Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kerstmarkt met lampjes en witte sterren decoratie

Kun jij geen genoeg krijgen van kerstmarkten? Lees dan snel verder want in dit artikel delen wij de leukste kerstmarkten in Nederland en Duitsland. Kijk van tevoren of je naar een grote of juist naar een kleine kerstmarkt wilt gaan. Een ding hebben ze gemeen: het is er heel knus, sfeervol en gezellig! Sneeuw of geen sneeuw: een glaasje Gluhwein, een bokworst, churros met chocoladesaus, warme wafels of oliebollen gaan er altijd wel in. Combineer het met een dagje shoppen of maak er een gezellig weekendje uit van. Veel plezier!

5x kerstmarkt Nederland

1. De unieke markt in Valkenburg

Een hele bijzondere kerstmarkt is de markt in Valkenburg. Het is namelijk een unieke markt omdat een deel van de markt in de grotten plaats vindt. Dit zorgt voor een hele bijzondere sfeer! Niet voor niets wordt deze markt regelmatig genomineerd voor de beste kerstmarkt award. Het is namelijk de oudste en grootste ondergrondse (kerst)markt van Europa. Tip: combineer een bezoek aan deze kerstmarkt met een wandeling in de omgeving.

2. Magisch Maastricht

We blijven in het zuiden van Nederland en gaan door naar de kerstmarkt in Maastricht. De hele maand december wordt het Vrijthof omgebouwd tot kerstmarkt. Er is een schaatsbaan, reuzenrad en daarnaast staan er een hele boel kerstkraampjes. Rondom het Vrijthof worden diverse activiteiten georganiseerd dus je zult je niet snel vervelen! De historie, architectuur en gezelligheid van de stad zorgen ervoor dat deze kerstmarkt als bijnaam Magisch Maastricht heeft. 

3. De grootste kerstmarkt Nederland: Dordrecht

Je verwacht het misschien niet, maar in Dordrecht vindt de grootste kerstmarkt van Nederland plaats. Het is dan ook een zeer grote kerstmarkt met wel meer dan 300 kraampjes. Ruim twee weken voor kerst kun je deze sfeervolle kerstmarkt bezoeken. Kenmerkend aan deze kerstmarkt zijn de diverse muziek terrassen. Denk hierbij aan gospelkoren, maar ook het meezingen (op het einde van de dag) met bekende kerstnummers. Dit wordt ook wel de Christmas-sing-a-long genoemd. 

4. De Country & Christmas fair van Kasteel de Haar

In het midden van het land, buiten het centrum van Utrecht ligt Kasteel de Haar. Een prachtig kasteel met een uitgestrekt landgoed. Een prachtige markt op een bijzondere locatie. Het is een grote, luxe kerstmarkt met veel kerstkraampjes, een bijzondere watershow en diverse muzikale optredens. Let op: deze Country & Christmas fair vindt plaats in de laatste week van november. 

5. Den Haag en Leiden

Ben je op zoek naar een klassieke, koninklijke kerstmarkt? Ga dan zeker naar de markt in Den Haag! Niet voor niets wordt de kerstmarkt in Den Haag Royal Christmas Fair genoemd. Deze kerstmarkt heeft veel aandacht voor culturele activiteiten en voorstellingen. Het historische stadscentrum wordt geheel omgetoverd tot kerstsfeer. Denk aan kersthuisjes en Led-lampjes in de bomen die zorgen voor een waanzinnige kerstsfeer. 

Bezoek je deze kerstmarkt? Verblijf dan een weekendje in de omgeving van Den haag en boek een bijzondere overnachting – of combineer dit eventueel met een bezoek aan de kerstmarkt in Leiden. Blijf je in de buurt van Den haag? Bezoek dan bijvoorbeeld het strand in Scheveningen. Ga je door naar Leiden? Laat je dan verrassen door de drijvende kerstmarkt! Dit is de enige in Nederland dus mis deze niet. Je loopt op het water langs diverse (ongeveer 75) kerstkraampjes die helemaal in stijl zijn opgebouwd. Super sfeervol en gezellig!  

7x kerstmarkt Duitsland

Natuurlijk wist je al dat veel geweldige kerstmarkten in Duitsland gelegen zijn. Welke mogen er zeker niet ontbreken als je naar Duitsland gaat? Wij delen een aantal fijne kerstmarkten. 

Sommige liggen net over de grens van Nederland en zijn daarom ideaal om een dagje naar toe te gaan. Andere kerstmarkten in Duitsland liggen wat verder weg, hiervoor kun je het beste een weekendje uittrekken. 

1. De kerstmarkt in Düsseldorf

De markt in Düsseldorf mag niet ontbreken in deze lijst. Een maand voor kerst wordt de stad verbouwd en veranderd in een kerstparadijs. Er zijn diverse locaties in de stad die helemaal zijn omgetoverd tot een waar kerstspektakel. Denk aan veel verschillende versierde kraampjes, een grote kerstboom, kerststal, ijsbaan, zeer oude carrousel en niet te vergeten overal kerstversiering

2. Keulen

De kerstmarkt in Keulen is er eentje voor in de boeken. De markt wordt namelijk gehouden voor de grootste kathedraal in Duitsland, de Dom, die is gelegen in Keulen. Deze kathedraal staat op de UNESCO World Heritage lijst dus dan weet je wel wat voor indrukwekkende kerstmarkt dit is. De markt voor de Dom is niet de enige in de stad! Er zijn namelijk minimaal 6 kerstmarkten verspreid over de stad. Genoeg te doen dus!

3. Het kerstdorp in Munster

Munster is een heel sfeervol en charmant stadje. De kerstmarkten die hier jaarlijks plaats vinden zijn dan ook heel sfeervol en gezellig. Er zijn vele tientallen versierde kerstkraampjes waar je de lekkerste lekkernijen kunt kopen en daarnaast staan er kraampjes vol met kunsthandwerk. In de stad is er zelfs een heus kerstdorp te bewonderen. 

4. Aken 

Ben je op zoek naar een echte familiekerstmarkt? Dan ben je bij de kerstmarkt in Aken aan het goede adres. De markt in Aken vindt rondom het stadhuis plaats in de periode van eind november tot eind december. Combineer deze kerstmarkt met een weekendje Maastricht. Binnen een half uur rijden ben je namelijk al in Aken. Vergeet niet om de beroemde Akense Printen te proberen. Dit is een lekkernij die lijkt op taaitaai en speculaas. 

5. Dresden: de oudste kerstmarkt van Duitsland

Ben je benieuwd naar de oudste kerstmarkt van Duitsland? Ga dan naar de markt in Dresden. De eerste editie van de Dresdense kerstmarkt vond in 1434 plaats. Dit maakt deze kerstmarkt meteen heel bijzonder want er worden veel tradities in stand gehouden. Je kunt hierbij denken aan het proeven van de specialiteit Bratäpfel. Vanuit Nederland rijd je in zo’n 7 uur naar Dresden.

6. Oberhausen

De markt in Oberhausen vindt plaats naast het grote winkelcentrum CentrO. Je kunt het bijna niet missen want het hele winkelcentrum is verlicht en versierd. Er zijn ongeveer 150 kerstkraampjes. Heb je genoeg van het winkelcentrum? Ga dan door naar het oude stadscentrum van Oberhausen! Oberhausen is ideaal om met de trein te bereiken. 

7. Frankfurt

Tot slot de markt in Frankfurt. Deze mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Het is een hele bijzondere sprookjesachtige kerstmarkt. Dit komt omdat er bij de Römerberg en Paulsplatz een enorme kerstboom staat met in de kribbe levende figuren. In de kerstkraampjes en winkels shop je de leukste en lekkerste delicatessen en kerstcadeaus

Bezoek je een of meerdere kerstmarkten? Maak er dan een bijzonder dagje of weekendje weg van om ook de mooiste plekken in Duitsland of steden van Nederland te bezoeken. Over het algemeen raden wij aan om ruim de tijd te nemen voor het bezoeken van een kerstmarkt, want je raakt niet uitgekeken!

Meer kerstinspiratie opdoen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw huis in kerstsferen te hullen!