Volkswagenbusje oude roze kleur met uitklapbaar dak om te slapen

Het is weer tijd voor vakantie! Weet jij al waar de reis naar toe gaat? Wordt het een verre reis of blijf je in het land? En ga je overnachten in een huisje of wordt het kamperen in een tent? Als je gaat kamperen is het slim om alles goed voor te bereiden. Hiervoor kun je tips & tricks inwinnen bij ervaren kampeerders. Ga je een camping vakantie regelen? Lees ons advies en ideeën hier!

Waarom kamperen tijdens de vakantie?

Misschien ga jij elk jaar naar hetzelfde land op vakantie en geniet je erg van de luxe en het comfort van een huisje. Toch kan kamperen ook heel leuk zijn. Tijdens een camping vakantie ben je lekker veel buiten, geniet je optimaal van de natuur én ben je meestal minder geld kwijt dan aan een appartement of huis. Lees hieronder meer over de voordelen van een kampeervakantie.

Voordelen van een camping vakantie

Als je nog nooit hebt gekampeerd kan het best spannend zijn om voor het eerst naar een camping te gaan. Wat heb je allemaal nodig? Welke camping kies je? En waar mag je je tent neerzetten? Hier lees je later meer over. Hier ontdek je wat de voordelen zijn van een kampeervakantie.

 • Kamperen kun je eigenlijk overal doen. In elk land zijn grote en kleine campings te vinden.
 • Kamperen geeft een gevoel van vrijheid.
 • Je bent een met de natuur! Geniet optimaal van alles dat de natuur te bieden heeft. Kook lekker buiten, want je bent de hele dag buiten en gaat even back to basics. Veel campings bevinden zich op mooie plekken midden in de natuur.
 • Het is financieel voordelig. Een campingplaats of een tent huren is een stuk minder prijzig dan een huisje huren.
 • Je ontmoet veel mensen tijdens het kamperen. Doordat iedereen de hele dag buiten is, kom je snel met nieuwe mensen in aanraking.
 • Het is ideaal voor kinderen! Ze maken makkelijk vrienden en er is veel sociale controle.
 • Mensen komen los van de dagelijkse sleur en hebben daardoor meer aandacht voor elkaar.

Nadelen

Toch zijn er ook wel nadelen van kamperen te bedenken. Zo is het leven op een camping in principe vrij primitief te noemen. Wie heeft er bijvoorbeeld zin om in de regen met een wc rol onder de arm naar het toiletgebouw te lopen? Of om elke avond de afwas te moeten doen in een klein teiltje met koud water? Om het nog maar niet te hebben over slapen op een dun matje, de vele muggen die rond je tent (of in je tent) zoemen en de vele geluiden van mede kampeerders waar je last van kunt hebben.

Een van de belangrijkste dingen die mensen noemen die gek zijn op kamperen, is het gevoel van vrijheid en het idee om te ontsnappen aan het stressvolle en drukke leven. Ze kunnen de verantwoordelijkheden loslaten en komen los van de dagelijkse sleur. Hierdoor ontstaat er meer tijd voor elkaar. Tijdens een kampeervakantie doe je namelijk ook heel veel samen! Van de afwas tot een vuurtje stoken.

Wat heb je nodig als je gaat kamperen?

Als je gaat kamperen heb je veel spullen nodig. Een tip om mee te beginnen: koop niet deze spullen allemaal nieuw als je voor het eerst gaat kamperen. Probeer ze eerst eens te lenen van mensen om je heen. Zo kun je eerst eens uitproberen of het kamperen echt iets voor je is. Online kun je heel veel lijsten vinden van spullen die je nodig hebt wanneer je gaat kamperen.

Verschillende opties voor een kampeervakantie

Houd alle opties open. Dit zijn een aantal opties voor verschillende kampeervakanties.

 1. Natuurcampings

  Natuurcampings zijn meestal kleiner, rustiger en vrijer dan de grotere massacampings. Deze campings bevinden zich middenin de natuur.

 2. Boerencampings

  Deze campings bevinden zich meestal op een boerenland of daar heel dichtbij. Soms is het zelfs mogelijk om echt deel te nemen aan het boerenbedrijf. Kamperen bij de boer is heel leuk voor gezinnen met jonge kinderen.

 3. Jongerencampings

  De naam zegt het al de jongeren camping is echt bedoeld voor jongeren die naar een camping willen. Ze bieden alle mogelijkheden die jongeren wensen.

 4. Gezinscampings

  Deze campings zijn volledig ingesteld op gezinnen met kinderen. Jong en oud, iedereen heeft het hier naar zijn zin. Er zijn vaak ook speciale activiteiten voor kinderen en volwassenen. Grotere campings dus met veel sport en spel.

 5. Glampings

  De glamping is luxer en comfortabeler dan de gewone camping. Glampings bevinden zich vaak op unieke plekken in de natuur en hebben een mooi uitzicht. Accommodaties die je vindt op een glamping zijn ook anders dan op een gewone camping. Hier kun je denken aan lodges, safaritenten, luxe stacaravans, maar ook kleine huisjes.

  Deze accommodaties zijn stuk voor stuk uitgerust met een toilet, douche, bad, keukentje, vaatwasser en televisie. Het is dus eigenlijk net als thuis, maar dan op een camping in het midden van de natuur! Een luxe vakantie op de camping dus.

Onze tips voor een heerlijke camping vakantie

Als je gaat kamperen, bedenk dan waar je naar opzoek bent. Zoek je rust of vertier? Wil je graag veel gezelligheid om je heen, of heb je liever de ruimte? Hieronder een paar tips om het nog iets makkelijker te maken als je voor het eerst gaat kamperen.

 1. Zet vooraf een keer je tent op!
 2. Zorg dat je op tijd bij de camping bent en niet in het donker je tent moet opzetten.
 3. Neem een slotje mee voor op je tas. Dit geeft een prettig gevoel.
 4. Bedenk goed waar je je tent neerzet. Let bijvoorbeeld goed op de zon.
 5. Zorg voor een goede slaapzak en luchtbed.
 6. Neem oordoppen mee.
 7. Leen spullen als je voor het eerst gaat kamperen.

Ga je lekker op camping vakantie? Als je gaat kamperen kun je ongetwijfeld wat tips en advies gebruiken. Zorg daarbij voor een goede basisuitrusting. Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw camping vakantie compleet te maken.