Camperen op het strand in gele tenten met een blauwe lucht

Op vakantie gaan is meestal een grote uitgave. Veel mensen sparen elk jaar om op vakantie te kunnen. Natuurlijk is de ene vakantie duurder dan de andere. Over het algemeen is een verre reis naar de andere kant van de wereld duurder. Toch gaat dit niet altijd op, omdat misschien de vliegreis wel veel kost, maar in het land zelf is alles soms juist vrij goedkoop. Ontdek hier onze tips en ideeën om goedkoop op vakantie te gaan.

Welke bestemmingen zijn geschikt om goedkoop op (vlieg) vakantie te gaan?

Wil je graag goedkoop op vakantie dan zijn er verschillende opties. Je kunt denken aan een vakantie dichterbij huis, bijvoorbeeld in Nederland of België. Toch is een vliegvakantie ook mogelijk. Er zijn bestemmingen waar je voor enorm lage prijzen op kunt vliegen, zoals de grote steden in Europa. In principe kun je elke vakantie door wat slimme keuzes en vergelijken van prijzen goedkoper maken. Ontdek hieronder een aantal tips voor een goedkope vakantie.

Tips om goedkoop op vakantie te gaan

Op vakantie gaan kost altijd geld. Het is natuurlijk een luxe om te reizen en hier staan kosten tegenover. Om goedkoop op vakantie te gaan, kun je de volgende tips meenemen.

 1. Ga kamperen

  Zowel binnen Nederland als in België of Frankrijk is kamperen een goedkope manier van leven. Een campingplaats kost niet veel, je slaapt in de tent of caravan. Je kookt zelf op een klein pitje.

 2. Blijf in Nederland

  Binnen Nederland zijn er prachtige steden of natuurgebieden te vinden waar je een huisje kunt huren of in een bed & breakfast kunt slapen.

 3. Boek een groot huis met vrienden

  Hierdoor wordt de prijs per persoon lager.

 4. Ga naar Frankrijk of België

  Hier kun je voor weinig geld logeren in een eenvoudig huisje.

 5. Ruil je huis!

  Dit kun je doen via een huizenruil bedrijfje, óf gewoon zelf door vrienden of familie te benaderen.

 6. Boek rechtstreeks

  Boek een accommodatie bij het hotel of de aanbieder zelf. Als je het bij een ander bedrijf of grote keten doet ben je al gauw een stuk meer geld kwijt.

Tips voor een goedkope vliegvakantie

Voor een goedkope vliegvakantie kun je vooral denken aan de bestemming. Er zijn namelijk veel landen op de wereld waar het leven heel betaalbaar is. Ook zijn er andere manieren om te besparen op een vliegvakantie.

 1. Boek een all-inclusive deal. Hiermee weet je vooraf precies wat je kwijt bent aan reis, overnachten, eten en drinken. Alleen de extra’s en uitjes die je wilt maken zijn nog voor eigen rekening.
 2. Boek een last minute. Deze worden vaak zeer voordelig aangeboden.
 3. Vlieg naar een land waar het leven goedkoop is.

Goedkoop op vakantie? Neem van tevoren voldoende spullen mee

Als je met de auto op vakantie gaat, kun je heel veel zelf meenemen. Zo kun je in elk geval voor een aantal dagen eten meenemen en besparen op de huur van lakens en keukenlinnen door ook dit zelf mee te nemen.

Vergelijk verschillende vervoersmiddelen

Reizen met het vliegtuig is duurder dan reizen met de auto, maar reizen met de trein is in verhouding ook erg prijzig. Het kan slim zijn om ook voor een treinreis te kijken naar aanbiedingen of last minutes. Hiermee kun je erg veel besparen.

Onze tips voor een goedkope vakantie

Als je zin hebt in een vakantie maar niet te veel geld wilt uitgeven zijn er meer opties. Je kunt namelijk ook iets gaan doen op de plek van bestemming. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vrijwilligerswerk. Hieronder nog enkele tips.

Tips om extra te besparen

Om extra geld te besparen naast de reis en de accommodatie, kun je de volgende tips bekijken.

 • Kook zelf, uiteten gaan is een stuk duurder.
 • Neem zelf beddengoed en theedoeken mee en maak het huisje zelf schoon. Dat scheelt zo weer een paar tientjes.
 • Ga indien mogelijk buiten het hoogseizoen op vakantie. In het hoogseizoen zijn niet alleen tickets en huizen of hotels een stuk duurder, ook het leven op toeristische plekken is duurder dan buiten het hoogseizoen.
 • Ga vrijwilligerswerk doen op de plaats van bestemming. Hierdoor krijg je meestal eten en onderdak.
 • Wat ook een goed idee is, is om voor alternatieve steden te kiezen. Hierbij kun je denken aan Bologna in plaats van Rome of Valencia in plaats van Barcelona. Hier is het leven een stuk beter te betalen dan in bekendere (hoofd)steden.
 • Probeer tolwegen te mijden.
 • Tank je auto niet vol langs de snelweg, maar ga liever naar een tankstation aan de rand van een dorp.
 • Kies niet voor dure georganiseerde tours, maar ga zelf op pad.
 • Als het je niet uitmaakt waar je naartoe gaat en je bent niet gebonden aan bepaalde maanden of data om op vakantie te gaan, dan kun je bij het zoeken naar vliegtickets ook zoeken in de hele wereld en filteren op de goedkoopste bestemmingen in de meest voordelige maanden.

Bijzondere plekken

Het leuke aan zoeken naar een betaalbare vakantie, is dat je soms op bijzondere plekken uitkomt, terwijl je dat van tevoren niet verwacht had. Zo is het leven op de Filipijnen erg goedkoop en ook in Bolivia of Marokko kun je voor weinig geld een paar weken doorbrengen. Zo kan het slim zijn, om wanneer je naar een van deze landen gaat, wat langer te blijven. Het tickets is immers het duurst van de hele reis.

Ook in Europa zijn landen te vinden waar het leven vrij goed te betalen is. In Portugal haal je bijvoorbeeld een koffie voor minder dan 1 euro en in Kroatië zijn boodschappen stukken goedkoper dan in Nederland. Ga je naar Spanje? Dan kun je met een gerust hart een aantal keer uiteten gaan. Een avondje genieten van tapas en Sangria doe je hier al voor een tientje!

Heb je zin om op vakantie te gaan, maar wil je graag niet te hoge kosten maken? Hopelijk heb je iets aan onze tips om goedkoop op vakantie te gaan. Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor als je goedkoop op vakantie gaat.