Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Oceaan witte boot man met tas

Speel je met het idee om er alleen op uit te gaan? Om de ultieme vrijheid van een solo reis te ervaren? En deze trip af te leggen naar een bestemming die al jarenlang op je bucketlist staat? Doen! Alleen op vakantie gaan is een unieke ervaring. Het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil, en het boost je zelfvertrouwen. Je leert jezelf beter kennen en komt bovendien ook nog eens compleet tot rust. Natuurlijk kan alleen reizen best spannend zijn, maar dit mag geen reden zijn om het te laten. De ontelbare hoeveelheid voordelen wegen namelijk een stuk zwaarder! Om voorbereid en wel op reis te gaan, delen wij in dit artikel al onze ideeën, tips en tricks voor jouw (eerste) solo trip! 

Alleen op vakantie: 4x tips voor de voorbereiding

Wie zegt alleen reizen, zegt ultieme vrijheid. Dat lezen we ook terug in alle vakantie quotes. Begint die solo reis al te kriebelen? Lees dan eerst onze tien tips hieronder door! 

Tip 1: ongevraagde adviezen en meningen

Trots je vakantieplannen aan je vrienden en familie verkondigd? Maar reageren ze nu niet zoals je had verwacht? Dat is jammer, maar probeer je hier niet al te veel van aan te trekken. Misschien zijn ze bezorgd en proberen ze – uit een goed hart – je te wijzen op de risico’s van alleen reizen. Gelukkig ken jij deze eventuele risico’s zelf ook heel goed, en gebruik je je eigen gezonde verstand om deze te vermijden. 

Tip 2: kies de bestemming die bij jou past

Iedereen kan alleen op reis, maar niet iedereen wordt gelukkig van lang alleen zijn. Als jij je hierin herkent, kun je het beste kiezen voor een bestemming waar je makkelijk andere (solo) reizigers kunt ontmoeten. En nog iets over de bestemming: je hoeft echt niet meteen de andere kant van de wereld af te reizen. Als het prettiger voelt, kun je ook naar een Europees land gaan. Wil je helemaal safe zitten? Ga dan naar een land of stad die je al eerder hebt bezocht. Je zal zien dat een solo trip naar een eerder bezochte bestemming weer een hele andere ervaring zal zijn dan toen je deze plek mét reisgenoten bezocht. 

Tip 3: genoeg spaargeld

Zorg dat je genoeg hebt gespaard voor eventuele tegenvallers of noodgevallen. Aangezien je niet op een reisgenoot kan terugvallen, zorg je dat je zelf met voldoende op zak vertrekt. Oh en over geld gesproken: Als je alleen reist is het gemakkelijker om binnen een gesteld budget te blijven. Je kunt zelf bepalen wanneer je wel en niet uit eten gaat en hoe luxe of basic je dit uitje houdt. Groot voordeel dus!

Tip 4: neem alleen zoveel mee wat je zelf kan tillen

Deze tip valt in dezelfde trant als de vorige: als je alleen reist kun je niet op je reisgenoot terugvallen met tillen. Even samen de bagage verdelen zit er dus ook niet in. Handig daarom om alleen zoveel in te pakken wat je zelf makkelijk kunt dragen. Oh, en neem ook geen waardevolle spullen mee. Wel zo fijn als je op het strand ligt en even je spullen achter kunt laten om af te koelen in de zee. Voor je telefoon, portemonnee en paspoort kun je een waterdicht tasje meenemen die je mee de zee in kunt nemen.

3x tips voor een veilig gevoel als je alleen op vakantie gaat

Alleen reizen onveilig? Zeker niet! Althans, niet als je je gezonde verstand erbij houdt en je onderstaande tips goed in je opneemt.  

Tip 5: bewaar belangrijke (reis)documenten online

Of je nu alleen reist of met reisgenoten: je kunt altijd belangrijke papieren kwijtraken op vakantie. Voor een rustig idee maak je daarom screenshots/kopieën van je paspoort, bankgegevens, reisdocumenten, boekingen, reserveringen etc. Upload de kopieën in je iCloud of mail zodat je ook in het geval van een verloren telefoon, deze altijd nog kunt opzoeken.

Tip 6: vertrouw altijd op je onderbuikgevoel

Bij alleen op reis gaan hoort ook praatjes maken met nieuwe mensen, je sociaal opstellen en uit je comfortzone stappen. Misschien een open deur, maar blijf altijd op je onderbuikgevoel vertrouwen. Krijg je toch aparte vibes van je gesprekspartner? Sluit het gesprek beleefd af en beweeg je richting een openbare plek.

Tip 7: leer de lokale taal wanneer je alleen op vakantie gaat

Wanneer je de lokale taal spreekt voel je je direct een stuk veiliger. En naast dat het veiliger is, is het ook nog eens hartstikke leuk! Laat de voorpret voor je vakantie thuis al starten, en begin hier met een talencursus. Op vakantie kun je dan meteen alles wat je hebt geleerd in het echt oefenen. Ook leuk: combineer je solo trip met een talencursus op bestemming. 

Alleen op vakantie? Nog meer tips voor je solo reis

 1. Neem genoeg vermaak mee

  Zie je op tegen alleen uit eten gaan? Je zal merken dat het juist heerlijk is. Kies een fijn terras uit waar je lekker mensen kunt kijken. Neem een boek mee, werk als een digital nomad of schrijf in je reisdagboek.  
 2. Doe eerst een test weekend

  Kan bijvoorbeeld ook een vakantie in Nederland zijn. Ook lekker: boek een spa hotel en laat je heerlijk pamperen. Inspiratie nodig? Bekijk hier de mooiste plekken van Duitsland of de mooiste plekken van Frankrijk. Nog dichter bij huis? Bekijk dan ons artikel over de mooiste plekken van Nederland.
 3. Boek vooraf je eerste accommodatie

  Ga je voor een langere tijd weg? En ben je van plan om op doorreis te gaan, bijvoorbeeld een roadtrip door Europa? Dan geeft het je een fijn idee om in ieder geval de eerste accommodatie te boeken. Dit neemt wat stress weg en geeft je een rustig gevoel.

De 4 voordelen van alleen op reis gaan 

Nog steeds in dubio of een solo reis iets voor jou is? Laat je over de streep trekken door deze vier voordelen!

 • Voordeel 1: 24/7 je eigen plan trekken
  Het fijne aan alleen reizen is dat je met niemand rekening te houden en je dus ook naar niemand hoeft te verantwoorden. Zin om tot de lunch in bed te blijven? Doen. Zonder plan een stad in lopen en wel zien wat er gebeurt? Ook doen! Bovendien hoef je je ook geen seconde druk te maken over iemand anders dan jijzelf. Kan heel verfrissend zijn.
 • Voordeel 2: een boost voor je zelfvertrouwen
  Alleen reizen kan best spannend zijn. Je moet een andere taal spreken, de route zien te vinden, onderhandelen over prijzen, je kunt heimwee krijgen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Doordat jij de enige bent die deze problemen kan aanpakken en oplossen zal je je steeds meer realiseren dat je het aankan. Je bent onafhankelijk en bent in staat zelfstandig oplossingen te bedenken.
 • Voordeel 3: onbeperkt me-time
  Je kunt even helemaal tot jezelf komen na een drukke of intensieve periode. De me-time tijdens alleen reizen geeft je de ruimte om te reflecteren en kritisch te kijken naar je leven hoe die nu is. Zo kun je deze tijd gebruiken om over de toekomst na te denken en nieuwe plannen te maken.
 • Voordeel 4: leven in het moment
  Je stapt echt uit je comfort zone en komt in verrassende, bijzondere situaties. Komt er iets leuks op je pad, dan kun je eenvoudig je plan omgooien en meegaan met de nieuwe situatie. Spontane momenten, ontmoetingen en situaties zorgen meestal voor de mooiste herinneringen.

Klaar om je eerste solo reis te boeken? Stoer! Plan je reis goed en zorg voor een goede en comfortabele reisuitrusting. Bonus tip: registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je (eerste) reis alleen compleet te maken.