na een toiletbezoek, na het verschonen van de baby of na het schillen van een mango. In deze tijd van pandemie, coronatijd, wassen we onze handen vaker dan ooit. Een lekker geurende, maar ook verzorgende zeep bij het handen wassen is momenteel misschien dus wel het hoogtepunt van elke badkamer! Er zijn allerlei heerlijke zepen te koop, maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf zeep kunt maken? En dat is niet alleen duurzaam, maar ook heel leuk om te doen. En met een paar creatieve ideeën ziet een saai stuk zeep er in een mum van tijd bovendien heel leuk uit! Kleurrijke bloemblaadjes, wat kleur en een natuurlijke geur maken het schuimen van je handen tot een echte spa-ervaring.

Zelfgemaakte zeep is bovendien een leuk cadeau-idee voor familie en vrienden! We laten je daarom twee simpele DIY’s en leggen je uit hoe je stap-voor-stap je eigen zeep kunt maken.

Waarom zelf zeep maken?

Zelf zeep maken is leuk om te doen én het is duurzaam. Maar er zijn meer goede redenen om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je helemaal zelf kiezen welke ingrediënten je toevoegt. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor een ingrediënt, dan voeg je dat ingrediënt uiteraard niet toe. Daarbij kun je de geur zelf bepalen, maar ook de vorm, de kleur of het patroon. Je kunt ook kiezen voor volledig natuurlijke zeep als dat belangrijk voor je is.

Zeep maken: 2 methodes

Grofweg zijn er twee methodes voor het maken van zeep. Je kunt kiezen voor een cold process en voor een hot process. Bij de eerste methode giet je vloeibare zeep in een mal en je laat dit zo’n 6 tot 8 weken hard worden. Als je kies voor het hot process, dan is je zeep veel sneller klaar, namelijk al binnen 24 uur. We kiezen hier voor de hot process-methode.

Zelf zeep maken maken: basis

Heb je zin om creatief aan de slag te gaan of wil je met je kinderen knutselen? Ga zeep maken! Je hebt niet zoveel ingrediënten nodig om je eigen zeep te maken. Waarschijnlijk heb je veel al in huis – en zeepkleur, zeepgeur en zeepbasis kun je gemakkelijk online bestellen of kopen in de winkel. Soms zijn deze ingrediënten zelfs bij de drogist verkrijgbaar.

Voor een basiszeep gebruik je:

 • Zeepbasis, je kunt ook stukjes oude zeep gebruiken 75 gram
 • Amandelolie 1-3 theelepeltjes
 • Bij gebruik van geraspte zeep: gedestilleerd water 2-3 eetlepels
 • Etherische olie 10 druppels
 • Zeepmal
 • Kom

Daarnaast kun je eventueel nog toevoegen 1-2 theelepels:

 • Honing
 • Kokosolie
 • Gedroogde bloemblaadjes
 • Suiker
 • Gedroogde kruiden
 1. Snijd de zeepstukjes of zeepbasis fijn of rasp het.
 2. Zet de zeepstukjes in de magnetron samen met het gedestilleerde water tot de zeep gesmolten is. Het beste kun je de zeep telkens 30 seconden in de magnetron doen en dan doorroeren en kijken of het geheel vloeibaar is. Je kunt extra water toevoegen als het mengsel te droog wordt.
 3. Voeg dan de amandelolie toe en meng goed. Nu kun je eventueel ook gesmolten kokosolie, honing of suiker toevoegen.
 4. Roer goed en voeg eventueel etherische olie toe.
 5. Giet het mengsel in een zeepmal of vorm.
 6. Sla het mengsel in de mal een paar keer op tafel om belletjes eruit te halen. Ook wordt het mengsel zo goed verdeeld.
 7. Wacht zo’n 4-6 uur zodat de zeep goed hard is.

Tip

Je kunt ook andere vormen zeep maken. Bijvoorbeeld kleine muffinvormen of tulbandvormen zijn erg leuk.

DIY: Zelf zeep in marmerlook maken

Een superleuk alternatief voor effen zeep, is zeep met marmerlook! Deze variant oogt bijzonder elegant en is gegarandeerd een blikvanger in elke badkamer. Heel leuk als cadeau ook.

Dit is wat je nodig hebt voor zelfgemaakte marmerzeep

 • Glycerine 900 ml
 • Destillaat (bijvoorbeeld rozenwater) 1 kopje
 • 2 schaaltjes, geschikt voor magnetron
 • Lepel van silicone of hout
 • Zwarte cosmetische verf
 • Siliconen mal, bijvoorbeeld een bakvorm
 • Houten stokken
 • Groot keukenmes
 • Snijplank/werkblad

Stap voor stap marmerzeep maken

Marmerzeep maken klinkt ingewikkelder dan het is. Ontdek in deze eenvoudige handleiding hoe je marmerzeep maakt:

1. Glycerine klaarmaken

Snijd een blok glycerine in blokjes en verdeel alles over twee kommen. Maak één bakje met 600 ml en een bakje met 300 ml glycerine. Smelt de glycerine in de magnetron op middelhoge stand. Roer de glycerine elke 30 seconden voorzichtig met een siliconenlepel. Op deze manier smelt de zeep gelijkmatig en ontstaat er een homogene vloeistof.

2. Geur toevoegen

Nu kun je een distillaat naar keuze, bijvoorbeeld rozenwater, in beide kommen bij de gesmolten glycerine schenken. Als alternatief kun je ook een paar druppels geurende etherische olie toevoegen. Roer vervolgens het destillaat goed door de glycerine heen zodat de geuren gelijkmatig worden verdeeld in de zeep.

3. Zwarte verf toevoegen

Doe nu de zwarte cosmetische verf in de kom met de minste glycerine (300 ml). Roer de verf voorzichtig erdoor.

4. Witte glycerine toevoegen

Giet vervolgens de gesmolten witte glycerine in een siliconenvorm, bijvoorbeeld een cakevorm. Laat de glycerine dan iets drogen, een paar minuten.

5. Mengen

Voeg nu met een lepel voorzichtig de zwarte glycerine toe bij de witte. Zorg ervoor dat een deel van de zwarte kleur over het oppervlak wordt verdeeld. Onze tip: je hoeft niet alle zwarte glycerine te gebruiken. Hoe minder je neemt, hoe lichter en fijner de marmering zal zijn. Hoe meer je gebruikt, hoe donkerder en sterker de marmerlook!

6. Marmerstructuur creëren

Nu kun je voorzichtig fijne lijntjes tekenen met een houten stok. Op die manier kun je de natuurlijke structuur van marmer imiteren. Pas op dat je de zwarte verf niet te veel roert. Anders wordt de zeep effen grijs.

7. Laten uitharden

Zet het geheel vervolgens in de koelkast om uit te harden. Als het stevig is, kun je het uit de mal trekken.

8. Zeep uitsnijden

Snijd met een groot mes en een snijplank de zelfgemaakte zeep in plakjes van 2-3 cm breed. Je kunt variëren in vorm of er kleine blokjes van snijden.

Nog meer DIY

Heb je de smaak te pakken en wil je meer DIY-projecten gaan doen? Naast zeep kun je ook wasmiddel, geurzakjes, of kaarsen zelf maken. Wil je graag iemand om je heen verrassen met een zelfgemaakt cadeau? Je kan ook sleutelhangers, een fotolijstje, een bloemenkrans of herbarium zelf maken. En wat dacht je van een bos gedroogde bloemen? Ook heel leuk om iemand mee te verrassen!

Veel succes met zelf zeep te maken en veel DIY-plezier!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!