Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
checklist zonvakantie

Ik ga op vakantie en ik neem mee… Dat hangt natuurlijk helemaal af van het soort vakantie en waar je naartoe gaat. Ga je naar een tropisch eiland dan wordt jouw paklijst heel anders dan als je gaat skiën in Zwitserland. En ga je kamperen of backpacken dan neem je hele andere spullen mee dan wanneer je een weekend op citytrip gaat. Daarnaast is het vervoersmiddel belangrijk voor het maken van een checklist. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto gaat, dan kun je qua gewicht bijvoorbeeld meer meenemen. Ga je vliegen dan ben je gebonden aan bepaalde hoeveelheden, formaten en gewichten. Ontdek in dit artikel onze tips voor het maken van de perfecte vakantie checklist! Daarnaast hebben we ook paklijsten voor een winter-, auto- en zonvakantie voor je samengesteld die je kunt downloaden en printen. Zo ga je pas goed voorbereid op reis!

Vakantie checklist algemeen

Als je op vakantie gaat kan het heel handig zijn om vooraf een lijst te maken met spullen die je moet inpakken en die je eventueel nog moet aanschaffen. Dit maakt het koffer inpakken een stuk gemakkelijker!

Zoals we eerder al aanstipten kun je eigenlijk geen algemene vakantie checklist maken omdat het soort vakantie, het vervoersmiddel en de activiteiten die er gedaan zullen worden tijdens de vakantie een grote rol spelen. Stel jezelf als je op vakantie gaat de volgende vragen:

 1. Waar ga je heen?
 2. Hoe lang ga je op vakantie?
 3. Hoe ga je reizen?
 4. Wat ga je op vakantie doen?
 5. Met wie ga je op vakantie?

Hieronder een kleine algemene paklijst voor je vakantie. Hierop zijn spulletjes te vinden die je altijd nodig hebt.

Vakantie checklist voor een auto vakantie

Ga je met de auto op vakantie? Denk dan in elk geval aan de volgende zaken! Dit lijstje spullen is specifiek gericht op het reizen met de auto. Deze spullen of tips heb je dus nodig naast de spullen die je op de plaats van bestemming gaat gebruiken en de standaard paklijst voor je vakantie!

Leuke dingen voor op je vakantielijstje:

 • Fototoestel
 • Reisgids
 • Leesboek
 • Speelkaarten
 • Puzzelboekje
 • Tijdschrift
 • Mobiele telefoon (en checken of je deze kunt gebruiken in het buitenland)
 • Laptop
 • Tablet
 • Reisdagboek

Paklijst voor een heerlijke zonvakantie

Als je op vakantie gaat naar een tropisch eiland, heb je vooral dunne zomerse kleren nodig. Ontdek het lijstje hieronder.

Vakantie checklist voor een wintervakantie

Voor een wintervakantie is het slim om goed te bedenken wat je gaat doen op de plek van bestemming. Is dat skiën of snowboarden? Wandelen of langlaufen? Of zit je vooral lekker binnen met een boek of tijdschrift? Ontdek onderstaand lijstje voor een wintervakantie in de sneeuw!

Items voor een city trip

 1. Schoenen

  Vergeet tijdens je citytrip in elk geval niet om schoenen mee te nemen waar je goed op kunt lopen. Vaak leg je in zo’n stad behoorlijke afstanden af.
 2. Rugzak

  Een rugzakje kan ook heel handig zijn, zodat je tijdens het slenteren door de stad je benodigde spulletjes lekker op je rug kunt dragen.
 3. Katoenen tasje als extra

  Het is ook handig om een extra (katoenen) tasje mee te nemen. Vaak schaf je wel iets aan tijdens een weekendje in een stad en met zo’n extra tasje kun je altijd die extra spullen ergens kwijt.
 4. Vloeistoffen

  Als je alleen met handbagage reist, denk dan aan de vloeistoffen die je meeneemt.
 5. Hamamdoek

  Als je een handdoek wilt meenemen kun je overwegen om een dunnere hamamdoek of een sneldrogend handdoekje mee te nemen. Deze zijn veel kleiner en dunner dan een grote dikke badhanddoek en nemen dus minder ruimte in!

Een kampeervakantie

De kampeervakantie vraagt om een goede voorbereiding. Je gaat immers slapen in een tentje, caravan of camper, koken op een gaspitje en douchen op een camping. Daar hoort een goede checklist bij. Deze kun je downloaden en printen in ons artikel paklijst kamperen: wat neem je mee? Hieronder vind je nog 5 extra tips voor als je gaat kamperen:

 1. Leen een tent, huur een camper en leen ook kampeerspullen van iemand die vaker kampeert. Schaf niet alles meteen nieuw aan.
 2. Ga altijd even na naar wat voor camping je gaat. Is daar stroom? Is het een familiecamping of een natuurcamping. Dit voorkomt dat je als rustzoeker ineens op een megacamping staat vol animatieteams en kinderen.
 3. Ga je naar een warm land? Neem toch zeker ook een lange broek mee! In de avond kan het koud worden en je bent in principe altijd buiten. Bovendien heb je kans dat er muggen of andere steekvliegen rondzoemen als de avond valt. Daar kan een lange broek je goed tegen beschermen.
 4. Zet voordat je vertrekt de tent een keertje op. Dit voorkomt irritatie en stress bij aankomst. Bovendien kun je dan meteen testen of de tent (nog) waterdicht is. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd bij de camping aan komt zodat je niet de tent nog moet opzetten als het al donker is.
 5. Neem kaarsen mee! Wanneer er geen stroom is of de stroom valt een keer weg heb je in elk geval wat licht en warmte.

Nog meer inspiratie

Behoefte aan nog meer inspiratie? Lees onze artikelen en kom te weten hoe jij de beste housewarming organiseert of het perfecte tuinfeest. Ben je veels te druk met je werk of het dagelijks leven maar is de vakantie nog te ver uit zicht? Check de tips tegen stress en ontspan je.

Helemaal ingepakt en klaar om te gaan? Dan wensen we je alvast een hele fijne vakantie! Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw vakantie compleet te maken.