Paarse trein tussen roze bloesem op rails

Met de trein op vakantie gaan is hot! En dat is goed, want met de trein reizen is een stuk beter voor het milieu dan met de auto of het vliegtuig. Bovendien heeft de treinvakantie veel voordelen! Je hoeft bijvoorbeeld niet uren voor vertrek in te checken en kunt meenemen wat je wilt. Wil jij meer weten over de treinvakantie, en wat de mooiste bestemmingen zijn? Lees dan verder.

Wat zijn de voordelen van een treinvakantie?

We noemden al enkele voordelen van de treinvakantie, maar er zijn er nog meer te noemen. Ontdek de 5 voordelen van een treinvakantie hieronder!

5x voordelen van een treinvakantie

 1. Je hoeft geen uren voor vertrek in te checken. Dat scheelt tijd.
 2. Je kunt per trein reizen tot in het stadscentrum.
 3. Je kunt veel bagage meenemen.
 4. Het is comfortabel. Je kunt lekker lezen, een film kijken, je reisdagboek bijhouden of uit het raam staren. Bovendien kun je aan een tafeltje zitten en rondlopen en kun je gewoon plassen wanneer dat nodig is.
 5. Het is veel beter voor het milieu.

Treinvakantie wereldwijd

Heel veel plekken op de wereld zijn per trein te bereiken. Zo kun je vlot, voordelig en duurzaam naar de grote steden binnen Europa reizen. Maar je kunt ook een treinreis in een ander land maken. Zo kun je tijdens het reizen door een land je per trein verplaatsen óf je kunt de meest prachtige routes afleggen per trein waarbij het reizen per trein dus meer is dan een vervoersmiddel, het treinen is dan echt je vakantie. Ontdek de volgende plekken waar je goed met de trein kunt reizen.

 1. Japan – In Japan is alles nét even wat beter, sneller en schoner dan in Nederland. Zo ook de treinen. Met de supersnelle Shinkansen, de Bullettrain die wel 300 kilometer per uur rijdt, cross je in no time het hele land door. Perfect wanneer je het land wil verkennen en veel wilt zien.
 2. Rusland & China – De Trans-Siberië Express brengt je van Moskou naar Peking. Hierbij reis je door Rusland, Mongolië en China. Deze reis duurt 7 dagen.
 3. Londen-Istanbul – Met de Oriënt-Express reis je van Londen naar Istanbul. Onderweg reis je door de mooiste steden en natuurgebieden.
 4. Beijing-Lhasa – Met de Himalaya Express reis je over het ‘dak’ van de wereld. Op de Tangula Pass bevind je je namelijk wel 5000 meter boven zeeniveau. Door de hoogte is deze trein voorzien van zuurstoftoevoer. Een reis met prachtige vergezichten over het Himalayagebergte.

5x tips voor een lange treinreis

 1. Bepaal de route

  Bedenk niet alleen waar je naartoe gaat, maar kijk ook waar je overstapt en wat de beste aansluiting is. Dat begint met het bedenken welke plekken je zou willen zien, of welke bezienswaardigheden. Op de kaart kun je vervolgens snel zien of er tussen die plekken treinen rijden.
 2. Boek de reis

  Vervolgens boek je de reis. Hierbij zie je ook de treintijden en kun je ook je plek in de trein reserveren.
 3. Bagage

  Bedenk wat je meeneemt en pak je tas in.
 4. Hoe blijf je fris en fit?

  Neem een schoon shirt mee, deodorant en vochtige doekjes. Dat is ook handig voor ongelukjes. Daarnaast is het verstandig om genoeg water te drinken, gezond te eten en af en toe een klein rondje te lopen. Zet ook een raampje open om frisse lucht de coupé in te laten.
 5. Budgettips voor een treinreis

  Neem veel eten mee zodat je zo min mogelijk dingen hoeft te kopen. Boek de reis op tijd en houd acties in de gaten. Met de trein reizen is namelijk niet goedkoop.

8x de mooiste treinreizen Europa

Waar je heen kunt reizen met de trein? Tegenwoordig kun je heel veel bestemmingen bereiken per trein. Zo kun je met de trein naar Italië, of met de trein naar Duitsland. Eigenlijk is bijna elke treinreis mogelijk en kun je zo de mooiste plekken in Europa ontdekken.

Treinreis in Europa

 1. Parijs
  Met de trein ben je binnen 3 uur vanaf Amsterdam in Parijs. Breng een bezoek aan de stad van de liefde met je geliefde. Ook voor een dag is Parijs de moeite waard! Een dagje of weekendje Parijs valt zeker ook onder een van de leuke dingen om te doen met je BFF.
 2. London
  Wil je met de trein van Amsterdam naar Londen dan ben je in 4 uur en 10 minuten onderweg. Echt top voor een weekend met je lover.
 3. Berlijn
  In 6 uur reis je van Amsterdam naar Berlijn. Een snelle en comfortabele manier om in deze wereldstad te komen.
 4. Belgrado
  Van hoofdstad Belgrado (Servië) naar havenplaats Bar (Montenegro)? Jazeker. Deze treinroute is heel bijzonder!
 5. Noorwegen
  De Bergen treinroute verbindt Oslo met havenstad Bergen. Onderweg zie je de mooiste landschappen, bossen en meren. Echt een aanrader!
 6. Zwitserland
  De Glacier Express in Zwitserland rijdt rechtstreeks door het hart van de Alpen. Perfect als je op wintersport vakantie gaat. Tijdens deze treinreis vliegen de prachtige vergezichten, valleien en bergpassen je om de oren.
 7. Italië
  Voor de trein door Italië en Zwitserland neem je de Bernina Express. De route leidt langs prachtige besneeuwde bergen en eindigt in Tirano, in Italië. Delen van deze spoorlijn behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO.
 8. Duitsland
  In plaats van een rondreis maken door Duitsland met de auto, kun je ook makkelijk met de trein gaan. De Linke Rheinstrecke bijvoorbeeld is de spoorlijn van Keulen naar Mainz en loopt bijna volledig langs de Rijn. Het uitzicht is prachtig. Je komt langs prachtige heuvels, kastelen, wijngaarden en valleien. Wist je dat een deel van de oevers van de Rijn op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?

Inspiratie

Heb je ook zin in een treinvakantie? Ga je met de trein naar Italië of met de trein naar Duitsland? Maak je een treinreis door Europa of in een ver land? Of vier je liever vakantie in eigen land en ga je naar de mooiste plekken in Nederland? De trein is een comfortabele manier om te reizen én is bovendien ook beter voor het milieu dan diverse andere vervoersmiddelen. Toch liever met de auto? Wat dacht je van een roadtrip door Europa?

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je treinvakantie compleet te maken.