Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
houten stoel met een vrouw met uitzicht

De ultieme vrijheid? Werken waar en wanneer je dat wil. Of dat nu vanaf het strand in Bali is, in een co-working space in New York, of in een koffietentje in Budapest. Als je dacht dat dit slechts een mythe is, heb je het mis. Locatie-onafhankelijk werken is namelijk een heuse levensstijl, die wereldwijd wordt gevolgd door allerlei mensen. Freelancers, remote-workers en ondernemers reizen van plek naar plek, en zien al werkend de wereld. Het enige wat ze nodig hebben is een laptop en een internetverbinding. Klinkt dit voor jou als dé uitkomst om je carrière en reislust te combineren? En wil je weten of deze digital nomad levensstijl ook iets voor jou is? Laat je dan inspireren door dit artikel waarin we dieper ingaan op het leven van een moderne nomade, hoe je dit wordt en op welke plekken je dit het beste kunt doen.

Wat is een digital nomad?

Van oudsher zijn nomaden mensen die rondtrekken met hun vee, en geen vaste plek hebben om te wonen. Het moderne ‘digital nomad’ verruilt het traditionele vee voor een laptop met internetverbinding. Hiermee verwijst de versie van een moderne nomade, naar iemand die locatie-onafhankelijk, overal ter wereld vanaf een laptop kan werken. Het enige wat deze persoon nodig heeft is internetverbinding. En doordat het werk overal ter wereld kan worden uitgevoerd, kan de moderne nomade al werkend reizen naar de volgende, tijdelijke vestigingsplek. Bijvoorbeeld in een co-working space, koffiezaak of strandtent. 

Waar de meeste locatie-onafhankelijke werkers eerst voornamelijk ondernemers en freelancers zonder baas waren, is dit nu wel anders. Doordat ook veel werknemers in loondienst de afgelopen jaren remote zijn gaan werken, ligt nu ook voor hen de weg naar een nomade lifestyle open. We weten nu immers allemaal dat veel kantoorbanen ook volledig online uit te voeren zijn. 

Een kijkje in het leven van een digital nomad

De meest populaire beroepen voor deze levensstijl zijn die van online marketeer, developer, virtual assistant, influencer, blogger, webshop houder, copywriter, trader en fotograaf. Hoeveel je per maand moet verdienen voor een modern nomadenbestaan, is afhankelijk van de plek waar je op dat moment bent. Zo kun je in veel Aziatische landen voor zo’n €1.200 per maand comfortabel leven. Maar met hetzelfde maandinkomen in duurdere, westerse landen, wordt het nog lastig rondkomen. Als je net begint als digital nomad is het dus fijn om dit in goedkope vakantielanden te doen. Zo haal je wat druk van de ketel, en is het ook oké als je die maand iets minder verdient. Wanneer je inmiddels genoeg opdrachten binnenhaalt, en bent verzekerd van een hoger inkomen, kun je naar duurdere landen en steden afreizen.

Zo lang blijft een digital nomad op één plek

Gemiddeld blijven digital nomads zo’n twee à drie maanden op dezelfde plek. Dit heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste omdat het prijstechnisch gunstiger is iets langer op dezelfde plek te blijven. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een appartement die lager uitvalt wanneer je de accommodatie voor langere tijd huurt. Ook kun je in een paar maanden beter een sociaal netwerk opbouwen. Een nomadenbestaan bestaat nu eenmaal uit veel alleen op reis gaan. Maar gelukkig vind je veel soortgenoten die, net als jij, nieuwe mensen willen ontmoeten om leuke dingen mee te doen op jullie tijdelijke verblijfsplek. En aangezien je naast je volwaardige werkweek ook nog de omgeving wil verkennen, lukt dit beter in een paar maanden dan een paar weken.

Tot slot is tot drie maanden lang genoeg om te genieten van de huidige plek, maar ook weer plannen te maken (inclusief een planning) voor de volgende verblijfsplek. 

Hoe word je digital nomad?

Er is niet één handboek of specifieke checklist die je vertelt hoe je deze levensstijl start. Waar de een gebaat is bij maanden van voorbereiden en plannen, rolt de ander er juist langzaam vanzelf in. Wel zijn er een aantal stappen die je kunt gebruiken als leidraad richting locatie-onafhankelijk werken.

1. Kun je locatie-onafhankelijk werken?

Of je een nomade levensstijl aan kunt gaan begint vooral praktisch: kun je locatie-onafhankelijk werken? Ben je gebonden aan fysieke meetings, of kunnen deze ook online plaatsvinden? Is er überhaupt veel contact gedurende de werkdag? In dit geval kan een tijdsverschil het op afstand werken lastiger maken. Wel zo handig dus om hier rekening mee te houden. Oh, en nog iets: vind je jouw werk in Nederland maar zo zo? Dan gaat dit gevoel echt niet veranderen wanneer je hetzelfde werk aan de andere kant van de wereld uitvoert. Duik dus pas in de nomade levensstijl wanneer je helemaal happy bent met je werk en opdrachten.

2. Stel een proefperiode voor

Wanneer je remote in loondienst werkt, heb je natuurlijk toestemming van je baas nodig om voor (on)bepaalde tijd in het buitenland te werken. Wanneer je baas niet meteen even enthousiast is over het locatie-onafhankelijk werken als jij, kun je ook voorstellen om te starten met een proefperiode van één tot drie maanden. Niet alleen handig voor je baas, maar ook voor jou. Als je niet aan een baas bent gebonden, is het alsnog goed om opdrachtgevers op de hoogte te houden. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld qua tijdsverschil.

3. Schaf de essentials aan voor vertrek

Een goedwerkende laptop, een (lokale) simkaart en een betrouwbare powerbank zijn de essentials voor iedere moderne nomade. Goed dus om in deze items te investeren alvorens je vertrekt.

4. Maak een begroting

De plekken die je gaat bezoeken zijn afhankelijk van je inkomen. Zo is een werkperiode in Zuidoost Azië een stuk beter te betalen dan een paar maanden New York. Maak daarom van te voren een begroting en baseer hier je (volgende) bestemming op. Welke plekken wij tippen lees je hieronder!

De beste plekken voor een digital nomad

 1. Canggu, Bali

  Bali is een van de leukste vakantie eilanden ter wereld. Hoe lekker dus als je hier een aantal maanden, al werkend, kunt vertoeven. Wij tippen Canggu als leukste spot op Bali.
 2. Chiang Mai, Thailand

  Deze Thaise stad is super populair onder digital nomads. Grote kans dat je in een van de vele co-working spaces gelijkgestemden ontmoet met wie je de stad kunt ontdekken.
 3. Kaapstad, Zuid-Afrika

  Wil je de Nederlandse winter skippen? Pak dan je koffers in en vertrek naar Kaapstad! Hier is niet alleen de temperatuur ‘s winters een stuk aangenamer, maar is er ook nog eens nauwelijks tijdsverschil. Ideaal dus.  
 4. Lissabon, Portugal

  Lissabon is een van de mooiste steden van Europa. Ook is de stad redelijk budget-proof – althans, als je het niet te gek maakt allemaal. Al helemaal leuk is om een auto te huren en te roadtrippen langs de Algarve. En als je toch die auto hebt, kun je de reis ook doortrekken. Bijvoorbeeld een roadtrip door Europa
 5. Tenerife, Spanje

  Is (kite-)surfen jouw ideale work-out? Dan tippen wij een aantal maanden werken en trekken door het Spaanse Tenerife. Extra fijn: heerlijk eten, een fijn klimaat en geen tot nauwelijks tijdsverschil.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je trip naar de mooiste Europese steden compleet te maken!