Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Om zonnevlekken te voorkomen bescherm je jezelf tegen de zon met een strandhoed en spf

Hoe ontstaan zonnevlekken en wat kun je er tegen doen? Zonnevlekken kenmerken zich als lichtbruine of donkerbruine vlekjes die naarmate we ouder worden vaker zichtbaar zijn. Toch kunnen ze ook zichtbaar zijn bij jonge mensen. Ze zijn meestal niet schadelijk, maar worden wel als vervelend ervaren. Kun je ze behandelen? Zo ja, hoe dan? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn zonnevlekken?

Zonnevlekken zijn goedaardige pigmentvlekken die ook wel ouderdomsvlekken worden genoemd. Ze ontstaan door (langdurige) blootstelling aan UV-straling.

Op het moment dat je huid wordt blootgesteld aan UV-straling wordt er melanine (pigment) in de huid aangemaakt. Melanine beschermt ons tegen schadelijke UV-stralen en kan daarom worden gezien als een natuurlijk bescherming van de huid. De huid wordt vervolgens bruin, maar op het moment dat het melanineproces in je huid verstoord is, hoopt de melanine zich op. Deze ophoping uit zich in de vorm van een (bruine) pigmentvlek.

Soms kunnen ze ook lichter van kleur zijn. Ze komen vaak voor op plekken waar de zon direct bij kan. Denk hierbij aan je gezicht, decolleté, handrug, nek, bovenrug en schouders.

Omdat zonnevlekken met name ontstaan door jarenlange blootstelling aan de zon zien we ze vaak naarmate we ouder worden. Naast rimpels kunnen zonnevlekken dus ook je leeftijd verraden. Kortom: voorkomen is beter dan genezen. Hoe dan? Daar vertellen we je hieronder meer over. 

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, maar ouderdomsvlekken, oftewel zonnevlekken, zijn een van de meest voorkomende pigmentvlekken. Andere vormen van pigmentvlekken zijn:

  • Melasma (zwangerschapsmasker)
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (dit is een verkleuring van de huid na een ontsteking of beschadiging van de huid)
  • Pigmenttekort (hypopigmentatie)

Zonnevlekken: hoe zien ze eruit?

Hoewel de grootte van de zonnevlek kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters zijn er wel een aantal kenmerken waar je zonnevlekken aan kunt herkennen.

Zonnevlekken:

  • zijn egaal bruin en de rand is vaak glad of iets grillig
  • zijn namelijk plat en soms lijkt het alsof ze in de huid liggen in combinatie met rimpels (denk hierbij aan de handrug)
  • Schilferen niet

Diagnose van zonnevlekken

Je kunt dan ook zelf zien of het om een zonnevlek gaat. Afhankelijk van de plek kan het zijn dat enkele kleine vlekken samen een grote vlek vormen. Dit heeft dan te maken met de mate van beschadiging van de huid.

Zonnevlekken zijn goedaardig en hoeven daarom niet te worden weggehaald. Toch wordt er regelmatig gekozen om het vanuit cosmetisch oogpunt te verwijderen. Dit kan door middel van een blekende crème, stikstof, wegbranden, peelings of laserbehandeling.

Let op: voordat je dit wilt laten doen is het belangrijk om vast te stellen dat het om een zonnevlek/ouderdomsvlek gaat. Laat je eventueel adviseren over de beste behandelingsmethode.

Twijfel je of jouw vlekje goedaardig of kwaadaardig is? Ga dan na een arts of dermatoloog. Zij halen een stukje weefsel weg en onderzoeken het. Vaak krijg je binnen enkele dagen of weken de uitslag te horen en stellen ze voor wat er het beste met de vlek kan worden gedaan.

De oorzaken van zonnevlekken

De zon is een belangrijke veroorzaker van zonnevlekken. Vooral wanneer je vaak en lang aan de zon wordt blootgesteld is de kans groot dat je zonnevlekken krijgt.

Toch is de zon niet de enigste oorzaak hiervan. Andere oorzaken kunnen zijn je levensstijl, erfelijke aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en irriterende stoffen in verzorgingsproducten of cosmetica. 

Advies voor zonnevlekken

Hoewel het lastig is om zonnevlekken volledig te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die helpen om hyperpigmentatie tegen te gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Bescherm je huid

Het belangrijks wat je ter voorkoming van zonnevlekken kunt doen is je huid beschermen tegen de zon. En dan bedoelen we: gebruik het hele jaar door – elke dag – een SPF. Kies bij voorkeur voor een zonnebrand met factor SPF 30 of 50. Zoals je hebt kunnen lezen is de zon namelijk de grootste veroorzaker van zonnevlekken. Dit geldt overigens ook voor de andere vormen van (over)pigmentatie. 

Een bijkomend voordeel is dat deze zonbescherming je huid ook beschermt tegen rimpels. Extra goed om huidveroudering tegen te gaan. Bovenstaand advies geldt voor alle soorten van pigmentvorming en voor alle huidtypes. In het geval van over pigmentatie (zonnevlekken) is het extra belangrijk om je huid dagelijks te beschermen door het gebruik van een zonbescherming. Kies dan bij voorkeur een crème die zowel beschermt tegen UV-A en UV-B en die antioxidanten bevat.

Vergeet niet om je hals, decolleté en handen ook in te smeren. Zweet je veel of ben je veel in contact met water? Smeer je dan wat vaker – het liefst om de twee uur – in. Smeer ook zodra je het water uitkomt jezelf in. Hoe meer hoe beter. De zon kan sneller schade toebrengen dan je denkt.

Vermijd irriterende stoffen in cosmetica of verzorgingsproducten

Wees voorzichtig met parfum en andere irriterende stoffen zoals geur- en kleurstoffen. Breng bij voorkeur je parfum aan achter je oor, op kleding of in je haar(punten). Wanneer er verkleuring in de hals optreedt, kan dit namelijk komen door parfum in combinatie met zonlicht. Denk hierbij aan roodbruine vlekken in hals of decolleté.

Let ook op met het gebruik van natuurlijke producten zoals citroenen of andere zelfgemaakte peelings. Gebruik een DIY gezichtspeeling en andere natuurlijke producten zoals avocado- of olijfolie alleen ter verzorging, maar niet om je pigmentvlek te bleken.

Met bovenstaande tips en informatie weet jij hoe je zonnevlekken kunt tegengaan en hoe ze ontstaan. Vergeet ook niet om je gezicht goed te reinigen, extra belangrijk bij het gebruik van zonnebrandcrème en cosmetica.  

Wil je meer weten over lichaamsverzorging? Lees dan ook het artikel over ricinusolie, een voedende olie voor huid en haar.

Wil je meer weten over verzorging en interieur? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal!