volkswagenbusje op een weg

Het enige nadeel aan op vakantie gaan? De kosten die erbij komen kijken. Want hoe je het ook went of keert: op vakantie gaan is nou eenmaal een extra uitgave. Denk aan de reiskosten, een slaapplek, eten en drinken, en natuurlijk wat zakgeld voor leuke activiteiten daar. Gelukkig hoeven deze kosten echt niet de spuigaten uit te lopen. Hoe diep je in de buidel tast voor jouw ‘get-away’, heb je namelijk helemaal zelf in de hand. Tipje van de sluier: de bestemming speelt de hoofdrol in je totale vakantiebudget. Daarom delen we in dit artikel de leukste goedkope vakantielanden en wat extra tips & tricks om jouw welverdiende trip zo budgetvriendelijk mogelijk te maken.  

Goedkoop reizen in Europa? 3x goedkope vakantielanden

Zoals we al schreven heeft de bestemming grote impact op het totale vakantiebudget. Toch hoef je voor een goedkope vakantie echt niet binnen de landsgrenzen te blijven. Want ook de mooiste plekken in Nederland kunnen prijzig zijn. Gelukkig zijn er een hoop Europese bestemmingen die goed te bereiken zijn per auto of waar regelmatig goedkope vliegtickets voor worden aangeboden. Zo blijft Europa ook een toegankelijke optie voor een goedkope vakantie. Tenminste, zolang je kiest voor de juiste bestemming natuurlijk, want niet alle Europese landen zijn even budgetvriendelijk. Zo kun je Parijs beter verruilen voor Lille, Rome voor Bologna en Barcelona voor Valencia. Vooral in Spanje kun je met een gerust hart een aantal keer uit eten gaan. Een avondje genieten van tapas en Sangria doe je hier al voor een tientje! Meer inspiratie nodig? We lichten hieronder drie Europese (budget) toppers uit.

Goedkope vakantielanden: Dubrovnik, Kroatië

Kroatië wordt steeds populairder als vakantiebestemming en wij begrijpen wel waarom. Dit prachtige land heeft het allemaal: lekker eten, een heldere zee, warme temperaturen, bruisende steden, een prachtige natuur, en natuurlijk aantrekkelijke prijzen. Zo is het leven in Kroatië een stuk goedkoper dan thuis in Nederland. Begint deze vakantiebestemming al te lonken? Vooral Dubrovnik, oftewel de ‘Parel van de Adriatische Zee’, is een bezoekje waard. Deze compleet ommuurde stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zal de meeste Game of Thrones fans bekend voorkomen. De stad was namelijk het decor voor King’s Landing. Naast Dubrovnik zijn ook Zadar, Zagreb en Split fantastische steden om te bezoeken.

Goedkope vakantielanden: Lissabon, Portugal

In het heerlijke vakantieland Portugal liggen de prijzen nog relatief laag. Als je de hippe tenten vermijdt, drink je makkelijk een koffietje voor €1 en bestel je een dagmenu voor €5-€10. Wat je verder kunt doen in deze charmante stad? Het stad- en strandleven ontdekken en natuurlijk een ritje maken in de wereldberoemde tram! Hier betaal je de standaard ritprijs van €3 voor. 

Goedkope vakantielanden: Budapest, Hongarije

In het Oost-Europese Hongarije liggen de prijzen nog relatief laag. Niet dat je dit merkt aan de prachtige gebouwen in de hoofdstad Budapest. Want wanneer je door Budapest struint, herken je de rijke invloeden uit de Oostenrijk-Hongaarse tijd. Maar waar je je het ene moment waant je in een statige stad, voelt het even later juist weer als hip, jong en modern. Zo zijn er in Budapest veel ‘ruin bars’ te vinden. Dit zijn vervallen gebouwen (vaak deels in de open lucht) die worden getransformeerd tot gezellige, hippe tenten waar je biertjes en cocktails tegen lage prijzen drinkt. ‘Szimpla Kert’ is de meest populaire ‘ruin bar’ en is ook te vinden in The Lonely Planets’s lijst van top 50 beste bars wereldwijd.

Goedkope vakantielanden: intercontinentaal budget reizen

Over het algemeen is een verre reis naar de andere kant van de wereld duurder. Toch gaat dit niet altijd op, omdat misschien de vliegreis wel veel kost, maar in het land zelf alles juist vrij goedkoop is. Zo is het leven in Vietnam erg goedkoop en ook in Bolivia of Marokko kun je voor weinig geld een paar weken doorbrengen. Wel zo slim dus, als je naar een van deze landen gaat, om wat langer te blijven. Het ticket is immers het duurst van de hele reis. Bekijk alle goedkope vakantielanden hieronder:

Midden- en Zuid-Amerika:

 • Bolivia
 • Nicaragua
 • Peru
 • Columbia
 • Guatemala

Azië:

 • Vietnam
 • Thailand
 • Indonesië
 • Cambodja
 • Laos

Afrika:

 • Marokko
 • Tunesië
 • Ethiopië
 • Egypte
 • Gambia

Ideeën voor een goedkope vakantie in het hoogseizoen

De nummer één vakantietip voor goedkoop reizen? Je vakantie plannen buiten het hoogseizoen. Helaas is dit in de praktijk niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig zijn er meer manieren, naast de bestemming, om te besparen op een vliegvakantie. Denk aan het boeken van een all-inclusive deal. Hiermee weet je vooraf precies wat je kwijt bent aan de reis en het overnachten, eten en drinken. Alleen de extra’s en uitjes die je wilt maken zijn nog voor eigen rekening. Een andere goede tip: boek een last minute. Deze worden vaak zeer voordelig aangeboden. 

7x tips goedkope vakantie

Misschien een open deur, maar als je minder aan de ene trip uitgeeft, heb je genoeg over om het aan een andere trip te besteden. En laten we direct een mythe ontkrachten: budget reizen hoeft niet minder leuk te zijn. Er zijn alsnog tal van opties; van het zorgvuldig plannen van reisbudgetten, tot het kiezen van goedkope vakantielanden. In principe kun je dus elke vakantie, door wat slimme keuzes en het vergelijken van prijzen, goedkoper maken. Ontdek hieronder onze tips voor een goedkope(re) vakantie! 

1. Ga kamperen

Zowel binnen Nederland als in België of Frankrijk is kamperen een goedkope manier van leven. Een campingplaats kost niet veel, je slaapt in de tent of caravan en je kookt zelf op een klein pitje. Geen idee wat je mee moet nemen? Bekijk dan onze paklijst kamperen.

2. Autovakantie naar Frankrijk of Duitsland

Ga je een roadtrip door Europa maken? De mooiste plekken van Frankrijk of Duitsland kun je makkelijk per auto bereiken. Daar kun je een eenvoudig huisje huren of kamperen. Het fijne aan een autovakantie is ook dat je flink kunt besparen door voor de eerste paar dagen eten meenemen. Extra tip: neem beddengoed en theedoeken mee en maak het huisje zelf schoon. Dat scheelt zo weer een paar tientjes.

3. Vrijwilligerswerk

Ga vrijwilligerswerk doen op de plaats van bestemming. Hierdoor krijg je meestal eten en onderdak.

4. Ruil je huis!

Dit kun je doen via een platform dat huizenruil faciliteert, of gewoon zelf door vrienden of familie te benaderen.

5. Boek rechtstreeks

Boek een accommodatie bij het hotel of de aanbieder zelf. Als je het bij een ander bedrijf of grote keten doet ben je al gauw een stuk meer geld kwijt. Check wel altijd nog even voor het boeken een vergelijkingswebsite zoals Trivago, om er zeker voor te zijn dat je de beste prijs hebt.

6. Reisdagboek bijhouden

Handig is om je uitgaven bij te houden in een reisdagboek. Zo kun je tijdens je vakantie zicht houden op alle uitgaven. Tijdens de voorbereiding van je nieuwe vakantie kun je in je reisdagboek bladeren om een idee te krijgen van het nieuwe vakantiebudget. 

7. Onderweg geld besparen

Probeer tolwegen te mijden en tank je auto niet vol langs de snelweg. Langs de snelweg betaal je namelijk de hoofdprijs! Kies liever voor een tankstation aan de rand van een dorp. Verder kun je beter dure georganiseerde tours links laten liggen en zelf op pad gaan.

Geïnspireerd geraakt door deze lijst van de leukste – en goedkoopste – vakantiebestemmingen? Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor jouw budgetvriendelijke vakantie!