Oceaan witte boot man met tas

Je hoeft met niemand rekening te houden, het geeft je zelfvertrouwen een boost, Je bent zo vrij als een vogel en ontmoet in no time nieuwe mensen; alleen op vakantie gaan heeft veel voordelen! Daarnaast zorgt alleen reizen voor focus en rust. Was dat alles? Nee! Er zijn nog veel meer redenen te noemen om voor een singlereis te kiezen. Welke reden jij ook hebt om alleen op vakantie te gaan, hier vind je heel veel inspiratie, ideeën, tips & tricks voor elke singlereis.

De voordelen van alleen op vakantie gaan

Mensen denken wel eens dat iemand zielig is als hij of zij alleen op vakantie gaat. Het tegendeel is echter waar. Alleen op vakantie gaan kent juist heel veel voordelen! Er zijn wel 101 redenen om te kiezen voor de singlereis. Wij laten je hier 10 redenen zien. Laat je inspireren en ontdek of alleen op vakantie gaan iets voor jou is!

Vrouw tussen twee witte bogen in blauwe kleding

10 redenen voor de singlereis

 • Vrijheid

Het fijne aan alleen reizen is dat je totaal je eigen plan kunt trekken. Je hoeft echt met niemand rekening te houden en hoeft je naar niemand te verantwoorden. Zin om tot de lunch in bed te blijven? Zonder plan een stad in lopen en wel zien wat er gebeurt? Eten wat jij lekker vindt en geen compromissen hoeven sluiten. Bovendien hoef je je ook niet druk te maken om iemand anders dan jij zelf. Kan heel verfrissend zijn.

 • Zelfvertrouwen

Het is goed voor je zelfvertrouwen. Alleen reizen kan best spannend zijn. Je moet een andere taal spreken, de route zien te vinden, onderhandelen over prijzen, je kunt heimwee krijgen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Doordat jij de enige bent die deze problemen kan aanpakken en oplossen zal je je steeds meer realiseren dat je het aankan. Je bent onafhankelijk en bent in staat zelfstandig oplossingen te bedenken!

 • Geen rekening houden

Je hoeft met niemand rekening te houden, alleen met jezelf. Wat wil jij? Een skydive maken of juist een dagje op het strand liggen? Luxe uiteten gaan of zelf koken? Bedenk het zelf en doe het zelf.

 • Tijd voor jezelf

Als je alleen reist heb je echt tijd voor jezelf. Je wordt niet afgeleid door andere dingen, andere mensen. Zo kun je tot jezelf komen na een drukke of intensieve periode. Ook kun je op deze manier tijd nemen om over de toekomst te denken en plannen te maken. Je kunt op die manier goed reflecteren en kritisch kijken naar je leven zoals het is.

 • Focus en rust

Dit punt sluit eigenlijk perfect aan bij het vorige. Wanneer je alleen reist kun je je volledig focussen op jezelf en op wat jij wilt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eindelijk eens aan die stapel boeken beginnen die je zo graag nog wilt lezen.

 • Nieuwe vrienden

Mensen die alleen reizen zijn zeer zeker niet eenzaam! Als je alleen reist maak je juist in no time nieuwe vrienden. Mensen die alleen reizen zijn dus bijna nooit alleen! Als je alleen reist en wel behoefte hebt aan sociale contacten, maak je vaak juist heel makkelijk nieuwe contacten. Bovendien benaderen mensen, ook locals, jou ook sneller als je alleen reist.

 • Avontuur

Als je alleen op vakantie gaat ga je een avontuur aan. Je stapt echt uit je comfort zone en komt in verrassende, bijzondere situaties. Komt er iets leuks op je pad, dan kun je eenvoudig je plan omgooien en meegaan met de nieuwe situatie. Spontane momenten, ontmoetingen en situaties zorgen meestal voor de mooiste herinneringen.

 • Goedkoper

Als je alleen reist is het gemakkelijker om binnen een gesteld budget te blijven. Je kunt je gemakkelijker houden aan afspraken die je met jezelf gemaakt hebt. Je kunt zelf bepalen wanneer je wel en niet uiteten gaat en hoe luxe of basic je dit uitje houdt.

 • Waardeer meer wat je mist

Als je weg bent, realiseer je je steeds beter wat je mist. Als je zonder je familie, vrienden en geliefden bent voel je vaak meer hoeveel je om ze geeft en waarom je ze zo waardeert.

 • Goed voor je welzijn

Alleen reizen is goed voor je welzijn. Het vermindert stress, geeft rust en zorgt ervoor dat je je ervan bewust wordt wat jij wil en belangrijk vindt. Iedereen die wel eens alleen gereisd heeft beaamt dat het hem of haar een gelukkiger mens heeft gemaakt!

Waar ga je naartoe?

Als je alleen op vakantie gaat kun je natuurlijk overal ter wereld naartoe gaan. Stel jezelf vooraf een aantal vragen om tot een mooi bestemming te komen.

 1. Wat is je budget?
 2. Hoe lang wil je op reis?
 3. Wil je in Europa blijven of ga je buiten Europa op singlereis?
 4. Wat wil je graag doen? Wil je luieren op het strand of raften door een rivier? Fietsen door een stad of bergen beklimmen in Zwitserland?
 5. Wil je graag echt alleen zijn of ook wel nieuwe sociale contacten opdoen? Natuurlijk is een combinatie van die twee ook mogelijk.

Waar moet je rekening mee houden als je alleen op vakantie gaat?

Als je alleen op vakantie gaat is alles mogelijk, maar houd rekening met een aantal dingen om het jezelf wat makkelijker te maken. Trek je bijvoorbeeld niet te veel aan van anderen. Mensen om je heen zullen er wellicht iets van vinden dat jij alleen de wereld over gaat reizen. Misschien zijn ze bezorgd of vinden ze het spannend? Laat deze reacties een beetje langs je heen gaan en gebruik je eigen gezonde verstand. Daarnaast kan het heel fijn zijn om een prettige uitvalsbasis te hebben. Hier kun je altijd naartoe terug als je na een lange dag hiken of slenteren de rust weer wil opzoeken.

Enkele reis naar…

Als je een singlereis gaat maken en graag zoveel vrijheid voor jezelf wilt creëren dat je je terugreis nog niet wilt boeken, dan kies je voor een enkele reis. Het boeken van een enkele reis zorgt voor het ultieme gevoel van vrijheid. Toch kleven hier wel wat problemen aan. Soms wil een land namelijk graag dat je kunt aantonen wanneer je vertrekt uit het land.

Je hebt dan een zogenaamd uitreisbewijs nodig, of een ‘proof of onward travel’. In het ergste geval kan zo’n land je de toegang weigeren wanneer je zo’n bewijs niet hebt. Een oplossing hiervoor is dat je een busreis boekt naar een buurland, zodat je hiermee kunt laten zien dat je weer vertrekt. Je kunt er ook voor kiezen een vliegreis te boeken naar een ander land óf een ticket te boeken dat je kunt annuleren!

Tips voor wanneer je alleen op vakantie gaat

Hieronder laten we de grootste verschillen zien van alleen op vakantie gaan en met je geliefde of met een groep.

 • Als je samen met je geliefde reist ben je natuurlijk constant gezellig samen, maar moet je ook elke minuut van de dag samen tot een compromis komen over wat jullie gaan doen, wat je gaat eten, hoe laat je naar bed gaat, wat de volgende bestemming wordt.
 • Ga je met een groepsreis mee dan is alles voor je gepland. Dit kan fijn zijn omdat je nergens meer over hoeft na te denken, maar het kan ook jammer zijn dat het gevoel van vrijheid afneemt. Je kunt eigenlijk geen spontane beslissingen meer nemen.

Laat je inspireren!

Ben je overtuigd geraakt en ga je alleen op vakantie? Stoer! Plan je reis goed en zorg voor een goede en comfortabele reisuitrusting. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je singlereis compleet te maken.

Mocht je nog niet uitgekeken zijn? Check eens onze tips tegen stress, ontspanningsoefeningen en hoe jij het binnenklimaat van je huis eenvoudig verbeterd.