checklist koffer inpakken

De tickets zijn geboekt, het hotel besproken en misschien de eerste terrasjes al gereserveerd…. Je vakantie komt nu echt in zicht! Maar voordat het zo ver is, staat je nog één ding te wachten: je koffer inpakken. Niet bepaald het leukste onderdeel van de hele vakantie, maar wel iets wat moet gebeuren. En dat veel mensen gruwelen van hun koffer inpakken begrijpen wij wel. De kledingcrisis, keuze stress en altijd dan zeurende stemmetje in je hoofd “heb ik echt alles nu?!”. Om het inpakken wat relaxter te maken hebben wij al onze tips, trips en checklists verzameld. Zo wordt je koffer inpakken een eitje en kun je thuis al een beetje in de vakantiestemming komen! 

Koffer inpakken: een stappenplan

Ben jij het type inpakker die ruim voor vertrek alle outfits heeft gepland en ingepakt? Of werkt inpakken met een lichte tijdsdruk juist beter voor jou en bewaar je alles voor het laatste moment? Welk type jij ook bent, met ons stappenplan kan iedereen aan de slag. Dus of je nu een korte stedentrip gaat maken of op een lange vakantie gaat: check eerst het onderstaande 5-stappenplan.  

 • Stap 1 – Bekijk van tevoren of je (handbagage)koffer of reistas nog goed is. Niks ergers dan tijdens het last minute inpakken erachter komen dat de rits het niet meer doet.
 • Stap 2 – Check het weer op bestemming. Ook op die zonvakantie kan het ‘s nachts afkoelen. Geen overbodige luxe dus om een (extra) vestje of sjaal mee te nemen.
 • Stap 3 – Denk na over de activiteiten die je gaat doen. Ben jij op vakantie bijvoorbeeld vooral horizontaal (lees: liggend op een zonnebed) te vinden? Of ben je van plan een tempel te bezoeken, te hiken in de natuur of lange stadswandelingen te maken? Wat je vakantieplannen ook zijn, zorg dat je hier qua kleding en schoenen rekening mee houdt.  
 • Stap 4 – Maak een inpaklijstje – of print Westwings inpaklijsten verderop in het artikel uit!
 • Stap 5 – Inpakken maar!

Checklist: handbagage inpakken

Reis je licht en check je geen ruimbagage in? Bekijk dan ter inspiratie de checklist koffer inpakken verderop in het artikel. Maar let op: reis je per vliegtuig en alleen met handbagage, dan mag je minder vloeistof meenemen. Qua gewicht mag je bij de meeste airlines tot tien kilo meenemen. Wees daarom extra kieskeurig tijdens het inpakken. Met een bomvolle koffer heen, betekent tenslotte zonder souvenirs terug.

Documenten en andere belangrijke dingen

Leg je reis vast

Ga je een reisdagboek maken? Neem deze dan ook mee in je handbagage. De vakantie begint immers al bij vertrek!

Checklist: koffer inpakken

Nog even een tip tussendoor: voordat alles definitief in de koffer verdwijnt, leg je eerst alles neer op bed. Zo zie de hele inhoud in één oogopslag en weet je zeker dat je niet te veel meeneemt. Voor nog meer checklist inspiratie kun je ook nog deze vakantie checklist bekijken.

Persoonlijke verzorging

Wees tijdens het inpakken kritisch op de onderstaande items. Zoek van tevoren uit of het hotel of vakantiehuis een föhn en handdoeken heeft. Ook hebben bijvoorbeeld veel hotels douchegel, shampoo en dergelijk. Qua strandhanddoek tippen wij de hammandoek. Deze is niet alleen stylish en comfortabel, maar ook nog eens licht en klein. Dat scheelt weer in je koffer!

Medisch

Tip! Stop je medicijnen in je handbage, dan heb je ze altijd bij de hand!

Kleding, accessoires en schoenen

‘Last’, maar allesbehalve ‘least’, is het inpakken van je kleren, accessoires en schoenen. Wat dit precies in jouw geval is, hangt natuurlijk af van de bestemming, vakantieduur en je kledingkast natuurlijk. Zo pak je logischerwijs anders in als je Roadtrip door Europa maakt, alleen op vakantie gaat, samen met je BFF leuke dingen doet, of op huwelijksreis gaat.

5x tips voor bij je koffer inpakken

5x tips voor bij het inpakken:

 1. Maak setjes

  Wat vaak heel fijn werkt is om thuis al verschillende setjes te maken. Bij een weekendtrip kun je bijvoorbeeld twee overdag outfits en twee avond outfits maken. Voor een langere vakantie kies je items die samen ook weer mooie outfits maken. Zo kun je mixen en matchen. Een mini capsule wardrobe dus!

 2. Vul je schoenen

  Schoenen nemen veel ruimte in je koffer in. Weinig aan te doen, zou je denken, maar gelukkig hebben wij een truc! Je kunt de ruimte in je schoenen namelijk goed vullen met kleinere items. Denk aan sokken, sieraden, opgerolde riemen, en nou ja, gewoon zo’n beetje alles wat past!

 3. Waszak

  Wel zo fijn op vakantie: een tas waar je je vieze was in kan bewaren. Zo blijft alles goed georganiseerd. Vergeet dus niet een lege canvas tas in te pakken. Ga je op zonvakantie? Neem dan ook een lege plastic tas mee voor je natte bikini of zwembroek.

 4. Reisformaat drogist

  Toiletspullen zijn zwaar en nemen veel ruimte in beslag. Superhandig daarom om mini flesjes te kopen van je favoriete deo, shampoo, make-up remover, etc. Is er geen mini van het merk dat jij gebruikt? Je kunt ook lege mini flesjes kopen en zelf overgieten.

 5. Kleding rollen

  Veel mensen zweren erbij: je kleding oprollen om ruimte te besparen. Zorg dat je tijdens het rollen zoveel mogelijk lucht kwijtraakt. Zo krijg je alles zo klein mogelijk.

Checklist thuis

Je gaat pas écht lekker op vakantie als je weet dat je alles goed hebt achtergelaten. Dubbelcheck daarom nog even onderstaand lijstje voor vertrek:

 • Apparatuur uit stopcontacten
 • Oven en gas uit
 • Verwarming laag
 • Ramen en deuren op slot
 • Vuilnis weggegooid
 • IJskast leeg
 • Lichten uit

Je gaat pas echt lekker op vakantie als je koffer en reisgadgets tiptop in orde zijn. Registreer je daarom nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw reis compleet te maken!