Fietsvakantie in Nederland

Veel mensen zijn er gek op; fietsen. En voor een fietsvakantie hoef je echt niet super fit te zijn! Tijdens een fietsvakantie bepaal jij namelijk helemaal zelf het tempo. Het fijne aan dit soort vakanties, is dat je lekker in beweging bent, zelf je route kunt bepalen én zelf kunt beslissen wanneer je stopt om te eten, te drinken of een foto te maken. Wil je op fietsvakantie in Nederland? In dit artikel vind je alle tips en ideeën voor een geslaagde reis.

Op fietsvakantie in Nederland? De voordelen

Op fietsvakantie gaan kent veel voordelen. Het is niet alleen goed voor jou omdat je lekker buiten bent en veel beweegt, het is ook goed voor je portemonnee omdat je voor een goedkope manier van reizen kiest. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de fietsvakantie met een treinvakantie te combineren. Vaak kun je de fiets meenemen in de trein. Bovendien is Nederland een ideaal fietsland, omdat het lekker vlak is. In Nederland vind je prachtige routes en paden door de prachtige natuur. Tot slot is het kiezen voor een fietsvakantie goed voor het milieu! Je hoeft hiervoor geen kilometers te maken in de auto of met het vliegtuig te reizen.

Ga goed voorbereid op fietsvakantie in Nederland

Een goede voorbereiding is het halve werk!

 • Laat je fiets nakijken. Zorg ervoor dat je fiets geen gebreken heeft wanneer je vertrekt.
 • Controleer in elk geval de bandenspanning, zodat je niet na 5 kilometer al de banden moet oppompen. Check ook de remmen en de ketting.
 • Neem een bandenplakset mee! Geloof ons, elke fiets heeft wel eens een klapband of lekke band gehad. Maar met een bandenplakset is dat probleem zo opgelost.
 • Zorg voor een goed slot. Kies het liefst voor een ART gekeurd slot, omdat deze het veiligst zijn. Zet je fiets bovendien altijd aan iets vast. De combinatie van een ringslot én een kettingslot is het beste.
 • Zorg er tot slot voor dat je niet te veel spullen meeneemt. Lees verderop in dit artikel hoe je je bagage het beste kunt meenemen op de fiets.

Soorten fietsroutes

Welke fietsroute past bij jou? Dat hangt uiteraard af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld een lange fietstocht maken of ga je op fietsvakantie in Nederland? Bepaal het aantal kilometer dat je (per dag) zou willen fietsen. Denk ook na over het soort landschap waar je doorheen wilt fietsen. Wil je graag klimmen, kies dan voor een route door een heuvelachtig gebied om jezelf uit te dagen.

Er zijn diverse websites die je kunnen helpen om een route uit te stippelen. Dat kun je bijvoorbeeld doen via de ANWB of de Fietsersbond.

Top 5 mooie routes voor een fietsvakantie

Een aantal mooie fietsroutes zijn het benoemen waard. Van routes door de duinen tot langs het strand of door de bossen.

Ontdek onze 5 favoriete routes voor een fietsvakantie of uitje hier!

 1. De Duinwaterroute

  Vanuit Castricum door de duinen. Onderweg zijn er diverse plekken om vogels te spotten!

 2. Het Lauwersmeer

  Het noordelijke puntje van Groningen en Friesland bereik je via het Nationaal Park Lauwersmeer en natuurgebied Marnewaard.

 3. De Slufterroute

  Deze prachtige route fiets je op Texel. Je komt langs natuurgebied de Slufter.

 4. De Buiksloterdijkroute

  Deze route ten noorden van Amsterdam leidt je langs kleine dorpjes en de dijken van Waterland. Breng een bezoekje aan Marken of Broek in Waterland!

 5. De Brabantse Heide

  Het bosrijke gebied in Brabant is niet alleen prachtig en rustgevend, je kunt hier ook veel dieren en watervogels spotten.

Uitgelicht: het Pieterpad fietsen

Een absoluut unieke ervaring per fiets? Ga het Pieterpad fietsen. Fiets van Pieterburen in Groningen naar Sint Pietersberg in Limburg. Een lange tocht over het Pieterpad van meer dan 500 kilometer. Neem hier rustig de tijd voor en ga bijvoorbeeld een week lang elke dag 60-80 kilometer fietsen. Onderweg zoek je gezellige plekken om te overnachten. Via het Pieterpad kom je door allerlei verschillende landschappen, natuurgebieden en door plaatsen als Zweeloo, Nijmegen en Thorn.

De exacte route is eenvoudig te vinden online. Voor het afleggen van de route heb je geen speciale fiets nodig. Uiteraard kun je kiezen voor een racefiets, een elektrische fiets of een gewone fiets, net wat jij fijn vindt. De route is vrij eenvoudig, alleen het laatste stuk in Limburg kan wat zwaarder zijn omdat het landschap hier wat heuvelachtiger is.

Tips voor een fietsvakantie in Nederland

Wil jij op fietsvakantie in Nederland? Goed idee. Of je nu op vakantie gaat met kinderen, een romantisch uitje zoekt, alleen op reis gaat of een sportief idee zoekt voor de huwelijksreis; een fietsvakantie is een geweldige manier om de natuur in Nederland opnieuw te ontdekken. Tijdens de fietsvakantie kun je op allerlei plekken overnachten. Je kunt gaan kamperen (lees ook al onze do’s en don’ts voor je kampeervakantie), naar een glamping gaan, in een boomhut slapen of kiezen voor een mooie bed & breakfast op de fietsroute. Ook als je op vakantie gaat met een hond kun je een fietsvakantie doen. Laat de hond wel vooraf wennen aan het reizen met de fiets.

Op fietsvakantie: hoe neem je de bagage mee?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je op fietsvakantie gaat is; wat neem je mee. Het verstandigste antwoord is: zo min mogelijk! Hoe minder je meeneemt des te minder hoef je zelf te vervoeren. Zorg in elk geval voor goede fietstassen die stevig vastzitten. Zorg dat al je spullen ook goed vast worden gemaakt aan je fiets, zodat je je daarover geen zorgen hoeft te maken. Op de voordrager en achterdrager kun je best wat spullen kwijt.

Er bestaan ook handige stuurtassen waarin je spulletjes kunt doen die je nodig kan hebben onderweg zoals je fototoestel, een reisgids, fietsgereedschap, je telefoon, portemonnee, en de route. Neem je een tent mee? Dan kun je de tent meestal het beste op de bagagedrager aan de achterzijde binden.

Heb je ook zin gekregen om te reizen en op fietsvakantie te gaan in Nederland? Of ga je toch liever verder weg? Lees dan onze artikelen over vakantie eilanden en de mooiste bestemmingen in Europa. Ready to go? Pak nog even onze checklist voor je vakantie erbij! Veel plezier tijdens jouw fietsvakantie in Nederland!

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een sportieve vakantiesfeer in jouw interieur.